Har europæere ret til at blive glemt på det amerikanske internet?

RETTIGHEDER: Europæere har ret til at blive glemt på nettet og få slettet links fra Googles søgemaskine. Men gælder den ret kun inden for Europa? Det spørgsmål kommer for EU-domstolen i en sag mellem Google og det franske datatilsyn.

Tirsdag tager en ny sag ved EU-domstolen sin begyndelse. Nu skal EU-domstolen nemlig tage stilling til, hvorvidt den europæiske ret til at blive glemt kun gælder inden for Unionens grænser, eller om den gælder globalt.  
Tirsdag tager en ny sag ved EU-domstolen sin begyndelse. Nu skal EU-domstolen nemlig tage stilling til, hvorvidt den europæiske ret til at blive glemt kun gælder inden for Unionens grænser, eller om den gælder globalt.   Foto: Marcio Jose Sanchez/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

BRUXELLES: EU-domstolen fastslog i 2014, at EU-borgere har ret til at blive glemt. Altså få slettet links fra Googles søgemaskine, hvis de mener, oplysningerne er forældede eller irrelevante.

Har du eksempelvis deltaget i nøgenløbet på Roskilde Festival og er nævnt med navn i en billedtekst i en avis? Har en gammel ekskæreste i tidernes morgen haft en blog, hvor du også er nævnt, og som derfor kommer frem, når man googler dit navn? Så kan du bede Google om at deindeksere linket. Det betyder, at linket ikke længere kommer frem, når man googler dit navn. Det bliver ikke slettet fra internettet og kan stadig findes, hvis man googler nøgenløbet Roskilde Festival 2000, men linket er ikke længere bundet op på en søgning på dit navn.