Se listen: Disse politikere har skiftet parti eller forladt Borgen siden valget

Det er alt fra partiledere til menige folketingsmedlemmer, der ikke længere er at finde i det parti, som de blev valgt ind for ved folketingsvalget i 2022. Få overblikket over partihoppere, nye løsgængere og folk, der helt har forladt politik.

Pernille Vermund, Christian Friis Bach og Jakob Ellemann-Jensen er blandt de politikere, der ikke længere er at finde i det parti, de blev valgt ind for i 2022.
Pernille Vermund, Christian Friis Bach og Jakob Ellemann-Jensen er blandt de politikere, der ikke længere er at finde i det parti, de blev valgt ind for i 2022.Foto: Ida Marie Odgaard; Mads Claus Rasmussen; Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad OvergaardLine Høvik SøbyEmilie Tilma

Forhold til mindreårig, beskyldninger om magtmisbrug og spændende job uden for Christiansborg. 

Det er nogle af årsagerne til, at i alt 17 folketingsmedlemmer enten har skiftet parti, blevet ekskluderet, meldt sig som løsgænger eller helt har forladt politik i denne valgperiode.

Senest meddelte Radikales tidligere minister og nuværende folketingsmedlem Christian Friis Bach mandag, at han skifter til Venstre.

Få overblikket over her:

Mette Thiesen

Mette Thiesen

Allerede kort efter valget, kom det frem, at Mette Thiesen forlod Nye Borgerlige for at blive løsgænger.

Mette Thiesen meldte sig ud af Nye Borgerlige efter intern uro i partiet. Herefter blev hun løsgænger i Folketinget, indtil hun i februar 2023 kunne meddele, at hun havde meldt sig under Morten Messerschmidts gule faner i Dansk Folkeparti.

Her er hun blandt andet sundheds- og børneordfører og næstformand for folketingsgruppen.

Karen Ellemann

Blot to uger efter sit genvalg til Folketinget i 2022 valgte Karen Ellemann at stoppe sin 15-år lange karriere som folketingsmedlem for Venstre til fordel for stillingen som formand i Nordisk Råd.

I starten af januar 2023 tiltrådte hun posten, der som udgangspunkt er et mandat på fire år. 

Læs også

 Kristian Klarskov

Kristian Klarskov

Kristian Klarskov forlod både Moderaterne og dansk politik, da det kort efter valgdagen kom frem, at han – trods sit ry som en succesfuld "serieiværksætter" – stod bag en række firmaer med røde regnskaber og en enkelt konkurs.

Han efterlod sit mandat til partiet, der blev overtaget af Mohammad Rona.

Mikkel Bjørn

Mikkel Bjørn

Mikkel Bjørn meldte i januar 2023 sig ud Nye Borgerlige og ind i Dansk Folkeparti, efter Lars Boje Mathiesen meldte sig på banen som ny formand for partiet. Han kunne ikke "se sig selv i partiet under Lars Bojes ledelse – hans øvrige evner og kompetencer til trods".

I dag er han blandt andet DF's kultur- og indenrigsordfører og formand for Indfødsretsudvalget.

Lars Boje Mathiesen

Lars Boje Mathiesen

Lars Boje Mathiesen blev valgt som formand for Nye Borgerlige i februar 2023. Men formandskabet varede ikke længe. Allerede måneden efter blev den nyvalgte formand ekskluderet af partiets hovedbestyrelse

Det skete, efter at Nye Borgerliges daværende hovedbestyrelse anklagede Lars Boje Mathiesen, for at true med at forlade partiet, hvis ikke det overførte 350.000 kroner fra partikassen til hans egen konto.

Siden da har Lars Boje Mathiesen været løsgænger i Folketinget. 

Læs også

Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen

Sofie Carsten Nielsen valgte i april 2023 at forlade dansk politik.

Det skete, efter et par hårde måneder, hvor hun først valgte at træde tilbage som politisk leder dagen efter folketingsvalget, da hendes personlige stemmetal indikerede, at hun var på grænsen til at komme i Folketinget. Det lykkedes dog at komme ind.

Radikale blev ved valget i 2022 mere end halveret, da man fik 3,8 procent stemmerne og gik fra 16 til syv mandater.

I dag er hun ansat i DI som 'EU Bio Project Director'. 

Jon Stephensen

Jon Stephensen

Jon Stephensen meldte sig ud af Moderaterne i august 2023, efter en stribe af negative historier var kommet frem i medierne.

Historierne omhandlede blandt andet upassende beskeder til en 19-årig partifælle, beskyldninger om magtmisbrug og en anklager om forfalskning af en underskrift.

Jon Stephensen er nu løsgænger i Folketinget, men valgte at indgå i et valgforbund med regeringen i november 2023. 

Theresa Scavenius

Theresa Scavenius

Efter anklager om dårligt arbejdsmiljø og mangel på samarbejdsvillighed blev Theresa Scavenius frataget sine ordførerskaber i september 2023 efter en afstemning i partiets hovedbestyrelse.

"Vi er nået frem til, at beslutningen om at fratage Theresa Scavenius hendes poster i Folketinget samt muligheden for at tale på partiets vegne."

Theresa Scavenius valgte fire dage efter at melde sig ud af partiet og fortsætte som løsgænger i Folketinget.

Jakob Ellemann-Jensen

Jakob Ellemann-Jensen

I oktober 2023 meddelte daværende forsvarsminister, vice-statsminister og formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, at han forlod dansk politik.

Tidligere på året havde Ellemann været sygemeldt med stress, og både før og efter sin sygemelding havde han og partiet Venstre kæmpet med vælgerflugt og dårlige meningsmålinger, der ramte et historisk lavt niveau i oktober 2023

Han slog dog på daværende tidspunkt fast, at sygemeldingen ingen indvirkning havde haft på hans beslutning om at trække sig fra dansk politik. 

Læs også

Kasper Sand Kjær

Kasper Sand Kjær

Kasper Sand Kjær, der var udlændingeordfører for Socialdemokratiet, valgte at stoppe i Folketinget i oktober 2023.

"Nogle vil sikkert forsøge at udlægge det her som udtryk for alt muligt. Derfor er det vigtigt for mig at understrege, at jeg hverken smækker med døren, går i protest eller noget som helst i den retning," skrev han dengang på Facebook.

Kasper Sand Kjær valgte efterfølgende at starte et rådgivningsfirma.

Mike Villa Fonseca

Mike Fonseca

Mike Fonseca blev ekskluderet fra Moderaterne i november 2023 efter, det kom frem, at han var i et forhold med en pige på under 18 år. Hermed forbrød han sig mod partiets adfærdskodeks, der ikke tillader "deltagelse i seksuelle aktiviteter med børn (personer under 18 år)". 

Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen kaldte dengang forholdet for "totalt uforeneligt med at være politiker i Moderaterne"

Fonseca er efterfølgende vendt tilbage til Folketinget som løsgænger.

Pernille Vermund

Pernille Vermund

Efter ni år på posten som formand for Nye Borgerlige skiftede Pernille Vermund den 17. januar 2024 til Liberal Alliance, hvor hun nu er erhvervsordfører og ældreordfører.

"Hvis vi skal genrejse det borgerlige Danmark, er der brug for at samle alle gode kræfter – men i lidt færre borgerlige partier," lød en af Pernille Vermunds begrundelser for sit skifte i starten af året.

Annette Lind

Annette Lind

For blot anden gang på 25 år skulle der udnævnes en ny generalkonsul i Flensborg, og her faldt valget på socialdemokraten Annette Lind. Hun stoppede derfor som folketingsmedlem i februar 2024.

Mads Fuglede

Mads Fuglede

Venstres forhenværende forsvarsordfører Mads Fuglede valgte i marts at tilslutte sig Inger Støjberg og hendes tropper i Danmarksdemokraterne.  

Han forklarede beslutningen med, at han er imod Venstres regeringsdeltagelse.

"Den seneste beslutning om at pålægge landbruget en CO2-afgift er jeg helt uenig i. Og intet sted vil den beslutning ramme hårdere end i Vestjylland. Derfor skifter jeg til Danmarksdemokraterne," skrev Mads Fuglede på Facebook.

Mads Fuglede er i dag klima-, energi- og forsyningsordfører i Danmarksdemokraterne.

Kim Edberg Andersen

Kim Edberg Andersen

Efter Pernille Vermund meddelte, at hun anbefalede at opløse Nye Borgerlige, forlod Kim Edberg Andersen partiets folketingsgruppe og sad derefter som løsgænger i Folketinget, indtil han i marts 2024 meldte sig ind i Danmarksdemokraterne sammen med forhenværende Venstre-mand Mads Fuglede.

Han er partiets digitaliseringsordfører, it-ordfører og miljøordfører. 

Peter Seier Christensen

Peter Seier Christensen

Peter Seier Christensen meldte sig ud af partiet Nye Borgerlige, som han var med til at stifte, efter daværende formand og medstifter Pernille Vermund (LA) i januar 2024 meddelte, at hun anbefalede, at man opløste partiet.

Han sidder som løsgænger i Folketinget, men har siden august 2023 været sygemeldt med stress og kræft.

Christian Friis Bach

Christian Friis Bach

Mandag bekræftede folketingsmedlem og forhenværende minister Christian Friis Bach, at han skifter fra Radikale til Venstre.

Han blev valgt til Folketinget for Radikale i 2011 og blev umiddelbart efter udpeget som minister for udviklingsbistand i Helle Thornings-Schmidts regering. Han trådte tilbage som minister i 2013 og forlod Folketinget i 2014.

Han blev igen valgt for Radikale i 2022. Men har nu valgt at skifte til Venstre.

Udover ovenstående, så gik folketingsmedlem fra Socialdemokratiet Mette Gjerskov bort 12. juni 2023. Konservatives forhenværende leder Søren Pape Poulsen gik bort 2. marts 2024.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Kristian Klarskov

Fhv. MF (M), stifter, K2Group

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024