Ugen i dansk politik: Partilederdebat, granskningskommission og 10 samråd

På tirsdag krydser partilederne i Folketinget klinger, når der er partilederdebat på Christiansborg. Og så skal en lang række af regeringens ministre i samråd i løbet af ugen. Få overblikket over ugen i dansk politik her.

Mette Frederiksen skal på tirsdag krydse klinger med de andre partiledere i Folketinget, når den står på partilederdebat. 
Mette Frederiksen skal på tirsdag krydse klinger med de andre partiledere i Folketinget, når den står på partilederdebat. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

En ny uge er i gang, og her får du overblikket over de større planlagte begivenheder i dansk politik.

Mandag

I dag skal regionerne stressteste vaccine-centrene rundt om i landet, hvor i alt 100.000 borgere skal vaccineres mod covid-19. Det sker for at se, om regionernes logistik kan leve op til målsætningen om at kunne vaccinere netop 100.000 mennesker på én dag. 

Tirsdag

Genåbningen af Danmark fortsætter i dag, hvor blandt andet indkøbscentre og stormagasiner genåbner. Det gælder dog ikke i kommuner med høje incidenstal.

Lex.dk holder i samarbejde med Ritzau digital høring om fake news. Blandt deltagerne er politikerne Marianne Jelved (R), Kasper Sand Kjær (S), Rasmus Nordqvist (SF) og Ulla Tørnæs (V), ligesom også Margrethe Vestager deltager.

På Christiansborg er der klokken 13 udvidet partilederdebat, hvor også de nordatlantiske medlemmer deltager. Her krydser Folketingets partiledere klinger.

Efterfølgende fortsætter den almindelige lovbehandling i Salen, hvor Folketinget blandt andet vedtager den nye  granskningskommission, som er en ny undersøgelsesform, der blandt andet skal arbejde hurtigere end de traditionelle undersøgelseskommissioner. Forslaget om granskningskommissioner kommer efter minksagen i efteråret. Også et lovforslag om regulering af de store internationale tech-giganter skal førstebehandles.

Der er også to samråd på plakaten i dag:

  • Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal svare på, hvordan regeringen vil sikre, at klima- og bæredygtighedsdagsordenen bliver en integreret del af alle uddannelser, lige fra folkeskole til de videregående uddannelser.
  • Transportminister Benny Engelbrecht skal i samråd om togulykken på Storebælt og blandt andet redegøre for, hvorfor Banedanmark og Trafikstyrelsen ikke straks fulgte op på Havarikommissionens anbefalinger i kølvandet på togulykken på Storebælt i 2019.

Onsdag

På Christiansborg holder Sundhedsudvalget en offentlig høring om fremtidens vaccineproduktion. Formålet er at få belyst mulighederne for at øge produktionen af vacciner, ligesom høringen skal afklare, hvordan Danmark håndterer forsyningsudfordringerne og styrker produktionen på længere sigt.

I folketingssalen er der minister-spørgetid, hvor regeringens ministre svarer på oversendte spørgsmål. Desuden behandles en række forslag, heriblandt et forslag fra udenrigsministeren vedrørende kontinentalsoklen i området mellem Færøerne, Island, Fastlandsnorge og Jan Mayen. Og så skal Folketinget diskutere et forslag fra Konservative om at placere Hizbollah på EU’s terrorliste.

Der er også en lang række samråd på onsdagens dagsorden:

  • Kulturminister Joy Mogensen skal i samråd om hvorfor afvikling af fx fodboldkampe med deltagelse af tilskuere ikke er en del af den seneste mindre genåbning.
  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i samråd og svare på, om regeringen forventer at indkalde Folketingets partier til drøftelse af regeringens idé om 37 timers beskæftigelse for udlændinge i 2021.
  • Miljøminister Lea Wermelin (S) skal i samråd om forholdene for havmiljøet i Lillebælt. 
  • Skatteminister Morten Bødskov (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om økonomisk svindel i ”Operation Greed”-sagen.
  • Epidemiudvalget har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om situationen i Vollsmose.

Torsdag

Sundhedsstyrelsen ventes i dag at offentliggøre sin beslutning om, hvorvidt brugen af AstraZenecas corona-vaccine skal fortsætte med at være på pause eller genoptages.

På Frederiksberg fortsætter afhøringerne i Tibetkommissionen i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. I dag afhøres Mette Gjerskov (S) fra Udenrigspolitisk Nævn og Thomas Jørgensen og Lotte Skovgaard, der begge er fra Udenrigsministeriet.

Fødevaretopmødet ”World Food Summit - Better Food for More People" åbnes i dag, og det er femte gang, at det afholdes. Blandt talerne er kronprins Frederik og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S).

I Folketingssalen skal en lang række beslutningsforslag fra både støttepartier og opposition behandles – blandt andet en forslag fra Frie Grønne om at anonymisere jobansøgninger til offentlige stillinger og et forslag om at forbyde privatpersoners affyring af fyrværkeri på andre tidspunkter end nytårsaften.

Der er også to samråd i kalenderen i dag. Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal i samråd om anholdelsen af 28 russiske arbejdere på Femern-byggeriet, mens social- og ældreminister Astrid Krag (S) skal i samråd om aflysning af tilsynsbesøg på alle landets plejehjem.

Fredag

Afhøringerne i Tibetkommissionen fortsætter i dag, når Peter Brix Kock fra Midt- og Vestsjællands Politi og Jean-Charles Ellermann-Kingombe, Jesper Fersløv Andersen og Thomas Bro Sæhl, alle tre fra Udenrigsministeriet, skal afhøres.

KL’s årlige konference Teknik og Miljø afholdes i dag, og det sker digitalt. Overskriften for konferencen er "Kommunalvalg: Borger, By og Bæredygtighed".

På Christiansborg skal politikerne behandle en række forslag i Folketingssalen. Det gælder blandt andet et forslag fra SF om en garanti for to dages ophold på fødeafdeling eller patienthotel for alle fødende efter overstået fødsel. Desuden er der forespørgsel til børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om fritidspædagogikken om 10 år. 

Der er også et enkelt samråd i dag. Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod og forsvarsminister Trine Bramsen i samråd om risikoen for at internerede islamister i Al Hol- og Al Roj-lejrene flygter eller at børn bortføres fra lejrene.

Og så må vi ikke glemme dronning Margrethe, der i dag fylder 81 år. Sidste år blev fejringen af majestætens runde fødselsdag aflyst, og igen i år lægger corona en dæmper på fejring og festivitas, og det traditionsrige vink fra balkonen på Amalienborg er derfor aflyst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00