Minister lover snarlig løsning for bosteder

FONDSLOV: Mai Mercado håber snarligt at fremlægge et forslag på et problem i fondsloven, der truer flere bosteder på eksistensgrundlaget. Det får ros fra brancheorganisation. S kalder det pinligt, at der endnu ikke er fundet en løsning.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Lessel

Det er faktisk en smule trist, bekymrende og lidt pinligt, at ministeren endnu ikke har kunnet komme med en afklaring og en brugbar løsning.

Troels Ravn
Formand for Social-, Indenrigs- og Børneudvalget, Socialdemokratiet

”Jeg håber på den baggrund, at jeg inden længe kan komme med et forslag til en løsning på problemstillingen.”

Sådan lyder udmeldingen fra børne- og socialminister Mai Mercado, der i et svar til Socialdemokratiets Troels Ravn nu bebuder en snarlig løsning på den juridiske skruestik, som flere bosteder har befundet sig i mere end et år, og som truer bostedernes eksistensgrundlag.

Som Altinget flere gange har kunnet berette i det seneste års tid, betyder den eksisterende fondslovgivning, at flere bosteder oprettet som selvejende fonde kan risikere at måtte smide sine beboere ud af bostederne, fordi fondene ikke kan få lov til at ændre i deres vedtægter.

Dokumentation

Sagen forklaret på fem minutter:

Altinget har siden oktober 2017 været i kontakt med bosteder i Odder, Vallekilde og Nørager, der alle er oprettet som selvejende institutioner stiftet som fonde. Fælles for bostederne er, at de alle ønsker at ændre deres vedtægter for at kunne videreudvikle deres tilbud, i takt med at borgerne på bostederne også udvikler sig.

Alle tre steder har dog fået afslag fra Civilstyrelsen på at ændre deres vedtægter, selvom vedtægterne ikke længere er dækkende for deres aktiviteter. Det har den konsekvens, at fondene bag de respektive botilbud ikke kan udvide eller ændre deres tilbud og betyder i praksis, at flere af bostederne befinder sig i en situation, hvor de kan blive nødt til at smide deres beboere – ofte personer med autisme – ud af bostedet.

Civilstyrelsens godkendelse til at ændre vedtægterne kan nemlig kun ske, hvis styrelsen vurderer, at det enten er umuligt at efterleve vedtægterne, eller at det er klart uhensigtsmæssigt at efterleve formålet. Og det tilsagn har i praksis vist sig enormt svært at få.

Derfor er sagen endt på børne- og socialminister Mai Mercados bord, og her har den ligget i et stykke tid. Ministeren bebudede tilbage i efteråret 2017 at se på problemstillingen og indkaldte en række interessenter på området for at drøfte, hvordan problemet kunne løses. Men en løsning lader stadig vente på sig.

Senest har Socialdemokratiets Troels Ravn på baggrund af Altingets historie spurgt ministeren om, hvornår hun agter at fremlægge et forslag til en løsning. Ministeren meddeler i sit svar, at hun ”inden længe” kan fremlægge et forslag til en løsning.


Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00