Debat

K: Frivillige opfylder ældres sociale behov

DEBAT: Selvom velfærdsteknologi kan give plejepersonalet mere overskud til at give varme til de ældre, er det ikke nok. Der er også behov for flere frivillige, der ikke behøver at kigge på klokken hele tiden, skriver Mai Mercado (K).
Foto: Konservative.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mai Mercado (K)
Social- og sundhedsordfører

Når vi taler velfærdsteknologi, er det vigtigt, faktisk det vigtigste, at det aldrig må udvikle sig til, at de ældre bliver overladt til sig selv.

Altså må det aldrig blive en kold og kynisk spareøvelse, der fjerner den varme og omsorg, der skal være rundt om de ældre, der ikke kan klare sig selv.

Ovenstående er så vigtigt for mig, at jeg simpelthen er nødt til at starte dette indlæg med at slå det fast, vel vidende at det kan lyde negativt, og derfor vil jeg som det næste slå fast, at jeg ser mange muligheder i velfærdsteknologi, og der kan ikke være nogen som helst tvivl om, at vi skal have mere velfærdsteknologi i fremtiden, og vi skal i gang med at satse mere på det allerede nu.

Og hvordan hænger det så sammen, vil nogen måske spørge?

Velfærdsteknologi giver mere overskud
Her er mit svar, at velfærdsteknologi skal bruges til at frigive ressourcer hos plejepersonalet. Ressourcer som kan bruges til andet. Plejepersonalet kan tale med ældre, de kan spørge ind til deres liv, de kan komme med opmuntrende ord. Det er der ingen robotter, der kan.

Derfor er det mit klare håb, at velfærdsteknologien vil medføre mere overskud til plejepersonalet til at udvise varme, omsorg og næstekærlighed, fordi velfærdsteknologien kan fritage dem for opgaver.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Stor ros til frivillige
Ligeledes er det vigtigt, at vi tænker frivilligheden ind, når vi tænker på, hvordan det skal være at være gammel i Danmark. For selvom velfærdsteknologien forhåbentligt kan give plejepersonalet mere overskud til at give varme til de ældre, er det ikke realistisk, at de kan opfylde de ældres sociale behov fuldstændigt. Det kan frivillige, som ikke hele tiden behøver at kigge på klokken, når de drikker en kop kaffe med ældre.

Et eksempel på et glimrende frivilligt projekt findes i Odense, hvor Ældre Sagen sender deres medlemmer ud at spise frokost med såkaldte "småtspisende ældre", hvilket vil sige ældre, der ikke har appetit og derfor bliver undervægtige.

Med allerstørste respekt for det travle plejepersonale, er der faktisk også tale om, at de frivillige gør en indsats, som personalet ikke kan yde af den simple grund, at de har for mange andre opgaver.

Mai Mercado (K)
Social- og sundhedsordfører

Her kan de frivilliges indsats ikke roses nok. For det er svært at forestille sig en robot give den varme og styrke, der skal få ældre til at spise, når de slet ikke har lyst.

Med allerstørste respekt for det travle plejepersonale, er der faktisk også tale om, at de frivillige gør en indsats, som personalet ikke kan yde af den simple grund, at de har for mange andre opgaver til at have tid og ro til at give den varme, der kan øge appetitten og derefter vægten bare en smule.

Hvis den danske ældrepleje kan være førende inden for velfærdsteknologi, og vi giver frivilligheden så gode kår og så stor respekt, at det bliver mere attraktivt at yde denne vitale frivillige indsats, så er jeg overbevist om, at det vil gøre plejepersonalets arbejde lettere og bedre, og vigtigst af alt vil de danske ældre få det rigtig godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00