Folket har fået færten af egen magt

INTERVIEW: Der bliver hvert år flyttet rundt på milliarder i kundeejede virksomheder inden for alt fra pension til realkredit og forsikring. Flere kampvalg rundt omkring peger på, at medlemmerne er begyndt at kræve deres stemme tilbage, mener stifteren af Demokratisk Erhvervsnetværk.

Den shitstorm, der ramte Nykredit sidste år, da foreningen hævede bidragssatserne, har sparket nyt liv i medlemsdemokratiet.
Den shitstorm, der ramte Nykredit sidste år, da foreningen hævede bidragssatserne, har sparket nyt liv i medlemsdemokratiet.Foto: Claus Fisker / Scanpix
Fakta
Demokratisk Erhvervsnetværk blev stiftet i april 2016.

Netværket arbejder overordnet for at styrke demokratiske strukturer i medlemsbaserede virksomheder som pensionskasser, realkreditinstitutter, energiselskaber, detailhandel og forsikringsselskaber.


I praksis laver netværket uddannelsesforløb for siddende repræsentantskabs- og bestyrelsesmedlemmer og hjælper dem med at stille op til valg.


Demokratisk Erhvervsnetværk arrangerer også åbne møder, hvor alle interesserede kan deltage og sparre om, hvordan man styrker medlemsdemokratiet.

Fem milliarder kroner. Fem procent af den samlede portefølje. Det er, hvad pensionskassen for magistre og psykologer, MP Pension, sidste år besluttede at allokere til grønne investeringer. Et ønske, der blev stemt igennem af en enig bestyrelse på pensionskassens generalforsamling.

“Det var en skelsættende beslutning. Fem milliarder til indsatser, der bidrager til at løse den globale klimaudfordring, det er en væsentlig sum penge,” siger Magnus Skovrind Pedersen.

Han sidder i bestyrelsen hos MP Pension og var efter lange diskussioner om sorte og grønne investeringer med til at stemme pensionskassens klimaportefølje igennem i foråret.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00