”Det digitale område trænger helt enormt til at blive politiseret”

TOPMØDE: Regeringens nye AI-strategi får også ros fra KL og DigitalEurope. Sidstnævnte efterspørger dog mere konkrete mål. Hvis en ny sprogressource udformes rigtigt, kan det blive afgørende fra danske virksomheder, vurderer KU-professor.

"Står det til mig, bliver det ikke sidste. Jeg glæder mig til at byde velkommen igen om to år. Ja ..." Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen ved åbningen af regeringens digitale topmøde.
"Står det til mig, bliver det ikke sidste. Jeg glæder mig til at byde velkommen igen om to år. Ja ..." Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen ved åbningen af regeringens digitale topmøde.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Det digitale område trænger helt enormt til at blive politiseret. Digitaliseringen i den offentlige sektor har været drevet af ildsjæle og interesser rundtomkring, og de forskellige strategier har indtil videre drejet sig om at teste og afprøve.

Kristian Wendelboe
Direktør, KL

Hvis vi får den rigtige danske sprogressource, åbner det op for, at danske virksomheder kan være med i konkurrencen.

Stephen Alstrup
Professor i datalogi, Københavns Universitet

Var man usikker på, om samfundets spidser går op i digitalisering, bør et blik på deltagerlisten til regeringens digitale topmøde fjerne den sidste rest af tvivl.

Til topmødet, der var der første af sin art, fandtes ikke færre end otte ministre, en EU-kommissær, departementschefer og de absolutte topfolk fra erhvervslivet, fagbevægelsen, universitetsverdenen og diverse ngo’er.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) byder velkommen ved at udtrykke håb om, at han om to år igen kan byde velkommen i egenskab af statsminister. Bortset fra den bemærkning fylder det forestående valg dog meget lidt ved topmødet.

Dokumentation

Det sagde ministrene

Regeringen var ved sit digitale topmøde repræsenteret ved otte ministre. Her er et udpluk af, hvad de sagde i løbet af dagen.

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister:
”Min drøm, som jeg håber er en fælles drøm, om digitalisering er ikke bare for teknologiens skyld. En drøm om, hvad vi kan bruge det til – nemlig færre nedslidende job, flere gode job, bedre sundhed, tryggere velfærd, flere og bedre klimaløsninger og mere bæredygtighed. Det er perspektivet her.”

”Ude i verden er der to yderpunkter: et USA med ingen eller meget lidt regulering og begrænset statslig indgriben, og der er Kina med lidt større statsligt engagement, kan man vist sige, som udnytter teknologien til overvågning. Men Danmark og Europa kan tilbyde en tredje vej.”

”Vi har en fagbevægelse, som ikke frygter ny teknologi, men som måske snarere frygter den gamle. Hvis vi ikke forandrer os, taber vi vores konkurrencekraft og arbejdspladser.”

Rasmus Jarlov (K), erhvervsminister:
”Man skal have boet under en sten for ikke at have opdaget, at mange af fremtidens store landvindinger vil komme med afsæt i kunstig intelligens. Det har potentiale til at forbedre danskernes hverdag og forbedre vores økonomi.”

Sophie Løhde (V), minister for offentlig innovation:
”Vi har behov for at få flere og mere systematiske erfaringer i samarbejde med private virksomheder, som skal være med til at udvikle nogle af løsningerne. De løsninger skal modnes og spredes rundtom i den offentlige sektor.”

”Muligheden for at vide skal holdes op imod borgerens ret til at frabede sig viden, som de måske ikke ønsker at få. Den problemstilling er vi som samfund nødt til at forholde os til.”

Tommy Ahlers (V), uddannelses- og forskningsminister:
”Det, der skal til for at få den her etik, som hurtig bliver højpandet, båret ud i verden, det er at tænke den ind i det, vi gør i forskningsverdenen og i uddannelsessektoren. Jeg tror på, der ligger en kæmpe mulighed for at bruge det danske omdømme til at styrke både virksomheder og dansk forskning.”


0:000:00