Debat

IT-formand: Vi skal dele data med alle sundhedsaktører

DEBAT: Vi kan revolutionere sundhedsvæsenet, hvis vi tør dele data om vores sundhed på tværs af sundhedsaktører, skriver Freddy Lykke, formand for IT-Branchens sundheds-it-udvalg og administrerende direktør i Sirenia.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Freddy Lykke
Formand for IT-Branchens sundheds-it-udvalg og administrerende direktør i Sirenia

Sundhedsvæsenet kan gøre mig rask og holde mig rask. Det er naturligvis den væsentligste opgave. 

Men jeg ønsker mig et sundhedsvæsen, der kan meget mere end det. 



Jeg ønsker mig et sundhedsvæsen, der kan bruge mine data til at reagere smart, tilpas og i rette tid.



Et sundhedsvæsen, hvor min telefon kan hjælpe mig med at identificere de allertidligste stadier af kræft, mit armbåndsur kan forhindre et hjertestop, og mine sko kan forebygge diabetes.



Fakta
Deltag i debatten!

Jeg ønsker mig et sundhedsvæsenet, der understøtter, at mine data bliver brugt aktivt til at sikre mig de rette sundhedsydelser på de rigtige tidspunkter.



Alle mine registerdata, alle mine prøvesvar, alle mine egne målinger har potentialet til at revolutionere vores sundhedsvæsen, hvis vi anvender dem rigtig. Men det sker bare ikke i dag.



Jeg ønsker mig et sundhedsvæsenet, der understøtter, at mine data bliver brugt aktivt til at sikre mig de rette sundhedsydelser på de rigtige tidspunkter.



Freddy Lykke
Formand for IT-Branchens sundheds-it udvalg

Kompleksiteten stiger, mens kommunikationen falder

Alle, der har været i kontakt med det danske sundhedsvæsen, med mere end blot høj feber eller snue, ved, at det kan være en kamp mod vindmøller at få afdelinger og enheder til at arbejde sammen.



Prøvesvar, der ikke bliver delt, parallelle forløb, der ikke er tænkt sammen, og pårørende, der ikke bliver inddraget, er desværre hverdag for mange patienter.

 Det skyldes blandt andet, at vi i sundhedsvæsenet har et mangehovedet monster med meget forskellige aktører. 



Forebyggelsesindsatsen i kommunen, den praktiserende familielæge, hospitalsklinikken, privathospitaler, sundhedsforsikringer, genoptræningstilbud for bare at nævne et par. 

Og langt hen af vejen aner den ene part ikke, hvad den anden laver.



Med den digitale udvikling vokser kompleksiteten yderligere. Borgerne måler og vejer sig selv på deres telefoner og armbånd. Bliver de syge, er det ikke længere lægen, men internettet, man som det første søger til for at få råd.



Hvert led spiller en rolle
 for sundheden
Det offentlige sundhedsvæsens monopol er for længst brudt, og vi bliver nødt til at anerkende, at de mange nye sundhedsaktører hver især tilfører værdi til borgerne.



Kompleksiteten er kommet for at blive, og vil med stor sandsynlighed fortsætte med at stige.



Nøglen til bedre sundhed for de danske borgere, og for et bedre samarbejde på tværs af aktører skal derfor findes i deling af data. 



I hvert led i borgernes sundhedsrejse skabes der værdifuldt data om borgerens sundhed. 

Hvert datasæt har potentielt evnen til at øge borgerens sundhed en lille smule, men ved at lægge data sammen samler man ikke blot relevant information, man skaber også ny viden, der kan øge borgernes sundhed ganske væsentligt.



Når én borgers personlige sundhedsoplysninger samles på tværs af sundhedsaktører, giver det mulighed for se nye sammenhænge og målrette indsatsen. Og når sundhedsoplysningerne samles på tværs af patienter, skabes mønstre, der kan forudsige sygdomme og effektivisere indsatsen.



Jo mere data vi samler om borgernes sundhed, og jo bedre vi er til at dele disse data med andre relevante aktører, jo bedre sundhedstilbud kan vi give til borgerne.

 Men der er vi desværre langt fra i dag.



Vi skal turde at dele
 data
Når vi stadig ikke kan følge patientens data blandt de forskellige sundhedsaktører, og borgerens egen data ikke kan deles med lægen, så skyldes det ikke teknologien.



En løsning, der samkører data, beskytter den fra udefrakommende og sikrer adgang for de rette, er næppe raketvidenskab i dagens digitale samfund. Det virker for eksempel i banksektoren og på de sociale medier. 



At det ikke fungerer i dag skyldes i langt højere grad en lovgivning og en kultur, der ikke understøtter datadeling.



Når en så væsentlig forudsætning for et sammenhængende sundhedsvæsen, som deling af patienternes kalender internt i sundhedsvæsenet, stadig møder modstand og trækker ud, så taber vi på borgernes sundhed.



Vi skal turde dele vores sundhedsdata – med alle relevante parter. Gevinsterne for vores sundheds er så store, at vi ikke har råd til at lade være.



Så kære Sundhedsvæsen, vil I ikke være venlige at dele mine data?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Freddy Lykke

Formand, Udvalget for sundheds-IT, IT-branchen, adm. direktør, Sirenia
kandidat, organisationsledelse (CBS 1991), bachelor, IT (DTU 1986)

0:000:00