Røde partier om nyt erhvervsudspil: Uambitiøst og skævt

ERHVERV: Både Socialdemokratiet og Enhedslisten er kritiske over for regeringens nye erhvervsudspil. Hos Dansk Folkeparti venter man med at udtale sig til senere. 

Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn
Kristoffer Kvalvik

Regeringens nye erhvervsudspil er for uambitiøst.

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokratiets erhvervsordfører Thomas Jensen, efter regeringen onsdag har fremlagt sit erhvervsudspil.

”Det er på høje tid, at de kommer med et udspil, men samtidig er det også for lidt og for uambitiøst, ” siger Thomas Jensen og fortsætter:

”Vi har efterlyst sådan et udspil i to år, og er for lang tid siden kommet med vores eget udspil, som bruger tre milliarder, hvor regeringen bruger to.”

Regeringen vil bruge 12 mia.
Regeringen vil samlet set bruge 12 milliarder kroner frem mod 2025, og der lægges blandt andet op til, at det skal være nemmere for små virksomheder at vokse, ligesom flere danskere skal investere i aktier. Ønsket er, at langt flere danskere tager del i de virksomheder, som vil tegne dansk erhvervsliv i fremtiden, fortæller erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

”Derfor gør vi det nemt og attraktivt at investere i aktier – blandt andet gennem en aktiesparekonto med en attraktiv beskatning,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

Men Socialdemokratiets Thomas Jensen mener ikke, at regeringen tager hånd om de virkelige udfordringer.

”De tager ikke fat om de to ting, som, jeg synes, er det vigtigste. Nemlig at løse problemet med mangel på kvalificeret arbejdskraft, og sikre at man langsigtet kan skabe nye produkter, vi kan tjene penge på i Danmark. Så skal der forskes og udvikles noget mere,” siger han.

Afventende støtteparti
Hos regeringens støtteparti Dansk Folkeparti har man noteret sig dagens udspil, men de konkrete forslag har man ikke kommentarer til endnu.

”Jeg er afventende, fordi jeg synes, det er svært at pille noget ud. Selvfølgelig er der noget, der er bedre end andet, men det vil jeg vente med at kommentere, indtil vi får finansloven. Så bliver det hele lidt mere overskueligt i forhold til, hvordan man kan prioritere,” siger René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti.

Hos Enhedslisten er man ikke lige så tøvende, og partiets erhvervsordfører Pelle Dragsted mener, at udspillet rammer skævt.

”Det er mere af det, vi så i går. Det er primært skattesænkninger, der vil komme de mest velhavende danskere til gode. Det er jo ikke lagerarbejderen eller SOSU’en, der spekulerer i aktier. Derfor er det helt klart, at fordelingsprofilen på forslaget vil være ualmindeligt skæv,” siger Pelle Dragsted.

Regeringen har i denne uge fremlagt både skatteudspil og erhvervsudspil og ventes torsdag at fremlægge sit udspil til finansloven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00