IT-firma rejser 28 millioner til at lette livet for små fonde

DIGITALISERING: Firmaet bag Legatbogen.dk har rejst 28 millioner kroner fra tre investorer. Pengene skal bruges til at udrulle et nyt digitalt system, der skal gøre det lettere for små fonde at håndtere ansøgninger sikkert og effektivt. 

David Dencker og hans team, her digital manager Laura Kiralfy, vil lette tilværelsen for små fonde gennem digitalisering. 
David Dencker og hans team, her digital manager Laura Kiralfy, vil lette tilværelsen for små fonde gennem digitalisering. Foto: Jesper Palermo
Carsten Terp Beck-Nilsson

Der er en håndsrækning på vej til Danmarks knap 10.000 små og mellemstore fonde. Impact-virksomheden Grant Compass har rejst sammenlagt 28 millioner kroner, der skal bruges til at udbrede et digitalt system til håndtering af ansøgninger målrettet mindre fonde.

Systemet automatiserer ifølge direktør David Dencker den ofte ganske tunge, håndholdte behandling af ansøgninger og sparer dermed de små fonde både tid og penge.

”Alle har jo en ide om, at det burde være let at dele penge ud. Men for mange fonde med små uddelinger er der tale om en meget tung proces med mange manuelle arbejdsgange,” siger David Dencker:

”Der er organisationer, som modtager 100 ansøgninger til en lille pris eller et legat. De printer ansøgningerne og cykler dem ud til hvert bestyrelsesmedlem, som så skal læse dem og bagefter makulere dem, fordi de ofte indeholder personfølsomme oplysninger. Det er galimatias,” siger han.

Processen skal være let og standardiseret
Det hele starter med problemet, forklarer David Dencker.

”Alle ved jo godt, at de små fonde har det rigtig svært,” siger han med henvisning til, at fondene for det første har svært ved at tjene penge, når renterne er lave, og for det andet bruger mange ressourcer på at leve op til lovgivningen.

Derfor har de små og mellemstore fonde, som hvert år står for omkring 50.000 uddelinger, brug for processer, der er enkle og effektive. Og det er det behov, Grant Compass vil møde med den nye software. Ikke fordi der ikke findes systemer, som kan håndtere fondsansøgninger. Men de er både bekostelige og designet til at løse de store fondes ofte mere komplekse behov, pointerer David Dencker.

”Nogle køber større systemer, som har funktioner, man ikke har brug for som lille fond. Vores mål har været at gøre processen ekstremt let og standardiseret, så fokus kommer tilbage på det, det handler om: at uddele penge til et godt formål,” siger han.

Systemet sikrer automatisk persondata
Den nye software er udviklet af et team bestående af folk, som tidligere har været med til at lave blandt andet MobilePay og Virk.dk. Grant Compass har skelet til sikkerhedskravene i banksektoren og det offentlige og udviklet en software, der automatisk sikrer, at behandlingen af ansøgninger lever op til kravene i lovgivningen – heriblandt persondataforordningen.

”Hvis en lille fond giver penge til nogle, der er syge, skal man måske uploade en lægeattest som dokumentation. Så ved systemet, at man indhenter helbredsoplysninger, som kræver et særskilt samtykke. Og systemet udarbejder automatisk en privatlivspolitik, der afspejler de informationer, man indhenter, og knytter dem til sagen,” forklarer David Dencker.

På tilsvarende vis sikrer systemet, at behandlingen af ansøgninger automatisk overholder fondslovgivningen og skattelovgivningen.

Fond: Vi vil gerne gøre det rigtigt
Og lige nøjagtig det har været et afgørende argument for Eva Hesse Lundström, som sammen med sin søster står for administrationen af den mindefond, deres forældre har stiftet.

Ruth & Hesses Mindefond støtter naturvidenskabelig forskning og udvikling med omkring 100.000 og i gode år op til 200.000 kroner.

Og når fonden har tegnet abonnement på systemet fra Grant Compass, er det ikke mindst for at sikre sig, at personfølsomme oplysninger håndteres korrekt.

”Vi vil gerne leve op til sikkerhedskravene i forhold til GDPR. Så vi tager ansøgningerne ind og sletter, så godt vi kan og vil gerne gøre det perfekt. Men vi vil gerne være sikre på at gøre det rigtigt,” siger Eva Hesse Lundström.  

Fonden har endnu ikke taget systemet i brug, men Eva Hesse Lundström håber, at det giver den fornødne tryghed – og at det samtidig reducerer den tid, der går på proces, så den i stedet kan bruges på indholdet af ansøgningerne.

”Vi er en lillebitte fond med en bestyrelse, som arbejder frivilligt. Og det har kørt super old fashioned med ansøgninger, som printes ud i fem eksemplarer og sendes til bestyrelsen. Nu vil jeg gerne give bestyrelsen et bedre overblik, så de kan fokusere på indholdet. Jo mindre bøvl jeg kan give dem, jo bedre,” siger Eva Hesse Lundström.

Først Danmark, så resten af Norden
Investeringen på 28 millioner kroner i Grant Compass kommer fra tre investorer – SEED Capital, Vækstfonden og North-East Family Office. Pengene skal bruges til i første omgang at udbrede systemet i Danmark, herefter i resten af Norden. Der er også sat penge af til at videreudvikle systemet. 

Og David Dencker er meget optimistisk.

”Vi er de eneste, der har et system i en prisklasse, som er relevant for de små fonde,” siger han med henvisning til, at systemet koster 2000 kroner om året for de helt små fonde og op til 300.000 kroner for de største fonde.

Systemet har været testet i et halvt år af fonde, som administreres af advokatfirmaet Bech-Bruun, inden salget for alvor gik i gang. Og David Dencker er godt tilfreds med de foreløbige resultater.

”Indtil videre er der ikke en eneste, som vi har præsenteret systemet for, som har sagt nej til at købe.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00