Udenrigspolitik central brik i den radikale sjæl

Udenrigspolitikken er en central brik til at forstå Det Radikales Venstres samlede politik i partiets 100 års historie. Det mener historikeren Bo Lidegaard, der biddrager til et jubilæumsfestskrift med et afsnit om udenrigspolitikken.
Mette Dyrskjøt

Partiet var dybt splittet i sin stilling til Europa med mange markante principielle modstandere af samarbejdet i EF.

Bo Lidegaard
Kontorchef, medforfatter til radikal jubilæumsbog
Fakta
Refleksioner og vurderinger af Det Radikale Venstres politik gennem partiets 100 års eksistens bliver samlet i et festskrift i anledningen af partiets 100 års jubilæum den 21. maj 2005.

Festskriftet udkommer den 20. maj med bidrag fra blandt andre Bo Lidegaard, der skriver kapitlet om Det Radikale Venstres udenrigspolitik.


Kilde: Det Radikale Venstre og Gyldendal
Udenrigspolitikken er helt central, hvis man skal forstå Det Radikale Venstres indenrigspolitik. Partiets socialpolitik og alliancen med Socialdemokraterne hænger tæt sammen med De Radikales vurdering af udenrigspolitikken.

Det mener historikeren Bo Lidegaard, der snart er aktuel med et kapitel om De Radikales udenrigspolitik gennem 100 år i en ny bog om partiet.

"De Radikale har tænkt udenrigspolitikken meget sammen med indenrigspolitikken, især op til 2. verdenskrig. For Det Radikale Venstre var det en del af hele tanken om, hvordan Danmark kunne overleve, stillet over for de totalitære bevægelser i Europa som voksede frem i den tid. De Radikales tanke var, at man måtte bygge et socialt afbalanceret samfund, der var modstandsdygtigt og havde en stor sammenhængskraft, så det ikke kun splittes og så man ikke kunne ramme det inden fra," forklarer Bo Lidegaard til Altinget.

Borgerligt parti i alliance med Socialdemokraterne
Netop ideen om det socialt afbalancerede samfund som værn mod nazisme og fascisme, der hærgede mange steder i Europa i 1920-30erne, er også en del af forklaringen på det historisk tætte samarbejde mellem det borgerlige Radikale Venstre og Socialdemokratiet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00