Pape udskyder nye logningsregler: Vil afvente svensk forslag

LOGNING: Justitsministeren vil vente på nye svenske regler, inden han vil opdatere de danske regler for logning af teledata. Ansvarsfraskrivelse og "rendyrket skandale", lyder det fra SF.

Det bliver ikke i denne folketingssamling, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tager fat på logningsreglerne.
Det bliver ikke i denne folketingssamling, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tager fat på logningsreglerne.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Det er så grundlæggende i forhold til vores frihedsrettigheder, at det ikke kan betragtes som andet end en skandale, at det fortsætter på tredje år.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
It-ordfører

Der kommer alligevel ikke en opdatering af logningsreglerne på denne side af sommerferien.

Det oplyste justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Folketingets Retsudvalg fredag.

Bekendtgørelsen, der pålægger teleselskaberne at registrere og gemme (logge) visse teledata på deres kunder, er både utidssvarende og blev i 2016 kendt ulovlig ved EU-Domstolen i den såkaldte Tele2-sag.

Dokumentation

Det vil Sveriges regering

Med et lovforslag, som blev sendt i endelig høring 28. februar, ønsker den svenske regering at opdatere landets logningsregler, blandt andet i lyset af Tele2-dommen.

Hovedpunkterne i forslaget er:

  • Lokalitetsoplysninger om, hvor en telefon har befundet sig i forbindelse med eksempelvis opkald, skal opbevares i to måneder. Abonnementsoplysninger ved internetadgang skal opbevares i ti måneder. Øvrige oplysninger f.eks. om, hvem der har talt med hvem, skal opbevares i seks måneder.
  • Opbevaringskravet begrænses, så eksempelvis data fra fastnet undtages. Det er også kun oplysninger fra EU, der skal lagres.
  • Der indføres mulighed for prøvning af anklager, inden oplysninger udleveres til myndighederne.
  • Muligheden for at indhente oplysninger om visse typer systemskadelig aktivitet gøres permanent og udvides med to nye kriminalitetstyper, herunder statsstyret industrispionage.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00