S: Robotter giver kommuner en hjælpende hånd

DEBAT: Robotteknologi med den enkelte borger og kommunernes sundhedsfaglige personale i centrum kan blive den hjælpende hånd, der gør personalets hverdag lettere og gør sårbare borgeres hverdag mere værdig, skriver Karin Gaardsted (S).

Af Karin Gaardsted (S)
It- og teleordfører 

Genoptræningsrobotten Robert. Det lyder ikke meget af varme hænder og kærlig omsorg. Og jeg forstår godt, hvis der er borgere, der møder robotter på arbejde i plejehjem i kommunerne med en sund portion skepsis.

Men faktum er, at flere og flere kommuner tager robotteknologien til sig, når der skal løses opgaver i vores kernevelfærd. Og bringes robotteknologien i spil med den enkelte borger og det sundhedsfaglige personale i centrum, ja så tror jeg, at robotter i forskellige udformninger kan blive den hjælpende hånd, der gør sundhedspersonalets hverdag lettere og gør sårbare borgeres hverdag mere værdig.

Aflaster tunge løft
Et godt eksempel er netop genoptræningsrobotten Robert. Den er blevet til som et hjælpemiddel, der skal aflaste sundhedspersonalet med tunge løft og gentagende bevægelser, når sengeliggende patienter skal genoptrænes. Et arbejde, der kan give smerter – og samtidig er genoptræning jo absolut godt for borgerne.

Robotten er netop på vej på ind på markedet, og efter sigende skulle mange kommuner have vist interesse for Robert.

Jeg tror, at vi i de kommende år vil se, at teknologi og varme hænder ikke er hinandens modsætninger – men sagtens kan understøtte hinanden. For bringer vi teknologien rigtigt i spil, kan resultatet bliver færre ømme skuldre, forebyggelse af skæve løft hos personalet og sikre personlig integritet og en mere værdig hverdag for de sårbare borgere.

Forrige artikel Alternativet: Sundhedsdata er nødvendige for sundhedsvæsen af høj kvalitet Alternativet: Sundhedsdata er nødvendige for sundhedsvæsen af høj kvalitet Næste artikel Alternativet: Er velfærdsteknologi en robot-ulv i fåreklæder? Alternativet: Er velfærdsteknologi en robot-ulv i fåreklæder?