Gør beslutningerne mere demokratiske med digitale afstemninger

BOGGUDDRAG: Med digitale afstemninger kan civilsamfundsorganisationer inddrage flere i beslutningsprocesserne og skabe en mere inkluderende frivillighedskultur. Jacob Bøtter er forfatter til bogen Fuck it, Ship it som er en samling digitale muligheder og værktøjer. Her får du et uddrag fra bogen og et digitalt værktøj, som ifølge Jacob Bøtter kan løfte civilsamfundsorganisationers arbejde.

Ved at benytte digitale afstemninger kan flere få direkte indflydelse på beslutningsprocesserne i civilsamfundsorganisationer. <br>
Ved at benytte digitale afstemninger kan flere få direkte indflydelse på beslutningsprocesserne i civilsamfundsorganisationer.
Foto: Marcus Trappaud Bjørn/Fat Cat Press
Julie Hjerl Hansen

Uddrag til Altinget: Civilsamfundets Videnscenter fra bogen "Fuck it, Ship it. 69 digitale muligheder du kan bruge i dag – og implementere i morgen" af Stine Mølgaard og Jacob Bøtter.

KAPITEL 24: DEMOKRATI I FIRMAET

Giv dine kolleger en stemme i udviklingen af jeres organisation – lad dem helt bogstaveligt stemme om væsentlige beslutninger.

Et Arabisk Forår for virksomheder venter lige rundt om hjørnet. En ny generation af medarbejdere forventer at blive inddraget direkte i større beslutninger og føle, at deres stemme bliver hørt. Mange virksomheder eksperimenterer allerede med varianter af direkte demokrati i beslutningsprocesser, men ofte er udrulningen besværliggjort af tunge demokratiske beslutningsprocesser, der bare resulterer i flere møder og sløvere processer. 

Vi bruger i flere sammenhænge Loomio til at hjælpe os med at inddrage mange mennesker til at tage beslutninger. Værktøjet er befriende simpelt, du opsætter på få minutter din første afstemning og inviterer herefter dine kolleger. De får mulighed for at debattere emnet, men også at afgive deres personlige stemme (eventuelt med en kommentar tilknyttet). De kan vælge at stemme for eller imod, men i nogle tilfælde kan det også være nyttigt at lade medarbejdere ”blokere”, altså afgive en stemme der betyder at de mener beslutningen vil være den helt forkerte for jer. Det får ikke forslaget til at falde med det samme, men vejer tungt når resultaterne gøres op. Man kan også vælge at afstå fra at stemme ved at stemme blankt. 

Loomio er særlig interessant, fordi de har bygget værktøjet til at drive deres egen virksomhed. De er et kooperativ ejet af medarbejderne, hvor alle er med til at tage større beslutninger. Deres egen overlevelse er med andre ord afhængig af, hvor godt værktøjet fungerer, og det kan I få glæde af! 

Det kan enten bruges i skyen (gratis op til ti medarbejdere), eller I kan anskaffe en særlig Enterprise version, der kan installeres bag jeres firewall og beskyttes yderligere. 

Hvorfor er det vigtigt?
Vi er overbeviste om at fremtidens organisation er langt mindre end i dag. Vi bliver mere fokuserede og agile, men for at det skal lykkes, må vi også finde nye måder at organisere os på. Det kræver en ny tilgang til ledelse og beslutningstagning. Det er næsten umuligt at gøre uden et værktøj som Loomio. 

Politisk ser vi bevægelser som danske Alternativet og italienske Fem-stjerne-bevægelsen, der direkte involverer medlemmer i at skabe politikken, og i virksomheder bobler og syder det med holacracy og demokratiske organisationer næsten overalt. 

For en etableret organisation tror vi ikke på revolution over natten, men mere på små handlinger, der skridt for skridt rykker organisationen. At inddrage medarbejdere bredt i udvalgte beslutninger er et relativt ufarligt sted at begynde, og vi ved, at I vil se positive resultater inden for ganske kort tid. Dine kolleger vil begynde at tage ansvar for de beslutninger, de selv har været med til at træffe og bevidstheden om jeres strategi vil stige hvis man føler sig som en del af den. 

Platform: www.loomio.org

...

“Fuck it, Ship it. 69 digitale muligheder du kan bruge i dag – og implementere i morgen” af Stine Mølgaard og Jacob Bøtter er udgivet på Fat Cat Press i 2018. Bogen er 259 sider og koster 199 kroner som paperback og 99 kroner som e-bog eller lydbog.

Jacob Bøtter har stillet 20 eksemplarer af bogen gratis til rådighed. Klik på linket her, hvis du er interesseret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00