Debat

S: Samarbejde skal styrke eksport af velfærdsteknologi

DEBAT: En styrket eksport af velfærdsteknologi kræver et langt bedre samarbejde mellem det offentlige og det private. Og det er politikernes opgave at sikre de optimale rammer for samarbejdet, skriver Morten Bødskov (S).

Det kræver et langt bedre samarbejde mellem det offentlige og det private, hvis eksporten af velfærdsteknologi skal styrkes, skriver Morten Bødskov (S).
Det kræver et langt bedre samarbejde mellem det offentlige og det private, hvis eksporten af velfærdsteknologi skal styrkes, skriver Morten Bødskov (S).Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Bødskov (S)
Formand for Erhvervsudvalget

Danmark har igennem flere år oplevet stigninger i eksporten af sundhedsrelaterede produkter. Det er rigtig godt. Stigningen er med til at konsolidere Danmark som en meget tung spiller på det internationale marked for sundhedsprodukter.

Desværre ser vi ikke samme udvikling på markedet for velfærdsteknologi. Optimismen fra de sundhedsrelaterede produkter genfinder sig ikke i eksporten af velfærdsteknologiske produkter. Her har der været en nedgang gennem de seneste år.

Samarbejde halter 
Man kunne indvende, at et af verdens mest veludviklede velfærdssamfund burde have noget at byde på. Det gode er, at det har vi også. Der, hvor indsatsen halter, er i samarbejdet mellem offentlige og private og i indsatsen for at modne nye markeder for dansk velfærdsteknologi.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Danske producenter af velfærdsteknologi yder til dagligt i blandt andet sundhedssystemet en enorm hjælp til patienter og medarbejdere. De sikrer rammerne for god behandling og trivsel. De er med til at gøre vores sundhedssystem til et af de bedste i verden. Vi er kendt for produkter af meget høj kvalitet.

Produkter af høj kvalitet og med stort videnindhold følges normalt også af en høj pris. Det er en udfordring.

Der hvor indsatsen halter er i samarbejde mellem offentlige og private og i indsatsen for at modne nye markeder for dansk velfærdsteknologi.

Morten Bødskov (S)
Formand for Erhvervsudvalget

Bedre rammevilkår
Vi skal gøre, hvad vi realistisk kan for forbedre produktionsvirksomhedernes rammevilkår. Men vores fundament er stærkt, når vi skal tage de næste skridt i kampen om fremtidens vækst.

Centralt for successen må være, at ansvarlige partier og erhvervsledere finder sammen om anerkendelse af udfordringerne og bud på balanceret og realistiske løsninger; at vi skal skabe flere private arbejdspladser, produktiviteten og konkurrenceevnen skal op.

Vi skal finde vejen til, at investeringsniveauet i små- og mellemstore virksomheder øges og gerne i et omfang og klima, som slår vores nabolande. Vi kommer til at sikre et løft af faglærte og ufaglærte lønmodtagere, så arbejdskraften er parat. Det sker kun ved at løfte vores uddannelser – og ved at sikre bedre samspil mellem forskning, innovation og vores produktionsvirksomheder.

Samtidig skal vi sikre et langt bedre samarbejde mellem det offentlige og det private. Samarbejde om forskning, videndeling og udvikling skal prioriteres.

Mere tryghed
Udviklingen af velfærdsteknologiske løsninger handler i høj grad om brugernes tryghed. Det betyder noget for en plejehjemspatient, om det er en sosu-assistent eller en robot, der løfter patienten i seng eller hjælper til at komme på toilettet.

Et tættere samarbejde mellem virksomhederne og det offentlige kan bruges langt mere aktivt til at afprøve og teste nye produkter. Der kan indhentes nye data, forbedringer og trygheden kan sikres, og konkurrencen kan forbedres.

Endelig skal vi som politikere være bevidste om værdien ved at sikre de rette rammer for videndeling. Borgernes krav til velfærdsteknologiske løsninger forandrer sig hurtigt. Konferencer a la Welfare Tech er meget positive med det formål at skabe en fælles front med eksport af velfærdsteknologi.

Vil regeringen prioritere velfærdsteknologi?
Danmark har et stort potentiale for velfærdsteknologi. Socialdemokraterne har længe haft fokus på området. Der er et enormt eksportpotentiale, mange arbejdspladser og store muligheder for, at det offentlige og private kan samarbejde til hinandens allerbedste gavn.

Men vi skal hele tiden sikre, at rammerne for samarbejdet er optimale. Derfor afventer vi også med spænding, om dette store potentielle marked er noget, V-regeringen har tænkt sig for alvor at prioritere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00