Debat

Uffe Elbæk med otte råd til valgkampen: Gå efter bolden, ikke personen

Vi skal bruge valgkampen til at gøre os alle sammen klogere og stærkere. Derfor skal vi sørge for, at valgkampen ikke bliver møgbeskidt. Vi skal spille hinanden gode, dyrke samtalen og være nysgerrige, skriver Uffe Elbæk.

Efter 20 år som folkevalgt genopstiller Uffe Elbæk ikke til Folketinget. Her kommer han med otte ønsker til valgkampen.
Efter 20 år som folkevalgt genopstiller Uffe Elbæk ikke til Folketinget. Her kommer han med otte ønsker til valgkampen.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Uffe Elbæk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal alle sammen til valg tirsdag den 1. november. Og jeg ved allerede godt, hvor mit kryds bliver sat. Nemlig ved Alternativet. Men det er ikke det, denne opfordring handler om. Men derimod om, hvad det er for en valgkamp, jeg håber, vi får - eller rettere skaber - sammen.

Jeg genopstiller ikke til valget. Til gengæld kan jeg se tilbage på små 20 år som folkevalgt. Jeg har derfor oplevet politik i alle flyvehøjder og i alt slags vejr. Derfor dette oprigtige ønske: Lad os bruge valgkampen til at gøre os alle sammen - Danmark - klogere og stærkere. 

For det første: Gå efter bolden og ikke personen. Den kommende valgkamp kan nemlig - hvis ikke vi er påpasselige - blive møgbeskidt - fordi valgkampen i den grad foregår på de sociale medier, som er ved at drukne i antagelser, konspirationsteorier og giftige fjendebilleder. 

For det andet: Bliv på din egen banehalvdel og fortæl mig, hvad det er for et Danmark, du og dit parti ønsker og derfor arbejder for. Og accepter, at din politiske vision og argumenter bliver udfordret og kikket kritisk efter i sømmene af medierne. Det er deres opgave og pligt. 

For det tredje: Fokusér på de afgørende spørgsmål og problemstillinger i verden i dag. Tænk derfor ikke bare fire år frem. Men 30-40 år frem. Det er min anbefaling til jer kandidater. Men i den grad også til jer medier. Det er immervæk Danmarks fremtid, dette valg drejer sig om. 

Dyrk samtalen og vær nysgerrig og åben overfor gode (mod)argumenter. Det kunne jo godt være, at den anden havde en pointe, som du ikke selv havde overvejet.

Uffe Elbæk (ALT)
Folketingsmedlem

For det fjerde: Spil din modstander god. Lad dig ikke rive med, hvis andre bruger beskidte tricks. Det er lettere sagt end gjort (kan jeg om nogen skrive under på). For politik er mennesker. Og mennesker er følelser. Men hold hovedet koldt, når alt andet bliver overophedet. 

For det femte: Dyrk samtalen og vær nysgerrig og åben overfor gode (mod)argumenter. Det kunne jo godt være, at den anden havde en pointe, som du ikke selv havde overvejet. Det er ikke bare god stil, men f****** cool at vise menneskeligt overskud. Også over for modstanderen. 

For det sjette: Politik er - også - konflikt og modsatrettede interesser. Vær ærlig omkring det. Vær ikke bange for at sige, hvem der er vindere og tabere i en given interessekonflikt. For fremtiden kalder på klare prioriteringer og dermed også klare fravalg. Get used to it. 

For det syvende: En ting er politikerlede, noget andet er borgerlede. For borgerne har også et ansvar for, at valgkampen bliver så relevant og meningsfuld som alle har fortjent… også kandidaterne. Men det kræver aktive borgere som - også - går efter bolden og ikke personen.

For det ottende: Lad os derfor hjælpe hinanden med at holde et højt ambitionsniveau og dermed gøre valgkampen til den mangfoldige, demokratiske fest, valget også er. Hvor så mange som muligt får lyst til ytre sig og komme med deres bud på, hvor Danmark skal være i morgen. 

Så til jer alle: God valgkamp de næste fire uger. Om en måned er vi meget klogere på, hvor Danmark er på vej hen. Indtil da - bland jer i debatten; fortæl den, der står ved siden af jer, hvad der bekymrer og motiverer jer. Og ikke mindst: Lyt til hvad børnene og de unge siger. 

Teksten er en redigeret version af en Twitter-tråd skrevet af Uffe Elbæk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00