Vanopslagh går i rette med regeringens kriseretorik: "Jeg vil være en solstråle, der skinner gennem en sprække i skylaget"

Der er ingen grund til at piske en dommedagsstemning op, lød det fra Alex Vanopslagh til Folkemødet i Allinge. Men de udfordringer, der trods alt eksisterer, skal løses af kapitalismen.

Solen kiggede frem under Alex Vanopslaghs tale til Folkemødet, mens han selv udnævnte sig til de gode nyheders budbringer.
Solen kiggede frem under Alex Vanopslaghs tale til Folkemødet, mens han selv udnævnte sig til de gode nyheders budbringer.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Politikerne skal også dele de gode nyheder.

Sådan lød det fra de borgerliges daddy, LA-formand Alex Vanopslagh, fra hovedscenen på Folkemødet torsdag, da han indledte sin tale med at fremhæve nogle af verdens fremskridt:

Levealderen stiger, der bliver udviklet mange nye vacciner og behandlingsformer, ozonlaget er ved at lukke sig, flere har adgang til rent drikkevand, og der er kommet flere elbiler og isbjørne.

"Også i vores egen lille danske andedam er der gode nyheder – i 2023 kom det frem, at Mette Frederiksen er kandidat til Nato-topjobbet," jokede Vanopslagh fra scenen.

Dermed satte han sin fortælling i modsætning til regeringens krisenarrativ og udnævnte sig selv til en "solstråle, der skinner gennem en sprække i skylaget".

"Hvis man læser regeringsgrundlaget – og det er ikke en anbefaling – er ordet krise nævnt 22 gange."

Og hvis der skal ske flere gode fremskridt, kræver det mindre statslig indblanding og mere frihed, mener Vanopslagh. 

En løsning på velfærds- og klimakrisen

Derfor skal politikerne træde et skridt tilbage, og lade borgerne og erhvervslivet drive udviklingen. Fordi kapitalismen virker, lød budskabet.

Her fremhævede LA-lederen et velkendt liberalt forslag om at sætte plejehjemmene fri og lade pengene følge borgeren.

En øget privatisering af ældreplejen vil skabe flere og bedre tilbud og mere mangfoldighed, lød det fra Vanopslag, inden han rystede endnu en vittighed ud af ærmet til det lattermilde publikum:

"Så kan vi måske også få et plejehjem til gamle socialdemokrater, hvor de kan sidde og gense alle pressemøderne fra corona."

Den grønne omstilling skal ligeledes ske med frihed og ansvar.

"Også når det kommer til den grønne omstilling, er friheden afgørende. For det er jo ikke den ene eller anden aftale på Christiansborg, som for alvor driver den grønne omstilling."

"Det gør derimod de tusinder og atter af tusinder af virksomheder og iværksættere og forskere, som kaster alt deres energi ind i at opfinde og forfine nye bæredygtige teknologier, der kan give en mere bæredygtig planet," sagde Alex Vanopslagh. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00