Søren Pape vil have en mindre stat: Mormor behøver ikke et statskursus i håndhygiejne for at bage til fodboldholdet

Behovet for en mindre offentlig sektor til fordel for prioritering af de nære fællesskaber var i fokus, da den konservative partiformand lørdag fremførte sin partiledertale på Hovedscenen i Allinge.

Pape advokerede for nære fællesskaber og appellerede til, at de offentlige løsninger ikke må overtage civilsamfundets plads.
Pape advokerede for nære fællesskaber og appellerede til, at de offentlige løsninger ikke må overtage civilsamfundets plads.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Da Søren Pape Poulsen indtog Hovedscenen i Allinge, var han noget mere afdæmpet sammenlignet med sidste år, hvor der blev spekuleret i, om viborgenseren ville bruge talen på at annoncere sit statsministerkandidatur.

Til gengæld var det meget lig sidste års tale, at han flere gange henvendte dig til de ældre. Eksempelvis den mormor, der bager til fodboldholdet.

Det var da Pape advokerede for nære fællesskaber og appellerede til, at de offentlige løsninger ikke må overtage civilsamfundets plads, at mormor blev fremhævet:

"Jeg ønsker, at vi får et samfund, hvor vi ikke overlader for meget til politik, men hvor vi hjælper hinanden" sagde han og uddybede:

"Ja, det kan da godt være, at din mormor ikke har været på et statskursus i håndhygiejne, før hun bagte en kage til dit fodboldhold, men det er da også fuldstændigt ligegyldigt."

Han foreslog, "at vi indfører et nyt princip, om at det offentlige ikke må fortrænge civilsamfundet", dog uden at præcisere, hvad et sådant princip konkret betyder.

Mindre tid på Mit-ID, mere tid med familien

Men selv om civilsamfundet er vigtigt, er det vigtigste fællesskab nu engang familien, sagde Pape.

Ingen ligger på sit dødsleje og tænker: ’Hvis bare jeg kunne logge på Mit-ID en sidste gang'

Søren Pape
Partiformand, Konservative

"Ingen ligger på sit dødsleje og tænker: ’Hvis bare jeg kunne logge på Mit-ID en sidste gang.’ Men måske ville man gerne have været mere sammen med familien og vennerne. Det, som giver mening, når vi føler efter inde i hjertet."

Staten skal sikre den danske kultur

Der er dog undtagelser til reglen: For staten skal blive ved med at arbejde for at bevare dansk kultur, mener han.

"Det er forudsætningen for livet, som vi kender det, at vi er danske og bevarer dansk kultur. Også ved hjælp af staten," sagde han.

Pape finder det vigtigt, at Danmark også fremover fortsætter med at være et kristent land.

Han sluttede af med at understrege, at vi har alle brug for nærhed: "Lad os omfavne det og udleve det," tilføjede han, før han takkede publikum for opbakningen og forlod scenen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00