Databrud kan hjemsøge forskere i årtier: "Det er kronjuvelerne, vi piller ved"

IT-ROD: Landets mest centrale database for sundhedsdata har ikke leveret data i månedsvis efter en opdatering af systemet. Forskere frygter, at der mangler data, hvilket kan give problemer i årtier. 

Et af de mest centrale danske registre til sundhedsforskning har ikke virket siden foråret. Både forskere og læger råber nu vagt i gevær.<br>
Et af de mest centrale danske registre til sundhedsforskning har ikke virket siden foråret. Både forskere og læger råber nu vagt i gevær.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Chris LehmannSigne LøntoftOle Nikolaj Møbjerg Toft

Der er masser af studier, vi laver lige nu, hvor vi kører på et halvt års mindre data, end vi ellers havde gjort.

Anton Pottegård
Professor, Syddansk Universitet

Der er alvorlige problemer med adgangen til danskernes sundhedsdata.

Både forskere og læger i Danmark er bekymrede over, at de på nuværende tidspunkt har fløjet i blinde i over ti måneder.

Normalt er data fra det såkaldte Landspatientregister et af deres vigtigste værktøjer, men systemet har ikke leveret data i månedsvis.

Dokumentation

Landspatientregisteret 
Oplysningerne i Landspatientregisteret bruges blandt andet til at overvåge udviklingen i sygdomme og kvaliteten af behandlinger. For eksempel baserer Cancerregisteret sig på data fra Landspatientregisteret, ligesom de fleste nationale sygdomsspecifikke kvalitetsdatabaser kun kan fungere med data fra Landspatientregisteret.

Data fra Landspatientregisteret bruges også til forskning og til at opgøre sundhedsudgifter for regioner og kommuner.

De offentlige sygehuse overgik til det nye landspatientregister (LPR3) i perioden februar til marts 2019, men kvaliteten af data er endnu ikke god nok til, at Sundhedsdatastyrelsen kan levere LPR-data. 


0:000:00