EU vil give regeringer ret til i nødsituationer at kræve virksomhedsdata udleveret

Under ekstraordinære omstændigheder skal offentlige myndigheder kunne forlange gratis at få data udleveret fra private virksomheder, foreslår EU-Kommissionen. Men forslaget er for upræcist og vidtgående, lyder det fra erhvervslivet.

Ledende næstformand Margrethe Vestager da hun tilbage i februar 2022 deltog på et pressemøde om dataforordningen. 
Ledende næstformand Margrethe Vestager da hun tilbage i februar 2022 deltog på et pressemøde om dataforordningen. Foto: EU, 2022
Sine Riis Lund

Under nødsituationer som pandemier, cybersikkerhedshændelser, oversvømmelser og naturbrande kan virksomheder i fremtiden blive tvunget til gratis at udlevere data til offentlige myndigheder.

Det er en konsekvens af dataforordningen, som EU-Kommissionen fremlagde i februar måned i år, og som skal drøftes politisk på et rådsmøde mandag og tirsdag i næste uge.

“Pandemien har vist os, at der er situationer, hvor virksomheder har data, der er kritiske i offentlige nødsituationer. Data, der ville give offentlige myndigheder mulighed for hurtigt at reagere,” lød det tidligere i år fra Margrethe Vestager, ledende næstformand med ansvar for et Europa Klar til den Digitale Tidsalder.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00