Debat

Bayern sætter milliarder af til robotteknologi og kunstig intelligens

KLUMME: Den måske mest selvbevidste af de tyske delstater, Bayern, har netop lanceret et yderst ambitiøst hightech-investeringsprogram. Med massiv støtte til uddannelse, forskning og innovation inden for blandt andet kunstig intelligens og robotter vil man sikre, at Bayern kan bevare sin førerposition i en tid med begyndende krise i bilindustrien.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulrik Kjølsen Olsen, forskningsattaché og konsul, ICDK München

Det nye program for investeringer i forskning og innovation frem mod 2025 har titlen ’Hightech Agenda Bayern’. Satsningen giver en vitaminindsprøjtning på 2 milliarder euro – hvad der svarer til hele 15 milliarder kroner – til forskning i nøgleteknologier, foruden infrastruktur og finansiering til startups og SMV’er.

Det er især kunstig intelligens, robotteknologi og kvanteteknologi, der er i fokus i den bayerske teknologimasterplan for forskning. Det er felter, hvor der i forvejen findes stærke økosystemer i München, hvor forskere arbejder tæt sammen med produktionsvirksomheder, herunder naturligvis bilindustrien.

Det mest åbenlyse eksempel er Munich School of Robotics and Machine Intelligence: Et superinstitut på Technische Universität München (TUM), som i forvejen tæller 30 professorer samt 200 øvrige forskere på tværs af universitetet, og med den 39-årige stjerneforsker, professor Sami Haddadin i spidsen.

1.000 nye professorer inden 2025
Det siger noget om størrelsesorden af Bayerns nye hightechsatsning, at der er afsat midler til at ansætte hele 1.000 nye professorer, herunder 100 professorer alene inden for kunstig intelligens. Det er – i parentes bemærket – lige så mange som annonceret i den nationale AI-strategi for hele Tyskland, som blev lanceret sidste efterår.

Bayerns ambition er at rekruttere internationale forskere til regionen, særligt unge topforskere.

Føromtalte Professor Haddadin er selv et glimrende eksempel på, at det kan lade sig gøre, at trække internationale stjerner til: Efter at have gjort lynkarriere ved RWTH Aachen fik Haddadin jobtilbud om professorater på MIT og Stanford University, men han valgte alligevel at tage hjem til München og Bayern, hvor han tidligere havde studeret, for at grundlægge et af Europas største forskningsinstitutter inden for robotteknologi og kunstig intelligens.  

Nye fonde skal understøtte vækstlaget
En nylig kortlægning af innovationslandskabet i Tyskland viser, at der i Tyskland findes 241 startups inden for kunstig intelligens med et tæt link til industri 4.0.

I en tid, hvor giganterne i den tyske automobilindustri står over for store udfordringer, ses startups og den tyske Mittelstand – de mange mellemstore virksomheder, der er rygraden i den tyske industri – som det lokomotiv, der skal sørge for at holde gang i hjulene.

Derfor oprettes der som en del af Hightech Agenda Bayern tre nye delstatslige fonde (hhv. en digitalfond, en startupfond og en bilfond), som skal tilbyde risikovillig kapital til bayerske virksomheder.

Konklusion: Hidden champions og nye samarbejdsmuligheder
Her fra udkigsposten på Innovationcentre Denmark i München er det interessant at se, hvor massivt og detaljeret, der satses på forskning og innovation i Sydtyskland. Hvis målene i strategien skal opfyldes, kræver det internationalt samarbejde og tiltrækning af forskere fra udlandet – og det åbner også nye samarbejdsmuligheder for danske forskere og virksomheder.

Det danske innovationscenter gennemfører her i efteråret et længerevarende techscouting-forløb for bilgiganten BMW, der sammen med Innovationscentrets medarbejdere og Odense Robotics har identificeret 13 danske robotvirksomheder, der nu skal valideres i forhold til samarbejde med netop BMW.

I 2019 har Innovationscenteret et særligt fokus på Tysklands såkaldte hidden champions; de mange familieejede virksomheder, der ofte er førende i verden inden for deres produktniche, og som typisk har stort fokus på forskning og udvikling.

Disse virksomheder spiller en afgørende rolle i det sydtyske innovationsøkosystem og kan være relevante samarbejdspartnere for danske virksomheder og forskere inden for industri 4.0.

Resultaterne af efterårets aktiviteter og undersøgelser bliver præsenteret ved en workshop med fokus på dansk-bayersk samarbejde om robotteknologi og et efterfølgende netværksevent i München 29. november 2019. Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde dig her

 

Dokumentation

Om Hightech Agenda Bayern

Satsninger inden for fire søjler:

- Flere midler til forskning i kunstig intelligens, robot- og kvanteknologi: 600 millioner euro

- Moderniseringsprogram (investeringer i bygninger og infrastruktur på universiteter og professionshøjskoler samt forbedret mobilnetværk): 600 millioner euro

- Ny universitetsreform (herunder indsats for at tiltrække excellente forskere fra udlandet) - 400 millioner euro

- Styrket indsats over for startups og SMV'er: 400 millioner euro

Med programmet forventes blandt andet:

- 1.000 nye professorer

- 10.000 nye studiepladser

- Mere end 20 nye topforskningscentre placeret i hele delstaten

Kilde: Regeringserklæring fra Bayerns regering (Bayerische Staatsregierung), 10. oktober 2019


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00