Valg: Her står kampene i regionerne

ANALYSE: Regionsvalgets største slag skal udkæmpes på Sjælland, hvor både Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bejler til formandsposten. Læs Altingets gennemgang af de fem regionsvalg her.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Lise-Lotte Skjoldan

Hvis nogen skulle få den tanke, at regionsvalget er kedeligt og uinteressant, så ret blikket mod Region Sjælland.

Dramaet er på sit højeste få dage op til valget, efter Dansk Folkeparti har valgt at sprænge blå blok for at gå efter formandsposten selv. Et valg, der så ud til at stå mellem Venstre og Socialdemokratiet, har nu en tredje spiller på banen.

I tre regioner – Syddanmark, Hovedstaden og Nordjylland – går tre stærke kvinder til kamp for genvalg som ledere af regionsrådene. Men for Stephanie Lose (V), Sophie Hæstorp Andersen (S) og Ulla Astman (S) er det ikke kun formandsposterne i de enkelte regioner, der er på spil. Valget kommer også til at afgøre, hvem af de tre der kan sætte sig i spidsen for Danske Regioner, efter Bent Hansen takker af.

Bent Hansen stopper ikke kun i Danske Regioner, men også i Region Midtjylland. Her står valget til ny formand mellem Socialdemokratiets unge kronprins Anders Kühnau, og Venstres garvede lokalpolitiker Carsten Kissmeyer.

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds? Tag Altingets kandidattest her.

Alt kan ske i svingregionen Sjælland


Venstres spidskandidat, Jacob Jensen. (Foto: ritzau/Niels Hougaard)

Hvis du kun skal følge med i ét regionsvalg på valgnatten og morgenen efter, skal du vælge Region Sjælland. På tirsdag står valget helt åbent i Sjælland, som er Danmarks eneste deciderede sving-region, hvor røde og blå politikere på skift har siddet på formandsposten.

Lige nu har Venstre magten i regionen, og efter den ellers vellidte regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) til manges overraskelse har valgt ikke at genopstille, er det finansordføreren fra Christiansborg, Jacob Jensen, der nu skal forsøge at sikre et genvalg.

Men her kort før valget har Dansk Folkepartis spidskandidat Peter Jakobsen valgt at sprænge en bombe under blå blok, der ellers har stået last og brast med hinanden i hele valgperioden.

Peter Jakobsen har nemlig egne formandsambitioner, og onsdag meldte han sig helt ud af blå blok for i stedet at pege på sig selv. Samtidig luftede han tanken om at støtte Socialdemokratiets kandidat til formandsposten, Heino Knudsen, hvis det ikke lykkes for ham selv at stige helt til tops.

En hjemmevant og to outsidere
DF-frontfiguren er den eneste af de tre spidskandidater i Sjælland, som har regionserfaring, og det kan tale til hans fordel. Læg dertil at Sjælland er et stronghold for Dansk Folkeparti, der til folketingsvalg trækker mange stemmer fra især området omkring Kalundborg, hvor Pia Kjærsgaard stiller op.

Venstres Jacob Jensen er en dreven politiker fra Christiansborg, men kommer som outsider til Region Sjælland, efter det ikke lykkedes internt i V-gruppen i regionen at finde en egnet spidskandidat efter Jens Stenbæk. I begyndelsen blev han mødt med vis skepsis, men indtrykket er, at han har sat sig godt i tingene og kan blive en driftsikker formand.

Socialdemokratiets bud på en regionsrådsformand, Heino Knudsen, tog titlen som spidskandidat efter et mudret forløb i den socialdemokratiske gruppe, der i løbet af valgperioden har haft ikke mindre end tre forskellige gruppeformænd. Fire år i byrådet i Lolland Kommune er den eneste politiske erfaring, Heino Knudsen kan skrive på CV'et, og han har ikke fået helt greb om regionspolitikken endnu.

Alle kan pege på alle
I løbet af valgperioden har der mellem partierne i regionen været konsensus om de store sager, og det er først nu op til valget, at små sprækker af uenighed viser sig i offentligheden.

Det er især Sundhedsplatformen – som går i luften i Region Sjælland natten mellem 25. og 26. november – der har skabt debat. SF har markeret sig skarpt som modstandere og har flere gange forsøgt at få implementeringen udskudt, men uden held. Nu har partiet meldt ud, at Sundhedsplatformen under konstitueringen af et nyt regionsråd kan blive afgørende for, hvem de peger på.

Alt kan ske på valgdagen – og også på valgnatten, når resultatet ligger fast. Det er ikke udelukket, at Socialdemokratiet kunne finde på at pege på en DF-formand for regionsrådet. Til gengæld afviser SF pure at gøre det samme, så det kan blive kæp i hjulet for Peter Jakobsen formandsdrømme.

At Venstre skulle ende med at gøre Dansk Folkepartis Peter Jakobsen til frontfigur for regionen, virker ikke sandsynligt, men heller ikke helt udelukket. Spørgsmålet er, om Jacob Jensen i tilfælde af et blåt flertal med det rigtige tilbud kan lokke Dansk Folkeparti tilbage i den blå fold, eller om Peter Jakobsen gør alvor af sin trussel om at pege på socialdemokraten Heino Knudsen.

Skal tronen gå til Bent Hansens kronprins i Midtjylland?


Carsten Kissmeyer (V) og Anders Kühnau (S). (Foto: ritzau/Helle Arensbæk)

Hvad sker der med de 104.064 stemmer, Bent Hansen (S) sugede til sig ved regionsvalget i 2013? Det er det store spørgsmål i Region Midtjylland, nu når den ultra-erfarne Bent Hansen efter 35 år i amts- og regionspolitik ikke genopstiller.

Kampen om formandsposten står mellem den unge S-kronprins Anders Kühnau, der kender regionen godt, men ikke er særligt kendt i offentligheden, og Venstres kandidat Carsten Kissmeyer, der som mangeårig borgmester nok er kendt i lokalpolitik, men står uden konkret regionserfaring.

En stor del af Midtjyllands beboere har postnummer i Aarhus, der dermed også er blevet hovedscenen for valgkampen. Her kan Anders Kühnau formentligt gøre sig mere gældende end Carsten Kissmeyer, der mest er et kendt ansigt i sin hjemkommune Ikast-Brande. Den vestjyske del af regionen har knap så meget befolkningstæthed som området omkring Østjylland, så det er ikke her, valget bliver afgjort.

Det vurderes dog, at Carsten Kissmeyer har en langt bedre chance for at nappe formandsposten i sammenligning med tidligere V-kandidater, der har skullet tage kampen op med Bent Hansen.

Liste vil kæmpe for psykiatri
Psykiatrien er på dagsordenen i Midtjylland på en helt anden måde end i de andre regioner. Når vælgerne får valgsedlen i hånden på tirsdag, vil Psykiatrilisten være et af de steder, hvor krydset kan sættes. Det er en række medarbejdere fra Psykiatrihospitalet Risskov i Aarhus, der stiller op med bedre psykiatri som eneste mærkesag. Hvordan en sådan liste kan klare sig til valget, kan blive interessant at se.

Ligesom i Nordjylland har en konservativ politiker Nicolaj Bang også meldt sig på banen som kandidat til formandsposten i Midtjylland. Det er usandsynligt, at K-spidsen kan være med i kapløbet, selvom han tipper sig selv som kompromisløsning, hvis det skulle ende med et uklart flertal og en bred konstituering.

Det tyder dog mest på et præsidentvalg mellem Carsten Kissmeyer og Anders Kühnau, og Bent Hansens protege, Kühnau, ser ud til at kunne løbe med sejren.

Trods modvind kan Hæstorp vinde Hovedstaden igen


Socialdemokratiets spidskandidat, Sophie Hæstorp Andersen (Foto: ritzau/Jacob Ehrbahn)

Sundhedsplatformen, 1813 og udrednings- og behandlingstider i forværring.

Den siddende regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) går til valg med et par møgsager klæbende til kroppen, forstærket af at hun er formand for den eneste region, som for alvor har de landsdækkendes mediers opmærksomhed.

Hvis Socialdemokratiet kommer til at bøde for de kritiske sager, bliver det afgørende, hvor stemmerne flyder hen. Hvis Sophie Hæstorp Andersen bløder stemmer hen over midten, kan Venstres hede drøm om at fravriste Socialdemokratiet magten i Hovedstaden måske blive til virkelighed. Men S-stemmerne kan også vandre inden for rød blok, hvor blandt andet Alternativet debuterer som parti.

Sophie Hæstorp Andersens hovedudfordrer Martin Geertsen (V) tog efter sidste valg i 2013 særdeles slukøret hjem på valgnatten, da det gik op for ham, at formandsposten ikke blev hans. Denne gang kan det se ud, som om han har opgivet sejren på forhånd. Ikke mange stærke markeringer er det blevet til fra V-politikeren, der har mødt kritik for ikke at være aktiv nok under valgkampen.

Radikal kongemager?
Men meget kan ske i Region Hovedstaden, der har erfaring med kaotiske konstitueringer. Særligt i 2009, hvor SF'eren Andreas Røpke stod til pludselig at blive regionsrådsformand, efter at Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative var blevet enige om at pege på den unge SF'er. Andreas Røpke endte dog med med at blive isoleret fra sin gruppe, mens Vibeke Storm Rasmussen genvandt formandsposten.

Tidligere har Radikale spillet en rolle som kongemager. Den erfarne Charlotte Fischer (R) forlader regionspolitik, men partiets nye spidskandidat Karin Friis Bach har chance for at blive tungen på vægtskålen igen. Netop fordi Venstre er så opsat på at skubbe Socialdemokratiet af pinden, kan det måske friste at tilbyde Radikale formandsposten.

Mest sandsynligt er det dog, at Radikale peger på Sophie Hæstorp Andersen, som dermed står til et genvalg. Tager hun sejren, står næste slag om formandsposten i Danske Regioner.

Tæt løb i Nordjylland, men vælgerfavorit Astman står til sejr


Spidskandidat for Socialdemokratiet, Ulla Astman (S) (Foto: ritzau/Aalborg Universitetshospital)

Det var et enormt tæt løb om formandsposten, sidste gang de nordjyske vælgere gik til stemmeurnerne for at sammensætte et regionsråd. Men med 21 mandater bag sig – mod blå bloks 20 mandater – kunne socialdemokraten Ulla Astman tage en tørn til i formandsstolen.

Spørgsmålet er, om hun gøre det endnu en gang. Meningsmålingerne gør den erfarne socialdemokrat til en svag favorit, men endnu en gang må løbet siges at være tæt.

Ulla Astman, som også har meldt sig klar til at gå efter formandsposten i Danske Regioner, hvis det kommer så langt, er en af de spidskandidater i landet, der står til at hive flest stemmer hjem til sit parti. Ved valget i 2013 stod hun alene for 41,3 procent af Socialdemokratiets stemmer og for 15,5 procent af alle gyldige stemmer i regionen.

De mange stemmer tilfalder nok især Ulla Astman, fordi hun som regionsrådsformand er den eneste rigtigt kendte regionspolitiker i Nordjylland. Hun vurderes som en driftsikker politiker, en sindig nordjyde, men har til tider også mødt kritik for at være systemets kvinde.

Blå blok med to bejlere til formandsposten
Modkandidaten fra Venstre, Lone Sondrup, er til den anonyme side, og hun har ikke formået at markere sig skarpt mod Ulla Astman. Hun har tendens til i alle større spørgsmål at erklære sig enig med den siddende formand i stedet for som oppositionspolitiker at trække linjen hårdt op. Selv har Lone Sondrup givet udtryk for, at det bliver svært at vippe Ulla Astman af pinden.

Nordjylland har dog en tredje spidskandidat på banen – Konservatives Per Larsen – og han står ikke tilbage for mere offensive udmeldinger, der kan give lidt kant til den ellers konsensusprægede regionspolitiske debat. Samtidig står han med en erfaring, som ingen af de andre kandidater kan matche. Siden 1997 har gjort sig på den lokalpolitiske scene, først i Nordjyllands Amt, senere Hjørring Byråd, og i Region Nordjylland har han været med lige fra starten i 2005.

To formandskandidater blandt de blå partier giver en svagere fundament for blokken, hvor også Dansk Folkeparti skaber usikkerhed. Partiet har haft en tumultarisk valgperiode, efter de to stemmeslugere fra 2013, Rikke Karlsson og Morten Marinus, begge har forladt regionsrådet til fordel for henholdsvis Europa-Parlamentet og Folketinget. Det er et nyt hold, der denne gang stiller op, og det er usikkert, om de kunne finde på at lade sig inspirere af pardansen på Christiansborg mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti og pege på Ulla Astman.

Med et snævert blåt flertal kan konservative Per Larsen måske komme på tale som et kompromis, hvis Venstre og Lone Sondrup ikke slår igennem. Størst er sandsynligheden dog nok for, at det bliver four more years for Ulla Astman.

Efter Carl Holst: Venstre står til et genvalg i Syddanmark


Stephanie Lose er Venstres spidskandidat (Foto: /ritzau/Anita Graversen)

I Syddanmark skal Stephanie Lose forsøge at holde Venstre ved magten, efter Carl Holst sidst bragte partiet til en sikker valgsejr med næsten 100.000 personlige stemmer. Et af valgets store spørgsmål bliver, hvor meget vælgerne vil straffe Venstre i Region Syddanmark for de mange Carl Holst-sager om alt fra hans eftervederlag, avisabonnementer og brug af regionale medarbejdere til den nu detroniserede regionskonges personlige valgkamp.

Siden Carl Holsts spring til Christiansborg har Stephanie Lose taget teten i regionen, og her er det lykkedes hende at klare sig helskindet gennem de kontroversielle sager, hun fik nedarvet. Venstre har allerede meldt ud, at hun er partiets kandidat til formandsposten i Danske Regioner, hvis der bliver et blåt flertal i bestyrelsen.

Det er ingen hemmelighed, at få danskere brænder for regionalpolitik, og derfor kan kendis-faktoren komme til at spille en større rolle for, hvor krydset sættes, end partifarven gør. Selvom Stephanie Lose med sikkerhed kommer til at få et flottere personligt stemmetal i år, end hun gjorde i 2013, kan hun ikke matche Carl Holst som trækplaster til Venstre.

Kan Villy gentage 2007?
Det er her, Villy-effekten måske kommer ind. Den tidligere SF-formand Villy Søvndal, der i 2007 sikrede partiet et fantastisk folketingsvalg, gør nu politisk comeback som kandidat til regionsrådet. Han er blandt vælgerne det absolut mest kendte ansigt, og det kan komme til at spille en rolle, når de mange vælgere, der i 2013 satte krydset ved Carl Holst, skal finde en ny person at stemme på. Spørgsmålet er dog, om de tidligere Carl Holst-vælgere kan stemme på Villy, eller om de bliver i Venstre eller blå blok.

Villy Søvndal kan også gå hen og stjæle stemmer fra den socialdemokratiske spidskandidat, Poul-Erik Svendsen, der sine mange års erfaring i regionsrådet til trods stadig ikke er kendt navn for mange.

Selv blandt de socialdemokratiske vælgere er der ikke meget entusiasme for Poul-Erik Svendsen at spore. Han ser ud til at gøre sig bedst på Fyn, hvor han selv kommer fra, mens de jyske vælgere formentligt vil finde mere lokale kandidater at bakke op om.

Skulle det blive et rødt flertal, er det ikke sikkert, at det er Poul-Erik Svendsen, der indtager pladsen for enden af bordet i regionsrådet. Nogle tipper Villy Søvndal til at kunne være valgets overraskelse, blandt andet fordi 20 procent af vælgerne i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau har kåret ham som deres favoritkandidat.

Lose er favoritten
Dansk Folkeparti fik ved folketingsvalget i 2015 et kanonvalg, og det var især i Sønderjylland, at partiet bragede igennem. I hvor høj grad Dansk Folkeparti kan omsætte den markante fremgang i 2015 til stemmer ved regionsvalget, er dog usikkert. Partiet vil formentligt bakke Stephanie Lose op, men har for nylig åbnet op for at kunne pege på en socialdemokrat til formandsposten.

Stephanie Lose må dog siges at være en ret klar favorit til at nappe formandsposten i en region, hvor usikkerheden om valget er mindre end i de andre.

Sådan har vi gjort: Denne artikel bygger på samtaler med en række kilder i hver region med indgående kendskab til regionspolitikken, kandidater og valgkampen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Carsten Kissmeyer

Fhv. MF (V), borgmester i kast-Brande Kommune og regionsrådsmedlem, Region Midtjylland
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00