Debat

DI: Nemmere adgang til sundhedssektoren

DEBAT: Der er brug for et stærkere samarbejde mellem det offentlige sundhedsvæsen og erhvervslivet, hvis dansk eksport af velfærdsteknologi skal styrkes, skriver Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI.

Et bedre samarbejde mellem det offentlige og private kan styrke eksporten af velfærdsteknologi, skriver Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI. 
Et bedre samarbejde mellem det offentlige og private kan styrke eksporten af velfærdsteknologi, skriver Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI. Foto: Dansk Industri
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Rose Skaksen
Branchedirektør, DI

Danmark har et velfungerende sundhedsvæsen. Vi har samtidig en stærk og innovativ sundhedsindustri, der blandt andet producerer velfærdsteknologi, medicinsk udstyr og lægemidler.

En industri, der eksporterer for næsten 100 milliarder kroner årligt, hvilket svarer til mere end 12 procent af den samlede danske eksport. Det gør sundhedsindustrien til Danmarks største eksporterhverv og dermed til en væsentlig faktor i dansk økonomi.

Tæt samarbejde
Sundhedsindustrien er imidlertid afhængig af et tæt samarbejde og dialog med det offentlige sundhedsvæsen. Et stærkere samarbejde mellem det offentlige sundhedsvæsen og sundhedsindustrien er et vigtigt middel til styrke mulighederne for eksport samtidig med, at det gavner patienterne og den langsigtede økonomi i sundhedsvæsenet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Regionerne køber alene ind for mere end 38 milliarder kroner årligt. Sammen med kommunernes indkøb på sundhedsområdet er der tale om et væsentligt hjemmemarked for virksomhederne i sundhedsindustrien. Et hjemmemarked, der giver virksomhederne omsætning samtidig med, at det er et udstillingsvindue for øget eksport.

Sundhedsindustrien får samtidig en meget væsentlig del af sin viden om brugernes behov gennem samarbejdet med det offentlige sundhedsvæsen. En viden, der er meget relevant i forbindelse med udvikling af nye og innovative produkter og efterfølgende tests. Det er afgørende, at dette samspil bliver styrket, så virksomhederne fortsat kan skabe innovation og udvikle nye løsninger.

Mange af DI’s medlemmer fra sundhedsindustrien mener fortsat, at det er svært og ugennemskueligt at etablere et samarbejde med de rette personer i sundhedsvæsenet.

Mette Rose Skaksen
Branchedirektør, DI

Virksomhederne ønsker således et tættere samarbejde, både når det drejer sig om direkte salg af varer og tjenesteydelser, og når det gælder udvikling og test af de nyeste produkter.

Brug for større overblik
Regionerne har i de senere år været meget klare i deres budskaber om, at de ønsker et tættere samarbejde med erhvervslivet. Det er rigtig positivt. På nogle områder har de gode intentioner ført til konkrete initiativer og samarbejde, mens det på andre områder virker som om, at man fortsat tøver med at igangsætte implementeringen.

Uanset hvilket samarbejde der er tale om, er det en forudsætning, at både små og store virksomheder har nem og hurtig adgang til dialog med sundhedsvæsenet og ikke skal bruge unødvendige ressourcer på at finde rundt i systemet. Skal regionerne for alvor lykkedes med deres mål på området, er det derfor vigtigt, at de prioriterer dette.

I flere regioner er man gået i gang med at skabe én indgang for erhvervslivet. Det er et skridt i den rigtige retning, og ordningen bør videreudvikles og udbredes til samtlige regioner. Mange af DI’s medlemmer fra sundhedsindustrien mener nemlig fortsat, at det er svært og ugennemskueligt at etablere et samarbejde med de rette personer i sundhedsvæsenet.

Samtidig bør regionerne skabe et samlet overblik over deres initiativer og projekter, der henvender sig til det private erhvervsliv. Et samlet overblik vil gøre det nemmere for virksomhederne at overskue hvilke initiativer, der er relevante for dem.

Bedre overblik samt en nemmere og mere gennemskuelig adgang, er en klar forudsætning for et mere veludviklet offentlig-privat samarbejde mellem sundhedsvæsenet og erhvervslivet. Et samarbejde, der skal bane vejen for bedre patientbehandlinger, en god langsigtet økonomi i sundhedsvæsenet samt yderligere eksport af blandt andet velfærdsteknologi, medicinsk udstyr og lægemidler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Rose Skaksen

Viceadm. direktør, Green Power Denmark
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2000), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2002)

0:000:00