Analyse af 
Erik Holstein

Venstrefløjen har fået en gylden chance

SF er landet i smørhullet, efter det kiksede at komme i regering, men der hersker forskellige linjer i partiet. Imens har Enhedslisten slikket sårene efter valgnederlaget. Den yderste venstrefløj kan få et større comeback, hvis overenskomsterne ender med et lovindgreb.

Christiansborg Slotsplads dannede søndag rammen om den største demonstration i mange år og understregede, at kampen mod afskaffelsen af store bededag er blevet en folkesag. 
Christiansborg Slotsplads dannede søndag rammen om den største demonstration i mange år og understregede, at kampen mod afskaffelsen af store bededag er blevet en folkesag. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

”Tænk engang hvis vi havde gået i regering og nu skulle forsvare afskaffelsen af store bededag. Så var det os kuglerne ramte, og vi ville ikke ligge på 15 procent, men på 5 procent.”

Sådan tegnes den kontrafaktiske historie op af flere SF’er, og situationen illustrerer, hvordan små forskydninger kan få meget store konsekvenser.

For hvis ikke Konservative havde trukket stikket til Mette Frederiksens oprindelige (S) tegning med en S-SF-V-K-regering, havde adgangsbilletten til regeringskontorerne lige præcis været afskaffelsen af store bededag. Og det havde næppe været dét, der havde fået SF-formand Pia Olsen Dyhr til at sige nej til regeringsdeltagelse.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00