Ugen i dansk politik: Wammen skal forsvare regeringens økonomiske strategi

DET SKER: I denne uge skal finansminister Nicolai Wammen (S) forsvare regeringens strategi for dansk økonomi, partierne skal forhandle regeringens nye økonomiske genopretningsudspil, og Mette Frederiksen (S) skal fremlægge næste fase af genåbningsplanen.

Denne uge kommer særligt til at handle om regeringens plan for næste fase af genåbningen. For statsminister Mette Frederiksen (S) lovede blandt andet i sin 1. maj-tale, at hun vil præsentere planen for, hvilke arbejdspladser og erhverv der bliver de næste, der må åbne, og åbningsrækkefølgen.

Statsministeren kom også med et nyt økonomisk genopretningsudspil i fredags. Her sagde hun, at regeringen vil sætte 30 milliarder kroner af til at renovere boliger i den almene sektor, og at renoveringerne skal iværksættes i løbet af 2020. Partierne skal allerede mødes og forhandle udspillet i løbet af denne uge. Velkommen til ugen i dansk politik.

Mandag
Det er 75-årsdagen for Danmarks befrielse. Det markerer blandt andet forsvarsminister Trine Bramsen (S) ved at deltage i en række begivenheder både mandag og tirsdag. Hun skal blandt andet deltage i en kranselægning med 4. maj Komitéen i Ansgar Anlæg sammen med Odenses borgmester og chef for Hærkommandoen.

Tirsdag
Klokken 9 mødes Folketingets § 71-tilsyn, som fører tilsyn med administrativt frihedsberøvede personer. Det dækker blandt andet over tvangsindlagte psykiatriske patienter, tvangsanbragte børn og demente, der bliver tilbageholdt på plejehjem. Her skal de drøfte og skrive udkast til en række hændelser, hvor folk er blevet frihedsberøvet.

Klokken 13 er der møde i salen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Blandt andet skal Folketinget ved lov skal uddele statsborgerskab til konkrete personer. Folketinget skal også behandle et lovforslag om indførelse af en børnepasningsfradrag. Desuden skal en række forespørgsler behandles.

På samme tidspunkt afleverer Amnesty International breve fra 1.338 danskere, som er voldtægtsofre, eller som har oplevet en form for seksuel krænkelse. Brevet gives til justitsminister Nick Hækkerup (S) og partilederne. I brevet indgår et krav om en ny voldtægtslov. Der bliver også afholdt demonstration foran Christiansborg Slot med ti kvindelige voldtægtsofre.

Onsdag
Klokken 10 er der møde i folketingssalen, hvor lovforslag om oprettelse af en innovationspulje for nye kommunikationsstrategier og et lovforslag, som handler om udvidet kommunal adgang til individuel varmeforsyning, behandles. Fra klokken 13 svarer ministrene på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.

Klokken 13 skal miljøminister Lea Wermelin (S) i åbent samråd om, hvordan hun vil sikre danskerne og kæledyr mod ulveangreb.

Torsdag
Her er der to møder i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det første møde begynder klokken 10.00, mens det andet er sat til 10.20, hvilket dog godt kan blive skubbet på grund af det første møde.
På det andet møde behandles blandt andet forslag om ændring af rejsegarantifond.

Klokken 13 er finansminister Nicolai Wammen (S) i åbent samråd, Her skal han blandt andet redegøre for regeringens økonomiske strategi og fremlægge de tal, som ligger til grund for, at regeringen har brugt tæt på 400 milliarder kroner på hjælpepakker. Oppositionspartierne De Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har tidligere kritiseret regeringen for at bruge statspengene på hjælpepakker uansvarligt, men Nicolai Wammen har ikke ønsket at svare på partiernes kritik. Derfor har partiernes finansordførere indkaldt finansministeren i samråd. Læs mere her.

Klokken 13.15 skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) i åbent samråd om støjbelastningen af Flyvestation Skrydstrups naboer.

Fredag
Det er store bededag, og Folketinget holder fri.

Forrige artikel Dyre vacciner og penge til ballet: Derfor blev statens vaccinefabrik solgt Dyre vacciner og penge til ballet: Derfor blev statens vaccinefabrik solgt Næste artikel Nedslag i ny valgundersøgelse: Uligheden steg ved 2019-valget, men flere indvandrere stemte Nedslag i ny valgundersøgelse: Uligheden steg ved 2019-valget, men flere indvandrere stemte