Unge LA'ere inden landsmøde: Partiet har ladt værdikampen i stikken

KRITIK: LA har svigtet de værdiliberale mærkesager for i stedet at prioritere billigere biler og små skattelettelser. Det mener en række LA'ere forud for partiets landsmøde i weekenden. En politisk fejlprioritering af partitoppen, siger formand for LA Ungdom.

"Det er svært at være lige så synlige i de liberale værdiopgør, når man samtidig har ministerposter,” siger Joachim B. Olsen, der her ses under en debat om sociale ydelser og "fattig-Carina" med Özlem Cekic.
"Det er svært at være lige så synlige i de liberale værdiopgør, når man samtidig har ministerposter,” siger Joachim B. Olsen, der her ses under en debat om sociale ydelser og "fattig-Carina" med Özlem Cekic.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Liberal Alliance har siden indtrædelsen i regeringen svigtet i den værdikamp, der var en af kongstankerne bag partiets fødsel for ti år siden.

Væk er dagene, hvor Joachim B. Olsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille svingede taktstokken i den offentlige debat og blæste til opgør mod fattig-Carina, bureaukrati og den universelle velfærdsstat.

Ind er trådt en pragmatisk liberalisme, hvor Liberal Alliance hverken har fået taget et opgør med overformynderiet eller fået de historisk store skattelettelser, der ellers var stillet i sigte før finansloven, og hvor partiformand Anders Samuelsens med egne ord har måttet erkende, at "elefanten skal spises i små bidder".

Sådan lyder det fra en række markante unge LA'ere op til partiets landsmøde, som afholdes i weekenden.

"Vi har nedtonet rollen som klassens frække dreng, der udfordrer konsensus og fremlægger markante, liberale visioner. Værdikampen er sparket til hjørne, og det er en fejlprioritering fra folketingsgruppen,”

Carl Andersen
Formand, Liberal Alliance Ungdom

"Liberal politik indeholder nogle fantastiske værdi- og socialpolitiske visioner, der slet ikke bliver italesat nok af partiets top, og så får billigere biler og minimale skattelettelser lov til at løbe med hele spotlightet,” siger Vera Rosenbeck, LA-medlem og fast klummeskribent på Altinget. 

Hun efterlyser bedre kommunikation fra partiet og en klarere liberal linje, blandt andet i sager om brug af borgernes IT-data, maskeringsforbud og offentlighedsloven.

”Jeg forstår kritikken og frustrationerne. For det rykker noget, når vi tager de store opgør med velfærdsstaten. Det er mit opgør med de sociale ydelser i sagen om fattig-Carina et eksempel på." 

Joachim B. Olsen
Finansordfører, Liberal Alliance

”Det virker som om partitoppen tror, at vælgerne glemmer alt om resten af vores partiprogram, hvis bare de små sejre italesættes højt nok. Man skal være en meget indigneret partikriger, hvis ikke man kan se, at vi i store træk har givet køb på den værdipolitiske liberalisme i regering,” siger Vera Rosenbeck.

Ingen værdikamp i ministerbiler
Da Anders Samuelsen i sensommeren 2008 var med til at grundlægge Liberal Alliance på ruinerne af Ny Alliance, var visionen et opgør med et politisk system blotlagt for visioner. Velfærdsstaten var den ufejlbarlige religion, som ingen andre partier end LA turde tage et opgør med.

I dag er distancen til resten af blå blok svundet ind, siger Carl Andersen, nyvalgt formand for Liberal Alliance Ungdom.

"Vi har nedtonet rollen som klassens frække dreng, der udfordrer konsensus og fremlægger markante, liberale visioner. Værdikampen er sparket til hjørne, og det er en fejlprioritering fra folketingsgruppen.”

”Det efterlader os som et parti, der primært taler om skattelettelser og billige biler. Men det at være liberal er meget mere end økonomi,” siger Carl Andersen, der anerkender, at spillereglerne for LA's opgør med velfærdsstaten ændrede sig, da partiet efter trusler om at trykke på valgknappen, hvis ikke topskatten blev sænket, blev indlemmet i regeringen i efteråret 2016.

Senest måtte Liberal Alliance kort inden påske sluge endnu en værdipolitisk kamel, da et bredt flertal i Folketinget aftalte at gøre op med lynskilsmisser ved at indføre en tvungen seperationsperiode på tre måneder. Noget, som socialordfører Laura Lindahl ellers i januar lovede, at partiet ville nedlægge veto mod.

Derfor skal LA ikke i regering efter næste valg, fastslår Carl Andersen.

”Ministerbiler er ikke en god platform at føre værdikamp på, når man ikke har mandaterne med sig. Der går dag-til-dag-politik i den, og de liberale linjer sløres. Jeg mener, at debatten om personlige frihed, mindre overvågning, mindre stat og en liberal narkotikapolitik er blevet underprioriteret. Og så er der makværket omkring burkaforbuddet, som der intet liberalt er over. Alt i alt mener LAU ikke, at fordelene ved at være i regering opvejer nederlagene.” 

Alex Vanopslagh, medlem af Borgerrepræsentationen i København og tidligere formand for LAU, mener ikke, at regeringsdeltagelsen har været en fiasko for den liberale værdikamp. Men han håber på, at LA-toppen i højere grad begynder tale om partiets langsigtede visioner.

"Prisen for de realpolitiske sejre er, at tiden i mindre grad bruges på de store værdikampe i offentligheden. Der står LA svagere i dag, end da vi indtrådte i regering, og det ærgrer mig. Vi får svært ved at få 7,5 procent af stemmerne (resultatet fra folketingsvalget i 2015, red.), hvis ikke vi også tager nogle store værdislagsmål. Vores vælgerpotentiale kan bedst indløses, hvis vi skaber større kant i al almindelighed og til Venstre og Konservative,” siger Alex Vanopslagh, der også er medlem af partiets hovedbestyrelse.

Joachim B. Olsen forstår kritik
På Christiansborg erkender Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, at partiet i sin regeringstid har været mindre synlige i værdipolitikken.

”Jeg forstår kritikken og frustrationerne. For det rykker noget, når vi tager de store opgør med velfærdsstaten. Det er mit opgør med de sociale ydelser i sagen om fattig-Carina et eksempel på. Det er bare enormt svært at være lige så synlige i de liberale værdiopgør, når man samtidig har ministerposter.”

”Vi får til gengæld nogle realpolitiske sejre i regering, og for mig er det vigtigere lige nu,” siger Joachim B. Olsen.  

Skal I til at tale mere om liberal værdipolitik og mindre om registreringsafgift?

”Billigere biler og skattelettelser er også værdipolitik, for det er med til at sætte borgerne fri. Men jeg er enig i, at de sager har skygget lidt for nogle af vores andre mærkesager. Vi skal være bedre til at markere, at vi fortsat har markante liberale visioner for Danmark,” siger Joachim B. Olsen.

Ifølge det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen laver hver måned for Altinget, står LA i øjeblikket til blot 4,7 procent af stemmerne. Det er en dårlig optakt til weekendens landsmøde for partiet, der ved folketingsvalget i 2015 fik 7,5 procents tilslutning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Joachim B. Olsen

Politisk kommentator, B.T.
studier i historie (Uni. of Idaho 2002)

Vera Rosenbeck

Fhv. formand, Danske Skoleelever
studerende

0:000:00