Støjberg er gået fra DF-darling til partiets største trussel: “Hun er et dejligt menneske, men hun egner sig overhovedet ikke til at være i DF”

Morten Messerschmidt nævnte ikke Inger Støjberg med et ord i sin formandstale på Dansk Folkepartis årsmøde lørdag. Men både i baglandet og hos ledelsen er Dansk Folkeparti i gang med at distancere sig fra den langvarige flirt med den populære politiker. 

Stemningen var god mellem partistifter- og formand, da Dansk Folkeparti holdt årsmøde i Herning præcis ét år efter dramaet i 2021. 
Stemningen var god mellem partistifter- og formand, da Dansk Folkeparti holdt årsmøde i Herning præcis ét år efter dramaet i 2021. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenJonas Wiinblad OvergaardAndreas Arp

HERNING: Køen til pølsevognen er lang. Spandauerne står klar i lange baner ved siden af formiddagskaffen. Og vanen tro er der indlagt flere fædrelandskærlige fællessange i programmet.

Det meste er med andre ord, som det plejer at være til et årsmøde i Dansk Folkeparti.

Hvis jeg kunne få et andet parti til at føre kampagne i det omfang for mig, ville jeg da heller ikke forstyrre dem i det.

Morten Messerschmidt (DF)
Partiformand

Stemningen er opløftet. Ja, nærmest fortrøstningsfuld i det parti, som ellers har været i regulær krise de seneste år.

For præcis ét år siden brød en intern krig da også ud i lys lue på det mest dramatiske årsmøde i partiets historie. DF-profilen Martin Henriksen og partistifter Pia Kjærsgaard var i åben krig, mens daværende formand Kristian Thulesen Dahl forgæves appellerede til, at skænderierne måtte høre op.

Set med DF-briller var det eneste reelle lyspunkt, at Inger Støjberg kom på besøg. Midt i sin igangværende rigsretssag blev den tidligere V-minister hyldet med stående bifald og lignede næsten partiets kronprinsesse.

Så meget desto mere ironisk er det, at det i dag er selvsamme Støjberg, der skaber problemerne for Dansk Folkeparti.

Partiet ligger meget lavt i målingerne og over 120.000 vælgere er strømmet over til Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne.

Inger Støjberg er på den måde også elefanten i rummet på partiets årsmøde denne weekend; for ét år siden hyldede de hende i egen hule. Nu er hun nærmest ved at udradere dem. 

Læs også

Messerschmidt: Støjberg er dygtig

Alligevel blev hun ikke nævnt med et ord i Morten Messerschmidts formandstale lørdag.

Det var der ikke grund til, forklarer han.

“Jeg har lært fra mine 20 år i politik, at hvis man har lidt is i maven og selvtillid, behøver man ikke løbe rundt og slå på andre. Vælgerne er ikke dummere end, at de godt kan gennemskue, hvilken vare de får,” siger Messerschmidt.

Han bebrejder derfor heller ikke den tidligere V-minister, at hun afviste Dansk Folkepartis lange frieri. Det får den tidligere ledelse i stedet et svirp for.

“Hun er da bare super dygtig. Hvis jeg kunne få et andet parti til at føre kampagne i det omfang for mig, ville jeg da heller ikke forstyrre dem i det,” siger Messerschmidt.

Susanne Ullmann Andersen fra Nordjyllands Storkreds forstår ikke, hvorfor så mange tidligere DF'ere føler sig fristet af Inger Støjberg:
Susanne Ullmann Andersen fra Nordjyllands Storkreds forstår ikke, hvorfor så mange tidligere DF'ere føler sig fristet af Inger Støjberg: "Jeg kan ikke se, hvorfor man stryger over til hende. Om det er fordi, at hun er vellidt som person? Det tror jeg, at det er." Foto: Jonas Wiinblad Overgaard

“Hun er Venstre-kvinde"

Lyttede man godt efter, bød DF-formandens tale dog alligevel på flere, indirekte angreb på konkurrenterne fra Danmarksdemokraterne.

Morten Messerschmidt gentog således flere gange modstanden mod Danmarks EU-medlemskab og henviste flittigt til partiets nye udlændingeudspil, der fastholder behovet for et opgør med flere af menneskerettighedskonventionerne.

Forslag, som Inger Støjberg ikke bakker op om.

Selvom han ikke vil “slå på” konkurrenten, vil Messerschmidt gerne uddybe de politiske forskelle, når han bliver spurgt.

“Hun er Venstre-kvinde, og så var der under de givne omstændigheder ikke plads til hende på Venstres højrefløj, og så har hun valgt at lave sit eget parti. Det ændrer ikke på, at hun stadig går ind for EU, ikke vil ophæve konventionerne, vil have mere udenlandsk arbejdskraft og alle de andre ting, der er traditionelt Venstre-tankegods,” siger partiformanden. 

Egon Grandahl fra Vestjyllands Storkreds oplever selv, at folk føler sig tiltrukket af Støjbergs nye projekt:
Egon Grandahl fra Vestjyllands Storkreds oplever selv, at folk føler sig tiltrukket af Støjbergs nye projekt: "Jeg snakker med flere, der gerne vil stemme på Støjberg. Og så påpeger jeg, at hun stiller op i Aalborg, og at du bor i Herning. Så du må stemme på Dennis Flydtkjær, der tidligere har været folketingsmedlem for DF. Og det vil de så ikke."
Foto: Jonas Wiinblad Overgaard

DF-bagland: “For mig at se, er hun ikke andet end Venstre-light"

Også blandt de stemmer i Dansk Folkepartis bagland, som Altinget fanger i Herning, er den nærmest nyforelskede stemning fra sidste år så småt ved at ligne enden på et langvarigt ægteskab.

"Jeg synes, at hun er et dejligt menneske, men hun egner sig overhovedet ikke til at være i DF," siger Egon Grandahl, DF-delegeret for Vestjyllands Storkreds og fortsætter:

"Man har et standpunkt til man tager et nyt. Og det kan Støjberg jo også gøre. De holdninger, som hun har været ude med nu, er ikke vores politik."

Samme toner lyder fra byrådsmedlem i Horsens og folketingskandidat Michael Nedersøe, der også gik på talerstolen for at kalde Støjbergs nye parti for en "kopi".

“Jeg troede faktisk, at hun stod et andet sted, end hun reelt gør. For mig at se er hun ikke andet end Venstre-light,” siger han.

De delegerede, Altinget taler med, er dog enig med Messerschmidt i, at man ikke behøver at gå til hårdt angreb på Støjberg for at vinde de tabte vælgere tilbage.

“Det nytter ikke noget, at vi begynder at svine hinanden til. Det er politik, vi skal snakke om,” lyder det fra Susanne Ullmann Andersen, delegeret for Nordjyllands Storkreds.

Michael Nedersøe fra Horsens bakker op.

“Det kan hurtigt blive vendt til, at vi skulle være bange for Inger Støjberg. Og jeg er altså ikke bange for Inger Støjberg.”

"Mange vil gerne være på vinderholdet. Men hvis man har sat sig ind i konventionerne, ved man også, at der ikke kommer nogen stram udlændingepolitik fra hende," siger Michael Nedersøe fra Horsens om Inger Støjbergs nye parti. Foto: Andreas Arp

Til salg i Den Blå Avis

Umiddelbart efter formandens tale lørdag eftermiddag leder DF’s mangeårige finansordfører René Christensen efter en kop kaffe ude i foyeren. En mand fra en sønderjysk partiforening spørger det respekterede folketingsmedlem, om han har lyst til at tage et smut forbi vælgerforeningen en dag. Det vil René Christensen gerne. 

“Så længe der ikke er udskrevet valg,” tilføjer han med et grin.

Overfor Altinget fortæller René Christensen, at han trods dystre meningsmålinger faktisk er fortrøstningsfuld ved udsigterne til et snarligt valg.

Det var galt, at Kristian Thulesen Dahl satte Dansk Folkeparti i Den Blå Avis.

René Christensen (DF)
Partiformand

”Jeg er ikke bekymret for, at vi kommer under to procent,” siger René Christensen og erklærer sig enig i, at DF ikke skal kritiserer Inger Støjberg hårdt.

Man skal bare vise, at der er forskel:

“Det eneste hun har sagt er, at hun ikke vil røre ved konventionerne. Og derfor vil hun aldrig sende en eneste udlænding hjem. Og så har hun sagt, at EU er kommet for at blive. Så der er vi i hvert fald uenige.”

Men helt ærligt, har I ikke selv skabt problemet ved at bejle sådan til hende, som I gjorde sidste år? 

“Jeg er næsten inhabil. For du kan ikke finde et eneste facebookopslag fra mig, hvor jeg har skrevet noget om Inger Støjberg. Hverken godt eller skidt.”

Men derfor kan du jo godt forholde dig til dit partis samlede ageren overfor Inger Støjberg? 

”Det var galt, at Kristian Thulesen Dahl satte Dansk Folkeparti i Den Blå Avis. At det kunne sælges til højest bydende.”

Det er jo nemt at skyde på den forhenværende formand, som ikke er i partiet længere. Men hvad med Morten Messerschmidt. Han meldte sig jo klar til at trække sig, hvis Inger Støjberg ville være formand?

”Det var frustrationernes tid. Vi stod i en mærkelig situation. Jeg ved ikke, om det var en fejl, at Inger var her sidste år," siger René Christensen og afslutter:

"Men jeg synes, vi skal lægge det bag os nu.” 

Dansk Folkepartis årsmøde fortsætter søndag i Herning.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00