Her er anbefalingerne fra regeringens tech-ekspertgruppe

En lille gruppe tech-giganter har med deres problematiske forretningsmodeller skabt en række digitale problemer. I ny rapport anbefaler regeringens ekspertgruppe på området, hvordan man kan stille giganterne til ansvar.

Professor Mikkel Flyverbom har stået i spidsen for ekspertgruppen, der anbefaler, hvordan samfundet kan imødekomme de nyeste teknologiske trusler.
Professor Mikkel Flyverbom har stået i spidsen for ekspertgruppen, der anbefaler, hvordan samfundet kan imødekomme de nyeste teknologiske trusler.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Regeringens nye tech-ekspertgruppe vil kræve, at tech-giganter lever op til den ansvarlighed, regulering og demokratiske kontrol, som samfundet forventer af af alle andre virksomheder.

Platformenes vanedannede mekanismer skal begrænses, algoritmerne skal forbedres, og der skal indføres aldersverificering for børn og unge på sider med 'skadeligt' indhold.

Regeringen har taget dele af ekspertgruppernes anbefalinger til sig og vil blandet andet hæve aldersgrænsen for samtykke til behandling af persondata for børn og unge.

Få overblikket over ekspertgruppes anbefalinger her. 

Techgiganternes datahøst skal begrænses og gøres mere transparent

  • Aldersgrænsen for, hvornår man kan samtykke til persondata, bør skubbes fra de nuværende 13 år til 16 år.
  • Databeskyttelses- og cookie-reglerne skal håndhæves overfor de store tech-virksomheder.
  • Det skal være muligt at takke nej til, at ens data bliver høstet. 

Tech-giganternes fastholdelsesmekanismer skal begrænses

  • Fastholdelsesmekanismer, der klistrer brugeren til skærmen, skal være slået fra som standardindstilling.
  • Der skal være en tidsbegrænsning af børns brug af sociale medier.
  • Tech-giganterne skal indføre en såkaldt 'neutralitetsknap'. Knappen skal gøre det muligt for brugerne at nulstille alle sidernes visningspræferencer, som er baseret på platformens algoritmer og indsamlede data.
  • Der bør udfærdiges et udspil til Europa-Kommissionen om, hvordan særligt aggressiv og vildledende designpraksis kan modvirkes. Det kan eksempelvis være typer af design, der er afhængighedsskabende eller fratager brugere deres autonomi.

Kontrol med tech-giganternes evne til at forudsige og påvirke adfærd

  • Det skal forbydes at bruge personoplysninger til profilering. Det betyder, at man vil forbyde, at tech-firmaer kan anvende målrettet reklame på baggrund af automatisk behandling af personoplysninger. 
  • Der skal stilles krav til, at tech-firmaerne laver konsekvensanalyser af deres nye algoritmer. Det skal sikre, at algoritmerne ikke indeholder eksempelvis bias, der kan diskriminere bestemte befolkningsgrupper. 
  • Tech-giganternes ansvarsfrihed for ulovligt indhold på egne platforme bør evalueres i EU. Det bør være muligt at holde tech-firmaerne ansvarlige for, når deres algoritmer automatisk deler ulovligt indhold.
  • Det skal gøres nemt og muligt for medier samt forskere at tilgå relevant data hos tech-giganterne.

Børn og unges adgang til sider med skadeligt indhold

  • Der skal være effektiv aldersbekræftelse på platforme med indhold, som er skadeligt for børn. Det kan eksempelvis være det kommende europæiske aldersverificeringsværktøj 'EIDAS'.
  • Der bør laves et indspil på baggrund af denne rapport til Europa-Kommissionen om, hvordan man videre kan gøre det digitale indre marked egnet til børn og unge.
  • Der skal indføres et alderssvarende adfærdskodeks, som pålægger tech-firmaerne at tage særlige hensyn til børn og unge.

Du kan dykke ned i hele rapporten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00