Debat

Hightech-demensbekæmpelse i et ”super-aged” Sydkorea

Den sydkoreanske medicinalindustri har travlt med at finde løsninger på et stigende demensproblem. Håbet er, at kunstig intelligens, big data og bærbare intelligente apparater kan skubbe indsatsen i retning af forebyggelse og tidlig diagnose snarere end behandling.

Peter Hesseldahl

Peter Hesseldahl er Mandag Morgens redaktør for digital omstilling. Han har tidligere dækket den teknologiske udvikling for bl.a. DR, TV2 og Politiken. Desuden har Hesseldahl i en årrække arbejdet som intern fremtidsforsker i LEGO og Danfoss, og som konsulent og projektleder i flere tænketanke i Danmark og udlandet. Forfatter til 7 bøger, senest "Omstilling til Fremtiden - Når teknologi bliver levende og liv bliver teknologi". 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Rune Hoxer, administrerende direktør, ICDK Seoul

Ligesom Japan lider Sydkorea (herefter Korea) af en af verdens laveste fødselsrater. Faktisk ramte den i 2019 et historisk lavpunkt, da den for første gang dykkede under 1 og var på 0,98 børn per kvinde og dermed blev den laveste i verden.

Konsekvensen er, at Sydkorea allerede om fem år står til at blive et såkaldt ”super-aged society”, altså et samfund, hvor mindst 20 procent af befolkningen er 65 år eller over.

Ifølge det koreanske ministerie for Sundhed og Velfærd var der i 2015 cirka 648.000 mennesker med demens i Korea – ud af en befolkning på 51 millioner. For at gøre ondt værre, så spår man ud fra de nuværende udviklinger, at dette tal vil blive mere end fordoblet og nå 1.272.000 i 2030.

Demens er dog langtfra et problem, som er unikt for Korea. ’The World Alzheimer Report’ fra 2015 belyste, at der på daværende tidspunkt var omtrent 46,8 millioner mennesker på verdensplan ramt af en form for demens.

Faktisk er omkostningerne relateret til demensbehandling på verdensplan så store, at hvis de udgjorde et lands økonomi, så ville det være verdens 18. største økonomi. Og siden rapporten udkom for fire år siden, er de beløb, der bruges på demensbehandling, steget betydeligt – ikke mindst i Korea.

Regeringen har en plan

Siden Sydkoreas nuværende præsident Moon Jae-in trådte til i maj 2017, er der, ud over forbrødringsindsatsen med Nordkorea, sket markante politiske ændringer og tiltag på den sydlige del af den koreanske halvø − også hvad angår sundhedspleje.

Regeringen har, som en del af et større initiativ med fokus på at lede landet ind i den fjerde industrielle revolution (4iR), oprettet ”Præsidentkomitéen for den Fjerde Industrielle Revolution” (the Presidential Commitee on the Fourth Industrial Revolution (PC4iR)). Den kan nærmest sidestilles med det daværende danske Disruptionsråd.  

Under komitéen er der blevet oprettet en række specielle subkomitéer, heriblandt fokusområdet ’tilpasset sundhedspleje’, hvis arbejde går i dybden med fremtidens problemstillinger inden for sundhedspleje.

I en klassisk Triple Helix-model har man i komiteen samlet eksperter fra universiteter, erhvervslivet og det offentlige. Målet er at bringe digitale teknologier såsom AI, IoT, smartphones og cloud computing – alle områder, som koreanerne allerede er stærke på – ind i medicinsk behandling.

Håbet er, at nye teknologier såsom 5G og IoT kan muliggøre en mere fleksibel og tilpasset medicinsk behandling til den enkelte patient. Med brugen af ’big data’ forventer man også at kunne sætte stærkere ind på forebyggelse frem for behandling.

”En forbinding til at helbrede hjernen med”

Alt i alt har den koreanske regering øremærket, hvad der svarer til lige over seks milliarder danske kroner til at støtte demensrelateret R&D frem til 2029.

Selvom regeringens subsidier er nogenlunde ligeligt fordelt på støtte til bekæmpelse af alle stadier af demens − tidlig diagnosticering, forebyggelse og behandling, oplæring af plejepersonale etc. − er der ingen tvivl om, at det er diagnosticering og forebyggelse, der står højest på agendaen. Det er gennem forebyggelse, at man på sigt håber at kunne permanent nedsætte udgifterne relateret til demensbehandling, inden de stiger ud af proportioner.

Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at virksomheden Ybrain, ifølge deres egen CEO, Kiwon Lee, er ”en af de virksomheder, som har nydt bedst af statens øgede støtte til demensbekæmpelse”.

Ybrain blev grundlagt på Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) − Koreas svar på DTU − af en gruppe ph.d.-forskere med håbet om at lave ”en forbinding til at helbrede hjernen med”.

Virksomheden arbejder for tiden på at færdiggøre udviklingen af teknologisk udstyr, som muliggør tidlig diagnosticering og behandling af demens.

Deres produkter består af en kombination af bærbare enheder og en cloud-baseret sundhedsplatform, som kommunikerer med hinanden for at diagnosticere patienten og skabe en behandling, der er skræddersyet til dennes specifikke behov.

Den bærbare enhed i systemet består af et pandebånd (heraf ideen om en ”forbinding”), som sender svage elektriske signaler igennem hjernen for at øge dens hviletilstand.

Kiwon Lee sætter Ybrains produkter i en kategori, som han kalder ’electroceuticals’.

”Vi bruger ordet ’electroceuticals’ for at beskrive produktets rolle som en medicinalvare (pharmaceutical), der normaliserer hjernens funktionsfejl, men gør det ved brug af mikroelektriske impulser (electrical),” forklarer Kiwon Lee.

En åben invitation til danske med-tech-virksomheder

I Korea har man sat sig for at opdage demens i individer ti år tidligere, end det er tilfældet i dag, og løsninger som Ybrains kan være medvirkende til at nå sådanne mål.

Derudover har de koreanske myndigheder også erklæret, at de vil samarbejde internationalt for at accelerere løsningen på demens, der som sagt står til at blive en national epidemi.

Over for Innovation Center Denmark Seoul påpeger Woong-yang Park, som er formand for den tidligere nævnte sundhedsrelaterede subkomité, at ”markedet for sundhedspleje i Korea er meget åbent, og udenlandske interessenter kan relativt nemt komme indenfor”.

Koreanerne er i fuld gang med at spejde efter teknologiske løsninger fra hele verden, som kan understøtte de ambitiøse koreanske målsætninger om at løse de udfordringer, den aldrende befolkning udgør for nationen.

Den eksportorienterede koreanske regering kigger også på, hvordan investeringer i disse løsninger kan udgøre et nyt vækstpotentiale gennem eksportsalg til de voksende markeder, man ser i regionen, såsom Vietnam, Indonesien og Filippinerne med flere.

Kort sagt, danske virksomheder med innovative løsninger inden for sundhedsbehandling og velfærdsteknologi bør kigge på de store investeringer, der finder sted i Sydkorea.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00