Debat

Tech-virksomhed: Videoteknologi kan skaffe flere varme hænder til velfærd

Regeringens digitaliseringsstrategi lægger op til investeringer i sundhedssektoren. Men datadrevet videoteknologi, som kan bidrage til forbedringer, spiller en begrænset rolle, skriver Thomas Jensen.

Videoteknologi har de senere år udviklet sig med rivende fart og anvendes globalt i flere roller inden for sundhedsområdet, skriver Thomas Jensen.
Videoteknologi har de senere år udviklet sig med rivende fart og anvendes globalt i flere roller inden for sundhedsområdet, skriver Thomas Jensen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Thomas Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmarks nye digitaliseringsstrategi afsætter regeringen 2,1 milliarder kroner til investering i anvendelsen af digitale teknologier.

Vi står over for en betydelig mangel på arbejdskraft på blandt andet centrale velfærdsområder, og derfor er det rigtig godt, at der kommer øget fokus på, hvordan teknologi kan bidrage i blandt andet sundhedssektoren.

Videoteknologi nævnes imidlertid kun i forbindelse med videokonsultationer til at lette borgernes adgang til sundhedsydelserne over hele landet.

Måske skyldes det, at videoteknologi først og fremmest betragtes som et overvågningsværktøj til retshåndhævelse – hvilket ofte fører til en polariseret debat om fordele og ulemper. Kan det betyde, at andre muligheder bliver overset?

Videoteknologi er vejen frem

Fra min stol bør vi se meget bredere på, hvordan videoteknologi kan hjælpe sundhedsvæsenet med at forbedre plejen og styrke patienternes tryghed og livskvalitet på forsvarlig vis.

Reglerne for hvordan video må anvendes på hospitaler er komplekse og overlapper i visse tilfælde hinanden.

Thomas Jensen
Adm. direktør, Milestone Systems

Videoteknologi har de senere år udviklet sig med rivende fart og anvendes globalt i flere roller inden for sundhedsområdet.

Derfor er det ærgerligt, hvis ikke teknologien bliver sat i spil i Danmark for at hjælpe et sundhedsvæsen, som presses af rekrutteringsudfordringer såvel som en stadig ældre befolkning.

Datadrevet video er en alsidig teknologi, der kan overtage flere af de rutineopgaver, som sygeplejerskerne i dag udfører og give dem mere tid til den personlige kontakt med deres patienter.

Vi skal ikke frygte teknologien

Teknologien har potentiale til at spille en langt større rolle i digitaliseringen af sundhedsområdet.

Eksempelvis er datadrevet videoteknologi i stand til at skelne mellem en person, der falder, sidder, knæler eller binder snørebånd.

Hvis der registreres et fald, sender videosystemet straks en besked, som gør det muligt for sygeplejersken at reagere hurtigt, fordi han eller hun kan se, hvor det er sket. Hvis faldet skyldes et hjerteanfald eller et slagtilfælde, kan en hurtig reaktion redde liv.

Et andet eksempel gælder indlagte patienter. De har brug for søvn og ro men bliver ofte forstyrret af døre, der åbnes og lukkes om natten, når personalet kigger ind til dem eller deres medpatienter, hvilket forlænger helingsprocessen.

Læs også

Videoteknologien kan i dette tilfælde hjælpe sygeplejerskerne med at overvåge patienterne uden at forstyrre dem.

Ved at kombinere datadrevet videoteknologi med intelligent lydanalyse kan man sågar registrere frygt, vrede og verbal aggression.

Takket være en tidlig advarsel om en potentiel konflikt kan sygeplejerskerne gribe ind på et tidligt tidspunkt og således forhindre, at eventuelle episoder eskalerer til fysisk aggression eller selvskade.

Sygeplejerskerne kan ved hjælp af tovejs-lydkommunikation reagere hurtigt, berolige de involverede og lynhurtigt sende den rigtige hjælp til stedet.

Eksemplerne er blot nogle af de mange måder, hvorpå den danske sundhedssektor kan bruge videoteknologi til gavn for både patienter og sundhedspersonale. Men vi skal gøre det klogt.

Digital frontløber

Når teknologi og samfund i højere og højere grad flettes sammen, har vi brug for robuste, balancerede og sammenhængende databeskyttelsesstandarder.

Danmark er en digital frontløber, og digitaliseringsstrategien er et vigtigt skridt til at holde sig på forkant med udviklingen.

I takt med at teknologierne bliver en central del af vores velfærdssystem, er det vigtigt, vi får en lovgivning på plads, der forhindrer uetisk brug og utilsigtede konsekvenser.

Vi frygter, at Danmark overser en række lavthængende frugter på grund af fordomme eller forældet forståelse af videoteknologi. 

Thomas Jensen
Adm. direktør, Milestone Systems

På EU-plan ser vi flere vigtige skridt i denne retning, som for eksempel den kommende lov om kunstig intelligens, der skal regulere og skabe tillid til kunstig intelligens.

Vi har også allerede den generelle forordning om databeskyttelse (GDPR) for at beskytte retten til fortrolighed af oplysninger.

Balancegangen består i at sikre, at regulering og bureaukrati ikke går for vidt og blokerer muligheden for innovation og reelle forbedringer.

For at finde den rette balance har vi brug for, at de førende aktører inden for teknologien træder frem og arbejder aktivt for en mere sammenhængende lovgivning, frem for et ensidigt fokus på egne forretningsmuligheder. Det vil vi fra Milestones side naturligvis lægge os i selen for.

Ligeledes ser vi gerne, at de politiske beslutningstagere både i Danmark og EU inddrager leverandørerne tidligere i processen.

Komplekse regler

Vi ser imidlertid også en usikkerhed om teknologiens forskellige anvendelsesmuligheder. Reglerne for hvordan video må anvendes på hospitaler er komplekse og overlapper i visse tilfælde hinanden.

Ikke alle medarbejdere på et hospital er juridiske eksperter, og der er behov for klarere retningslinjer i eksempelvis tolkningen af GDPR.

I ambitionen om at Danmarks fremtidige sundhedsvæsen skal favne datadrevet video som en livsforbedrende teknologi, skal vi udnytte de mange muligheder, som teknologien tilbyder.

Men det kræver, at vi ser ud over den traditionelle opfattelse af videoovervågning og udarbejder sammenhængende regler, som både leverandører, politikere, og sundhedsvæsen kan stole på og gennemskue i det daglige arbejde.

Kort sagt frygter vi, at vi i Danmark overser en række lavthængende frugter på grund af fordomme eller forældet forståelse af videoteknologi. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

Adm. direktør, Milestone Systems
M.Sc. International Business Economics, Aalborg University

0:000:00