Debat

Dansk Erhverv: Danmark skal satse på kvanteteknologi nu

DEBAT: Det kræver investeringer i kvanteteknologi, hvis Danmark skal fastholde førerpositioner indenfor forskning. Derfor skal politikerne se at få taget handsken op, skriver Christian von Stamm Jonasson. 

Vi står foran en digital revolution, men startskuddet er ikke trængt gennem lydmuren på Christiansborg, skriver Dansk Erhvervs Christian von Stamm Jonasson. 
Vi står foran en digital revolution, men startskuddet er ikke trængt gennem lydmuren på Christiansborg, skriver Dansk Erhvervs Christian von Stamm Jonasson. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian von Stamm Jonasson
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv

Vi hører det ofte, men det er ikke desto mindre sandt: Vi står foran en digital revolution, der indenfor de næste ti år vil få store konsekvenser for, hvad vi kan med teknologi. Men I Danmark er lyden af startskuddet ikke trængt gennem lydmuren på Christiansborg.

Revolutionen tog sin begyndelse, da en række forskere begyndte at anvende principperne for kvantefysik til at give computere eksponentielt mere regnekraft. Dermed er udvikling af kvanteteknologi en løftestang for at kunne løse nogle af de opgaver, der er så komplicerede, at de lige nu ikke kan løses af traditionelle computere eksempelvis komplekse simulationer.

I Danmark har vi et godt udgangspunkt for, at kvanteteknologi kan være en driver for vækst i fremtiden både på den korte og på den lange bane.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Vi har erhvervsmæssige styrkepositioner indenfor eksempelvis sundhedssektoren, hvor kvantesimuleringer allerede nu kan finde anvendelse til for eksempel udvikling af nye lægemidler.

Her er Novo Nordisk Fonden gået foran og har øremærket 120 millioner kroner til at finansiere forskningsprojekter, hvor kvantesimulering af komplekse naturlige systemer skal give ny viden om, hvordan lægemidler reagerer i kroppen og derved bidrage til at optimere udvikling af ny medicin.

I Danmark har vi et godt udgangspunkt for, at kvanteteknologi kan være en driver for vækst i fremtiden både på den korte og på den lange bane.

Christian von Stamm Jonasson
Erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv

Vi mangler politisk opbakning
Danmark har arvet en førerposition indenfor forskning, der stammer helt tilbage fra Niels Bohr, som senere generationer af forskere på de danske universiteter har holdt i hævd.

De stærke danske forskningsmiljøer I Danmark har været med til at tiltrække store investeringer fra blandt andet Microsoft, der har placeret Microsoft Quantum Materials Lab i Lyngby.

Det, vi mangler, er politisk opbakning og fokus. I blandt andet Holland, Tyskland, Storbritannien, Japan og USA har landenes regeringer udarbejdet nationale strategier og afsat betydelige summer, men i Danmark er der ikke afsat midler eller igangsat politiske initiativer. Dermed risikerer vi at sætte arven fra Niels Bohr over styr.   

Dansk Erhverv repræsenterer de virksomheder, som skal bruge kvanteteknologi til at udbygge og fastholde danske erhvervsmæssige styrkepositioner.

Vi er klar til at tage handsken op, men vi mangler, at politikerne gør det samme, og indser, at Danmark skal investere i kvanteteknologi nu. Et godt første skridt vil være en national strategi, som regeringen udarbejder i samarbejde med forskningsverdenen, erhvervslivet og andre relevante aktører.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00