Debat

IT-Branchen: Det vigtigste grundstof for unicorns findes ikke i Danmark

Kapital gennem investeringer fra pensionskasserne og regeringens nye superfond er vigtige tiltag for vækstvirksomheder. Men det hjælper ikke virksomhederne med at skaffe deres største og vigtigste aktiv: It-kompetencerne, skriver Natasha Friis Saxberg.

Det er et uforståeligt paradoks, at vi lukker ned for it-uddannelser, som er præcis det råstof, som vores kommende unicorns skriger efter, skriver Natasha Friis Saxberg.
Det er et uforståeligt paradoks, at vi lukker ned for it-uddannelser, som er præcis det råstof, som vores kommende unicorns skriger efter, skriver Natasha Friis Saxberg.Foto: Pressefoto/IT-Branchen
Natasha Friis Saxberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har et tech- og startupmiljø i verdensklasse.

Et økosystem, der kan være med til at skabe de unicorns, som med tiden skal blive næste generations flagskibe og støbe fundamentet for fremtidens danske arbejdsmarked og erhvervsliv.

På bare et enkelt år er de 50 største danske it-succeser for eksempel blevet mere end 300 milliarder kroner mere værd og har nu en samlet værdi på 739 milliarder kroner, samtidig med at de har skabt over 48.000 arbejdspladser.

Ifølge Vækstfonden er der heller aldrig blevet investeret flere venturekroner i danske vækstvirksomheder, end der er lige nu.

Med under en måned tilbage af året er der investeret cirka ti milliarder kroner, hvilket er fire gange så meget som i 2020. En klar rekord.

Temadebat

Hvordan fastholder vi unicorns i Danmark?
Vækstvirksomheder flygter ud af Danmark. Det afslører en opgørelse, som viser, at fire ud af fem danske unicorns er flyttet til udlandet.

Regeringen har med erhvervsminister Simon Kollerup (S) i spidsen foreslået en ny statslig superfond, som skal slå Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond sammen. Ministeren forventer derved "at holde på flere unicorns ved at samle fondene og investere i en dedikeret indsats".

Altinget Erhverv giver ordet til iværksættere, interesseorganisationer og politikere, som i en temadebat vil komme ind på, hvorvidt de vil have forhindret vækstvirksomhedernes flugt. Hvorfor flygter unicorns ud af Danmark? Hvordan sikrer vi, at flere unicorns bliver i landet? Og er regeringens forslag om superfonden en del af løsningen?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og med ATP's udmelding om, at de fremadrettet vil investere op til seks milliarder kroner i danske unoterede selskaber, og senest erhvervsminister Simon Kollerups (S) nye statslige superfond, der også vil investere seks milliarder kroner i unge danske selskaber, ser fremtiden umiddelbar lys og for danske vækstvirksomheder.

Alligevel risikerer vi, at fremtidens danske unicorns fortsat forsvinder ud af landet af den simple grund, at deres vigtigste grundstof ganske enkelt ikke er til stede i Danmark.

Danmark er som en supercomputer uden strøm

Ser man på Danmarks mest succesfulde vækstvirksomheder de seneste mange år, har de én ting til fælles.

De er alle sammen vokset til en vis størrelse, fordi de er lykkedes med at udnytte vores vigtigste fremtidige råstof: Tech- og it-kompetencerne.

Men fire ud af fem af disse virksomheder er også flygtet ud af landet, fordi de ikke kunne skaffe dygtige folk nok omkring sig til at fortsætte væksten.

Var de blevet i Danmark, var de nemlig endt som en computer uden strøm. Så det er helt forståeligt, at de søgte til andre lande, hvor de lettere kunne få fat i de folk, der kunne få deres forretningsmaskine til at yde det maksimale.

Kapital gennem blandt andet investeringer fra pensionskasserne og den nye superfond er naturligvis vigtige tiltag. Men vi får i sidste ende ikke skabt fremtidens erhvervssucceser, hvis vi ikke hjælper virksomhederne med at skaffe deres største og vigtigste aktiv: It-kompetencerne.

Skal vi sikre fremtidens vækstvirksomheder mod en kompetencemæssig blue screen of death, skal vi investere målrettet i kompetencer. Men desværre ser det lige nu ud til at gå i den gale retning.

Regeringen skal også investere massivt i, at den brede befolkning får lært fremtidens digitale kompetencer

Natasha Friis Saxberg
Direktør, IT-Branchen

Et uforståeligt paradoks

Som følge af udflytningsaftalen ser vi ind i en lukning af it-uddannelsespladser i hovedstaden, hvor en væsentlig del af fremtidens vækstvirksomheder og it-arbejdsmarkedet ellers findes.

Et uforståeligt paradoks, at vi lukker ned for "produktionen" af præcis det råstof, som vores kommende unicorns skriger efter.

Specielt fordi it-uddannelserne forrige år måtte sige nej til 1.400 kvalificerede unge, da der ikke var sat penge af til flere studiepladser.

Det er dog ikke kun på it-uddannelserne, der er brug for en målrettet indsats. Regeringen skal også investere massivt i, at den brede befolkning får lært fremtidens digitale kompetencer.

Her handler det både om en opkvalificering af det eksisterende arbejdsmarked, men også om at få indført teknologiforståelse som fag i folkeskolen, så fremtidens generationer kan være med til at sikre, at vi beholder fremtidens danske erhvervssucceser på dansk jord.

Initiativer, der kræver mod, ressourcer og ikke mindst en målrettet strategi. Men der er ingen vej uden om, hvis vi vil kunne sætte strøm på vores fremtidige erhvervssucceser og få dem til at blive i Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Natasha Friis Saxberg

Adm. direktør, IT-Branchen
Mikroinstruktør (Handelshøjskolen Mariagerfjord 1997), Microsoft Certified Systems Engineer (1999), Merkonom i Innovation, CBS Executive, Board Leadership Masterclass, Business Administration and Management.

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00