Aslaks maratonskæg skal sætte kræften til vægs

MOVEMBER: For et år siden fik Aslak Gottlieb konstateret testikelkræft. I dag er han rask og har fundet sin egen måde at bekæmpe kræft. Han rejser penge ved at lade overskægget stå og snøre løbeskoene.

På en lille, mørk café står Aslak Gottlieb med et velvoksent overskæg foran en forundret ekspedient, som forsøger at forstå hans bestilling.

”Jeg vil gerne bede om en kop lys kaffe, som er syrlig i smagen.”

Der er en grund til Aslaks specifikke kaffebestilling. Han har netop fået gode tips fra en kaffespecialist, som gerne vil sponsere hans Movember-projekt.

”En god café skal være i stand til at forstå de individuelle ønsker og servere kaffen derefter,” har kaffespecialisten sagt.

For et år siden blev Aslak diagnosticeret med testikelkræft – en af de mest hyppigste kræftformer blandt mænd. Han blev erklæret rask. Og nu arbejder Aslak på at træne sig op til et maratonløb.

Dagligt lægger han videoer af sit træningsforløb ud på de sociale medier for at promovere kampagnen. Derigennem får han støtte fra folk, der synes om hans projekt og enten støtter det med enkeltbeløb eller sponsorater. Netop som kaffespecialisten.

”Jeg troede, at Movember bare var en sjov trend, som havde bredt sig blandt unge. Men så viste det sig, at det faktisk er en verdensomspændende og seriøs frivillig organisation, som arbejder for mænds sundhed,” fortæller Aslak. Han tilføjer:

“Ud over at lade overskægget stå kan man som frivillig stille sig selv en udfordring, som typisk er en form for fysisk aktivitet. Og det er derigennem, at man også indsamler penge til organisationen.”

Mænd dør tidligere end kvinder
Movember arbejder på at rette op på den kønsmæssige ulighed i forhold til sundhed. Ifølge organisationen dør mænd på verdensplan i gennemsnit seks år tidligere end kvinder, og omkring 75 procent af alle selvmord bliver begået af mænd.

Netop testikelkræft, som ramte Aslak, og prostatakræft er to af organisationens primære fokusområder.

I Danmark har Movember eksempelvis etableret Danmarks Nationale Rådgivningskomite for Prostatakræft, som består af førende prostatakræftforskere og er sat i verden for at styrke forskningen. Desuden finansierer Movember projekter, som giver bedre forståelse af testikelkræft og behandling.

Aslak har indtil videre indsamlet cirka 13.000 kroner gennem sit maraton-projekt, og der kommer løbende flere sponsorater og donationer ind.

For eksempel fra en grafisk designer, som har opstillet ligningen: Antal kilometer, Aslak formår at løbe, ganget med hans skægvækst i november og det hele ganget med ti – så mange kroner får Aslak i støtte fra hende.

Familien er det største offer
Selvom sundhedssektoren er den største sektor i Danmark, er der stadig behov for flere midler, mener Aslak. Især når behandlingen er overstået, mangler patienterne og deres familier ofte råd og vejledning til at komme videre.

”Jeg tror ikke, at den offentlige sektor nogensinde kan blive stor nok til at være i stand til at dække alles behov i forhold til sundhed, uddannelse osv. Derfor vil der altid være behov for, at civilsamfundet nytænker og organiserer sig. Der er en energi i frivilligt arbejde, som ikke findes i hverken offentlige eller private organisationer,” siger Aslak.

For ham slutter kampen ikke, når november bliver til december. Han har ambitioner om at skrive om sine oplevelser og erfaringer med kræft, som især kan være nyttige for børnefamilier.

“Jeg vil skrive essays om det henvendt til børn og unge. Børn, hvis forældre bliver ramt af kræft, er de mest sårbare og står i mange situationer helt alene med mange spørgsmål,” siger Aslak Gottlieb. 

Han tilføjer:

”Da jeg var syg, så min familie mig fra min allersvageste side. Nu vil jeg have, at de ser mig fra min stærkeste side, når jeg løber maraton.”

Forrige artikel Stille Dage i Civilsamfundet Stille Dage i Civilsamfundet Næste artikel Socialminister vil lægge kommunal frivilligrapport i graven Socialminister vil lægge kommunal frivilligrapport i graven