Debat

Medlem af Dataetisk Ungeråd: Opret dataetisk borgerting

Dataetik og digitalisering er et af nutidens helt store spørgsmål. Lad os oprette et dataetisk borgerting, hvor borgerne kan bidrage til at løse dataetiske dilemmaer, skriver Lucas Honoré.

I EU har man for længst forstået vigtigheden af at forholde sig til digitale og dataetiske dilemmaer.
Her har man valgt netop at sidestille klima og det digitale område repræsenteret ved Frans Timmermann og Margrete Vestager som vicepræsidenter i Kommissionen med hver deres ansvarsområde, skriver Lucas Honoré. 
I EU har man for længst forstået vigtigheden af at forholde sig til digitale og dataetiske dilemmaer. Her har man valgt netop at sidestille klima og det digitale område repræsenteret ved Frans Timmermann og Margrete Vestager som vicepræsidenter i Kommissionen med hver deres ansvarsområde, skriver Lucas Honoré. Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er næppe mange, der er uenige i, at det er vigtigt at inddrage borgerne, når vi skal løse vores samtids store udfordringer og bidrage til at løse dilemmaer. Det er Klimaborgertinget et eksempel på.

Derfor kan det undre, at man ikke bruger det værktøj bredere, da det ville være oplagt, særligt når det kommer til digitalisering og dataetiske dilemmaer.

Borgerting kan øge viden og handling

Vi ved fra klimaborgertinget og andre internationale erfaringer, at borgertinget øger borgernes evne til at koble udfordringer og mulige løsninger

Lucas Honoré
Statskundskabsstuderende og medlem, Dataetisk Ungeråd

Borgerinddragelse er vigtigt både for at understøtte politikudvikling, øge inddragelsen og sikre legitimiteten.

Vi ved fra Klimaborgertinget og andre internationale erfaringer, at borgertinget øger borgernes evne til at koble udfordringer og mulige løsninger.

Samtidig lader det til, at mere viden om et givent emne, øger borgernes ønske om, at der sker handling på området.

Det er vigtigt, når vi skal løse dilemmaer og finde gode løsninger, der balancerer de mange forskellige og vigtige hensyn.

Proaktiv på dataetikken

I EU har man for længst forstået vigtigheden af at forholde sig til digitale og dataetiske dilemmaer.

Her har man valgt netop at sidestille klima og det digitale område repræsenteret ved Frans Timmermann og Margrete Vestager som vicepræsidenter i Kommissionen med hver deres ansvarsområde.  

I Danmark når disse spørgsmål sjældent frem til folketingssalen, og det sker ovenikøbet oftest udelukkende, når der har været en skandale i medierne. Men det er ikke nok.

Vi må som samfund være proaktive i at håndtere disse spørgsmål. Både for at minimere skandaler og for at sikre, at vi udvikler gode løsninger på tidens store problemer. Ellers ender det i en nær fremtid med at bide os bagi.

Med andre ord lader det til, at de store dilemmaer på det dataetisk og digitale område ikke passer til det format, og det virker derfor oplagt, at en del af politikudviklingen med fordel kunne foregå i et borgerting og derfra kanaliseres til den parlamentariske arena.

Skal være dagsordensættende

Samtidig er det vigtigt at de anbefalinger som borgertinget finder frem til, er mere end inspiration.

Generelt er det afgørende, at borgerne ved, hvad de kan forvente af deres arbejde i borgertinget.

Mit forslag er, at det ikke må begrænses til at være konsulterende, men snarere dagsordensættende.

Vi skal sætte dilemmaer til debat og inddrage borgere i et vores tid helt store spørgsmål

Lucas Honoré
Statskundskabsstuderende og medlem, Dataetisk Ungeråd

Borgertinget skal kunne udvikle forslag, der skal fremsættes i folketinget på samme måde, som vi kender det fra borgerforslag, hvilket sikrer at anbefalingerne ikke alene bliver en støvsamler, men bidrager til debatten. Vi kunne kalde det et borgertingsforslag.

På den måde sikrer vi, at politikerne lytter, tager forslagne seriøst og bringer dem ind i udvalgsmøder, forhandlinger og afstemninger.

Derudover er de andre erfaringer, som man har gjort sig med klimaborgertinget, vigtige. Borgetinget skal være permanent og have penge nok, så der er rette betingelser for at komme ud over rampen og sætte dagsordener.

Det må ikke ende som skindemokrati. Dertil er dataetik en for vigtig kampplads.

Vi skal sætte dilemmaer til debat og inddrage borgere i et vores tid helt store spørgsmål. Lad os derfor oprette et dataetisk borgerting. Hellere i dag end i morgen. Dilemmaerne bliver kun mere presserende.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lucas Honoré

Studerende, medlem, Dataetisk Ungeråd
stud.scient.pol., Københavns Universitet

0:000:00