Debat

Sådan eksporterer vi velfærdsteknologi til England

DEBAT: Nøglen til succes på det engelske marked for velfærdsteknologi er alliancer med engelske partnere, der har adgang til de finansieringspuljer, de offentlige myndigheder har etableret. Det skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark.

Hvis danske virksomheder skal have succes på markedet for velfærdsteknologi i England, kræver det engelske partnere, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. 
Hvis danske virksomheder skal have succes på markedet for velfærdsteknologi i England, kræver det engelske partnere, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark. Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen 
Direktør i Healthcare Denmark

I England vil antallet af demente ældre mere end fordobles, så der i 2021 vil være en million demente ældre. Samtidig er der allerede i dag mange steder i England problemer med at tiltrække medarbejdere (især sygeplejersker) til plejehjemmene.

Det stiller store krav til udvikling af plejesektoren, så man bliver i stand til at håndtere den voldsomme stigning af plejekrævende ældre.

20. november arrangerede Healthcare Denmark, sammen med den danske ambassade i London, en konference med fokus på anvendelse af teknologi til at løse sundhedsvæsenets fremtidige udfordringer. Konferencen havde deltagelse af danske virksomheder med interesse i det engelske marked samt ledere fra det danske og engelske sundhedsvæsen.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Dagen efter konferencen havde de danske virksomheder lejlighed til at besøge the National Health Service (NHS), og i programmet indgik også besøg på et plejehjem for demente ældre.

Stort marked for velfærdsteknologi
Under besøget på plejehjemmet fik delegationen fra Danmark en introduktion til, hvordan man arbejder med nye metoder til at forbedre de dementes livskvalitet. På et af plejeafsnittene havde man indført en ny metode, så der er skabt større inddragelse af de demente, og der er frigivet tid hos plejere og sygeplejersker, så de nu kan bruge mere tid til sociale aktiviteter i selskab med de demente.

Der er et stort og voksende markedsbehov for danske velfærdsløsninger i England. Hvilket leder til næste spørgsmål: Er der også vilje og økonomiske midler til at investere i fremtidens løsninger?

Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Indførelse af nye arbejdsmetoder er ofte en god lejlighed til også at indføre ny teknologi, og derfor var det interessant at bemærke, at der ikke var nogen former for ny teknologi på plejehjemmet - hverken for så vidt angår velfærdsteknologi eller moderne it-løsninger.

Personalet oplyste, at plejehjemmet er et af de mere teknologifattige blandt kædens 400 plejehjem, men samtidig fik delegationen dog det indtryk, at der blandt de 400 plejehjem er et stort potentiale for it-løsninger og velfærdsteknologi.

Nogle af de danske virksomheder oplevede en umiddelbar og stor interesse for deres løsninger - og de var endda i dialog med personalet om at afprøve nogle af de danske løsninger i et pilotprojekt.

I besøgsprogrammet indgik også et besøg hos Age UK, som er det engelske Ældresagen. Med baggrund i de åbenlyse, fremtidige udfordringer, presser Age UK på for at skabe bedre livskvalitet for de ældre. Age UK har blandt andet fokus på nye måder at tilrettelægge ældrepleje på, ligesom man har fokus på ældres muligheder for at anvende ny teknologi. I lighed med Ældresagen i Danmark, har Age UK programmer, som uddanner de ældre i at anvende smartphones, tablets og computere.

Med cirka 475.000 plejehjemspladser, et voldsomt stigende behov i de kommende år, problemer med at tiltrække visse medarbejdere og en national ældreorganisation, som presser på for at opnå forbedringer og anvendelse af ny teknologi, er England et meget interessant marked for danske virksomheder, som tilbyder velfærdsteknologi og løsninger til plejehjem.

Indtrykket fra den danske delegations besøg er således, at der er et stort og voksende markedsbehov for danske velfærdsløsninger i England. Hvilket leder til næste spørgsmål: Er der også vilje og økonomiske midler til at investere i fremtidens løsninger?

Find engelske partnere 
Engelske plejehjem er allerede nu under økonomisk pres, og der er ikke umiddelbart midler til store investeringer. Som opfølgning på projekterne ”Whole systems demonstrator” og ”3 million lives” har NHS imidlertid lanceret en række nye initiativer, som skal motivere til transformation af sundhedsvæsenet og lede til indførelse af ny teknologi. F.eks. etablerede man i 2013 ”The Better Care Fund”, som har et samlet budget på 3,8 milliarder pund.

For danske virksomheder er nøglen til succes på det engelske marked for velfærdsteknologi, at man er i stand til at udnytte den efterspørgsel i markedet, som helt klart er til stede. Idet de organisationer, som efterspørger løsningerne, ikke selv har midlerne til at foretage de nødvendige investeringer, er det samtidig en forudsætning, at danske virksomheder kan alliere sig med engelske partnere, som kan tilgå de puljer til finansiering, de offentlige myndigheder har etableret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Erik Henriksen

Adm. direktør, Healthcare Denmark
hd (Handelshøjskolen i Aarhus 1986)

0:000:00