Debat

IT-Kvinderådet om rapport: Fordomme om kvinder lever i bedste velgående

DEBAT: Fordommene om, at it og teknologi er for drenge og mænd, lever stadig. Nye anbefalinger skal knække kønskoderne, skriver Stina Vrang Elias og Simon Tøgern.

Mens erhvervslivet efterspørger tekniske kompetencer,
så er det kun få unge, og især få piger, som er interesseret i og faktisk
vælger disse uddannelser og jobs, skriver Stina Vrang Elias og Simon Tøgern.
Mens erhvervslivet efterspørger tekniske kompetencer, så er det kun få unge, og især få piger, som er interesseret i og faktisk vælger disse uddannelser og jobs, skriver Stina Vrang Elias og Simon Tøgern.Foto: Pressefoto/HK/DEA
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stina Vrang Elias og Simon Tøgern
Direktør i Tænketanken DEA og formand for HK Privat, som udgør det fælles formandskab i IT-Kvinderådet

Kun en ud af fire medarbejdere i it-branchen er kvinder. Og det skal vi have gjort noget ved.

IT-branchen står nemlig over for en massiv mangel på kvalificeret arbejdskraft, mens behovet for dygtige IT-medarbejdere vokser. Og vi mangler kvinderne.

Alene i Danmark kan der om ti år komme til at mangle op imod 19.000 it-specialister ifølge tal fra Erhvervsstyrelsen. Men vi mangler dem ikke kun, fordi der mangler medarbejdere.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Så længe vi opretholder den skæve kønsfordeling, så holder vi nemlig også fast i, at vores nutid og fremtid i høj grad designes og udvikles af mænd. Og til mænd. Det går både ud over virksomhedernes og samfundets bundlinje.

Seks anbefalinger til forandringer
Den gode nyhed er, at det faktisk er et problem, som vi kan gøre noget ved.

Hvis flere kvinder skal beskæftige sig med IT, softwareudvikling og robotter, er der nogle fordomme og forventninger, der skal ryddes op i.

Stina Vrang Elias og Simon Tøgern
Direktør i Tænketanken DEA og formand for HK Privat, som udgør det fælles formandskab i IT-Kvinderådet

Derfor har Tænketanken DEA og HK Privat i regi af IT-Kvinderådet det seneste år arbejdet med en at samle en række anbefalinger, der skal knække koden til kønsfælderne – fra hjem til fritid til grundskole og uddannelse og arbejdsmarked.

Det er der kommet seks overordnede anbefalinger ud af i en ny rapport: Bryd stereotyperne, styrk it-dannelsen i skole og fritid, opdater it-uddannelserne, skab en respektfuld arbejdskultur, gå foran i ledelsen, og så skal der mere diversitet ind i ansættelsesprocessen.

Hver anbefaling følges af en række helt konkrete forslag til at løfte anbefalingen. Som for eksempel at overveje, om e-sport ikke også kunne være noget for ens piger. Eller at gentænke, hvordan man på landets uddannelsesinstitutioner sammensætter studiegrupper.

Fordomme har negative konsekvenser
De konkrete forslag skal afhjælpe nogle af de usynlige dynamikker, der fastholder status quo. Kønsfælderne.

Som en del af fundamentet for IT-Kvinderådets arbejde har Epinion lavet en befolkningsundersøgelse blandt 1.039 danskere, der viser, at 45 procent oplever, at der er fordomme om piger og kvinders evner og brug af teknologi og it.

Og at det kan have negative konsekvenser. Der nævnes i undersøgelsen især, at fordommene kan resultere i manglende selvtillid og usikkerhed, at uddannelser og job inden for faget vælges fra.

Befolkningsundersøgelsen viser også, at 25 procent er enige eller meget enige i, at mænd er bedre til it og teknologi end kvinder. En del af det handler om fordomme, en del handler om, hvordan vi plejer interessen for it og teknologi hos drenge og piger forskelligt.

Læs også

Det er nemlig rigtigt, at mens erhvervslivet efterspørger tekniske kompetencer, så er det kun få unge og især få piger, som er interesseret i og faktisk vælger disse uddannelser og jobs.

Konklusionerne flugter med en tidligere DEA-analyse, foretaget blandt 3.362 børn og 1.571 forældre, som viste for eksempel, at hele 70 procent af forældrene mener, at drenge er mere interesserede i teknologi og it end piger. Omvendt svarer under en procent, at pigerne har størst interesse for teknologi.

Ryd op i forventninger
Vi skal naturligvis ikke diktere den enkeltes opdragelse eller interesser.

Men hvis flere kvinder skal beskæftige sig med it, softwareudvikling og robotter, er der nogle fordomme og forventninger, der skal ryddes op i.

Blandt vores konkrete forslag er, at lærere og pædagoger i højere grad kommer på efteruddannelse og trænes i it-aktiviteter til begge køn, og at der i det hele taget opsættes klare visioner for en opprioritering og mere kreativ brug af it i skolerne, så alle elever får større kendskab til, hvad mulighederne er.

Og vi skal hele vejen rundt. Det betyder også, at vi skal sikre os, at når kvinderne møder arbejdsmarkedet, så skal de have en reel chance for at lande et job inden for it og for at trives i det job. Derfor handler den anden del af rådets anbefalinger om arbejdspladserne.

Opgør med seksuelle tilnærmelser
Det er vores håb, at anden bølge af #MeToo kan hjælpe de af anbefalingerne på vej, der handler om forebyggelse og håndtering af seksuel chikane.

I en Epinion-undersøgelse blandt HK'ere, der er ansat i it-branchen, fra 2018 har netop chikane, sexisme og uønskede seksuelle tilnærmelser været en af de store årsager til, at kvinder har fravalgt og forladt branchen igen.

Det skal der selvsagt tages et opgør med. Vores anbefaling er også, at man kigger på ledelsen og signalerer klart, at man ønsker mere diversitet i sin medarbejdergruppe.

En vej til at få forandret dette kan være at arbejde med tydelige karrieveje og talentudvikling. Og så skal jobopslag og ansættelsesprocedurer kigges efter i sømmene.

Alle udfordringer er naturligvis ikke løst med dette, men det er et godt skridt i den rigtige retning. Der er mange flere forslag og opfordringer i den rapport, som netop er blevet udgivet.

Rådets opgave har nemlig været at udarbejde konkrete anbefalinger og at forpligte politikere, uddannelsesinstitutioner og virksomheder på at få flere kvinder til at søge ind i it-branchen.

Som man kan se på anbefalingerne, er der netop ikke tale om et uløseligt problem. Til gengæld kommer det helt seje træk nu med at få anbefalingerne ud og leve.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Tøgern

Fhv. sektorformand, HK/Privat
reprokopist (KTS. 1983)

Stina Vrang Elias

Adm. direktør, Tænketanken DEA, formand for NFA, REU og RUVU
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00