Israel vil have EU til at lukke kassen for kritiske ngo'er

NY RAPPORT: Israels regering mener, at en række ngo'er i Palæstina er med til at "delegitimere" Israel og vil have EU til at lukke kassen. Det afviser man fra Bruxelles. Forsker og Mellemfolkeligt Samvirke kalder kravet for et angreb på civilsamfundet.

Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Oxfam og en række andre ngo'er skal have stoppet støtten til deres arbejde i Palæstina.

Sådan lyder konklusionen i en rapport fra det israelske ministerium for strategiske affærer og offentlig diplomati.

Her fastslår ministeriet, at en række ngo'er bruger europæiske bistandsmidler til at støtte boykot, "delegitimere" Israel og finansiere organisationer, som har forbindelser til terror.

"Europæiske skatteyderes penge bruges til at støtte forbindelser til terrororganisationer," lyder det i rapporten.

Og det bør få konsekvenser, mener den israelske regering.

"Israel opfordrer kraftigt EU til også i praksis at implementere sin erklærede politik om at modsætte sig boykot af Israel og til øjeblikkeligt at tilbageholde finansieringen af organisationer, som promovorer anti-israelsk boykot og delegtimering," skriver man i rapporten.

Kravet bliver imidlertid blankt afvist fra Bruxelles.

Over for Development Today har man kaldt rapportens påstandene for "grundløse og uacceptable".

"Samtidig står EU fast i forhold til at beskytte ytringsfrihed og forsamlingsfrihed," siger Maja Kocijančič, der er talsperson for udenrigs- og sikkerhedspolitikken i EU.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er heller ikke klar til at lade rapporten få konsekvenser for ngo'er, som får dansk udviklingsbistand.

"Den israelske rapport omhandler støtte fra EU. Jeg har noteret mig, at EU klart har afvist rapportens påstande, og det forholder vi os til, indtil andet måtte være bevist. I den israelsk-palæstinensiske konflikt florerer mange rygter, som ikke kan dokumenteres, og derfor er det vigtigt at forholde sig til de fakta, som kan dokumenteres," siger han i et skriftligt svar til Altinget.

Afviser alvorlige anklager
Folkekirkens Nødhjælp står på rapportens liste over organisationer, som yder indirekte støtte til terror, fordi man donorer penge til Palestinian Centre for Human Rights, der skulle have "forbindelser" til PFLP, som er på EU's liste over terrororganisationer. 

En Israel-Palæstina-ekspert er dog ikke imponeret over rapportens bevisførelse.

"Dokumentationen er meget tynd i forhold til, at Folkekirkens Nødhjælp skulle give indirekte støtte til terror," siger Sune Haugbølle, som er professor ved Roskilde Universitet.

Folkekirkens Nødhjælp afviser også beskyldningerne fra Israel.

"Der bliver sået tvivl om både israelske og palæstinensiske organisationers legitimitet ved at sprede meget alvorlige, men udokumenterede anklager. Det er det, der er tilfældet her. De konkrete beskyldninger er blevet afvist gentagne gange," siger landechef for Folkekirkens Nødhjælp i Israel og Palæstina, Lisa Henry, i et skriftligt svar til Altinget.

Hun mener ikke, at Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) skulle have forbindelse til terroraktiviteter.

"PCHR gør et vigtigt stykke arbejde med at dokumentere både israelske og palæstinensiske myndigheders overtrædelser af menneske- og folkeret. Det er derfor, vi støtter deres arbejde. Overordnet sikrer vi os naturligvis, at alle vores partnerorganisationer arbejder med udgangspunkt i menneskerettighederne og demokratiske principper, og at vores midler går til de rette formål," fortsætter Lisa Henry.

Angreb på civilsamfundets ytringsfrihed
Mellemfolkeligt Samvirkes internationale paraply ActionAid står også for skud i rapporten.

Organisationen er en kendt kritiker af Israel, og rapporten konkluderer, at ActionAid bakker op om boykot af Israel og støtter organisationer, som "delegitimerer" Israel.

Derfor vil Israel have EU til at lukke kassen for organisationen.

"Det er jo et angreb på civilsamfundets ytringsfrihed, og derfor er jeg glad for, at EU så tydeligt har lagt afstand til rapporten," siger Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke. 

"Det er meget problematisk, hvis ikke man kan deltage i debatten om Israels politik, blot fordi vi modtager midler til at udføre projektarbejde i Palæstina," fortsætter han.

Han pointerer samtidig, at der er nogle unøjagtigheder i rapporten. Mellemfolkeligt Samvirkes søsterorganisation ActionAid i Palæstina modtager ikke EU-midler. Til gengæld får de dansk udviklingsbistand.

Men pengene går ikke til at føre kampagne mod Israel, lyder det.

"Det er vigtigt for mig at understrege, at det arbejde, vi udfører for Danida-midler, er projektarbejde og ikke en del af vores politiske kampagneaktiviteter. Og så vil jeg samtidig slå fast, at vi altså ikke bakker op om en boykot af Israel, sådan som rapporten antyder," siger Tim Whyte.

Forsker: Israel spiller med musklerne
Ifølge Professor Sune Haugbølle har Israel har optrappet konflikten med civilsamfundet i Palæstina det seneste stykke tid. 

Han henviser til en sag fra starten af året, hvor Israel havde held til at lægge pres på Anders Samuelsen, så flere palæstinensiske civilsamfundsorganisationer mister støtte fra Danmark.

"Jeg er sådan set enig med Mellemfolkeligt Samvirke i, at der sker et angreb på civilsamfundets ytringsfrihed," siger Sune Haugbølle.

Israel oplever, at der er sikkerhedspolitisk spillerum til at stramme skruen over ngo'erne. Det har man udnyttet, vurderer Sune Haugbølle.

"Efter at Trump er kommet til, føler man ikke, det får de store konsekvenser, hvis man spiller med musklerne. Derfor er timingen god i forhold til at markere sin position over for civilsamfundet," siger han.

Sune Haugbølle køber til gengæld ikke Mellemfolkeligt Samvirkes skarpe skelnen mellem politiske kampagneaktiviteter og de indsatser, man udfører for Danida-midler.

"Israel-Palæstina-konflikten er så politiseret, at man ikke kan arbejde der og være apolitisk. Meget af støtten går jo til at kapacitetsopbygge et civilsamfund i Palæstina, som i høj grad er kritisk over for Israels politik," siger Sune Haugbølle.

Altinget har været i kontakt med den israelske ambassade i Danmark for at få en kommentar til rapporten. Det har ikke været muligt at få et interview, men viceambassadør Eyal Lampert siger i et skriftligt svar, at det er godt at gå støtten til ngo'erne efter i sømmene.

"Vi støtter fuldt ud en åben debat og offentlig diskusion og ser den nye rapport fra det israelske Ministry of Strategic Affairs som en ny påmindelse om, at det er vigtigt at følge pengenes gang, når der støttes med millioner af kroner til ngo'er."

Forrige artikel LMS har fået ny formand LMS har fået ny formand Næste artikel Ny VIVE-rapport om samskabelse: Godt for borgerne, men medarbejderne frygter at blive erstattet Ny VIVE-rapport om samskabelse: Godt for borgerne, men medarbejderne frygter at blive erstattet