Ny rapport: Djøf's techkommission opfordrer regeringen til at sætte en dataetisk grænse for sig selv

Der mangler grundlæggende lovrammer om, hvordan staten bruger algoritmer i sit arbejde - og det haster med at få det på plads. Men med sin nye digitaliseringsstrategi har regeringen forsømt en oplagt mulighed for at rette op på det, mener formanden for Djøf's techkommission.

Regeringens digitaliseringsstrategi blev skabt på baggrund af en række anbefalinger fra et bredt partnerskab i erhvervslivet. Men den overser behovet for en dataetisk grænse, som skal forhindre misbrug af algoritmer. Her ses Nicolai Wammen med partnerskabets formand Jim Hagemann Snabe samt formænd for fire arbejdsgrupper i partnerskabet: Martin Præstegaard, viceadm. direktør, ATP, Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark, Eva Berneke, tidl. adm. direktør, KMD og André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany.
Regeringens digitaliseringsstrategi blev skabt på baggrund af en række anbefalinger fra et bredt partnerskab i erhvervslivet. Men den overser behovet for en dataetisk grænse, som skal forhindre misbrug af algoritmer. Her ses Nicolai Wammen med partnerskabets formand Jim Hagemann Snabe samt formænd for fire arbejdsgrupper i partnerskabet: Martin Præstegaard, viceadm. direktør, ATP, Nana Bule, adm. direktør, Microsoft Danmark, Eva Berneke, tidl. adm. direktør, KMD og André Rogaczewski, adm. direktør, Netcompany. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det haster. Inden det er for sent, skal politikerne have indhegnet den magt, staten kan give sig selv, når den begynder at bruge algoritmer til at sagsbehandle.

Sådan siger Stine Bosse, der - blandt meget andet - er formand for Djøfs TechDK Kommission, der i sin spritnye rapport kommer med tre anbefalinger til, hvordan regeringen bør regulere sin egen brug af data og algoritmer: