Mads Fuglede slutter sig til Støjberg: "Virkelig en sort dag for Venstre"

Venstres Mads Fuglede og tidligere Nye Borgerlige-medlem Kim Edberg har meldt sig under Støjbergs partifaner. Regeringens flertal er nu papirstyndt, men det er ikke det værste, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Det er et scoop for Støjberg at få Mads Fuglede med i sit parti, vurderer Altingets politiske kommentator.
Det er et scoop for Støjberg at få Mads Fuglede med i sit parti, vurderer Altingets politiske kommentator.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
August Ølsgaard LarsenMartin Mauricio

Venstres Mads Fuglede har meldt sig ud af partiet og ind i Danmarksdemokraterne.

Det skriver han på Facebook.

"Jeg var meget imod regeringsdeltagelsen og mange af de beslutninger, der kom deraf. Den seneste beslutning om at pålægge landbruget en CO2-afgift er jeg helt uenig i. Og intet sted vil den beslutning ramme hårdere end i Vestjylland. Derfor skifter jeg til Danmarksdemokraterne," skriver Mads Fuglede.

Læs også

Også løsgængeren Kim Edberg Andersen, der tidligere har været medlem af Nye Borgerlige, har meldt sig ind i Inger Støjbergs parti. Det oplyser han ligeledes i et opslag på Facebook. 

"Det er overraskende, at Mads Fuglede tager springet. Han var en de få profiler, Venstre havde tilbage, efter partiet blev åreladet og en af de få med et intellektuelt snit. Det er et scoop for Støjberg at få ham over," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Ifølge ham markerer Mads Fugledes exit "virkelig en sort dag for Venstre", særligt fordi han begrunder sit partiskifte med Venstres position i debatten om en CO2-afgift på landbruget.

Det er virkelig at hamre fingeren ind på det ømme punkt i en kritisk situation

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

"Det er virkelig at hamre fingeren ind på det ømme punkt i en kritisk situation," siger Erik Holstein og forklarer, at selv om partihoppet kan blive et problem for regeringens flertal, så er det "faktisk ikke det værste":

"Den væsentligste politiske betydning af det her er, at presset på Venstre øges, mens Støjberg styrkes før slaget om CO2. Det gør det ekstremt svært for Troels Lund Poulsen at manøvrere i de næste måneder."

Med Mads Fuglede og Kim Edberg Andersens partihop har har Danmarksdemokratierne nu 16 mandater i Folketinget.

Papirstyndt flertal

Mads Fugledes udmeldelse af Venstre betyder desuden, at SVM-regeringen mister sit indenrigspolitiske flertal.

Læs også

Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre kan nemlig kun mønstre 86 mandater tilsammen uden Mads Fuglede. 

Det betyder, at regeringen ikke længere selv kan stemme sin politik igennem, hvis de nordatlantiske mandater holder sig neutrale.

"Regeringens flertal er nu papirstyndt og kan kun lige skrabes sammen med tre nordatlantiske og stemmeaftalen med løsgænger Jon Stephensen," siger Erik Holstein.

Ifølge ham virker Mads Fugledes bevæggrunde "reelle nok", og "politisk har Fuglede altid været tæt på Støjberg", tilføjer han.

"Det er velkendt, at Fuglede var imod dannelsen af SVM-regeringen, og han har gjort meget ud af at repræsentere sit lokalområde i Vestjylland, hvor mange er imod CO2-afgiften," siger den politiske kommentator og fortsætter:

"Men det spiller nok også ind, at hans Venstre-mandat i Vestjylland er på vippen, hvor han skulle slås med transportminister Thomas Danielsen om at overleve. Det kan blive lettere nu."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

Kim Edberg Andersen

MF (DD), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
BA i politik og administration (Aalborg Uni. 2012)

0:000:00