Alex Vanopslagh: Hummelgaards bud på FE-undersøgelse vil "kirurgisk præcist" navigere uden om det mest relevante

LA-lederen langer sammen med resten af oppositionen hårdt ud efter regeringens bud på en FE-undersøgelse. "Stod det til LA alene, skulle man undersøge hele forløbet," siger han.

"De fleste af os ved ikke præcist, hvad der er sket i regeringens indre magtkorridorer i tiden efter hjemsendelsen af FE-ledelsen. Det vil vi gerne have undersøgt," siger LA-leder Alex Vanopslagh.
"De fleste af os ved ikke præcist, hvad der er sket i regeringens indre magtkorridorer i tiden efter hjemsendelsen af FE-ledelsen. Det vil vi gerne have undersøgt," siger LA-leder Alex Vanopslagh.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

En samlet opposition går i rette med justitsminister Peter Hummelgaards (S) netop fremlagte forslag til en undersøgelse af den såkaldte FE-sag.

Rammerne er for snævre, mener de ni partier uden om SVM-regeringen.

Partierne sendte onsdag et brev til ministeren med en opfordring til at udvide det forløb, der skal kigges i sømmene, til også at omfatte forløbet frem til hjemsendelsen af fem FE-medarbejdere og beslutningen om at igangsætte en overvågning af spionchef Lars Findsen. 

Læs også

Regeringen lægger op til at lave en "pseudoundersøgelse", mener Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh.

"Regeringen vil kun undersøge en meget lille afgrænset del af hele FE-sagen. Det er den del, der handler om hjemsendelsen af FE-ledelsen, som allerede er ret velbelyst. Desuden har en tidligere kommission også allerede frikendt daværende ledelse," siger han.

"De fleste af os ved ikke præcist, hvad der er sket i regeringens indre magtkorridorer i tiden efter hjemsendelsen af FE-ledelsen. Det vil vi gerne have undersøgt."

"Vi skal have belyst, om hjemsendelsen i en eller anden grad har været politisk motiveret, eller om det er gået efter bogen og har været sagligt og forvaltningsretligt korrekt." 

Det er dybt problematisk, at der bliver lavet en kommissionsundersøgelse med det smallest mulige flertal, der nærmest kirurgisk præcist skal navigere uden om alt det, der er mest relevant at undersøge.

Alex Vanopslagh
Politisk leder af Liberal Alliance

Hvad er det, LA mistænker, at den daværende regering skjuler? 

"Jeg synes ikke, at den cocktail, der hedder Barbara Berthelsen (Statsministeriets departementschef, red.) og Mette Frederiksen (S) sammen i den seneste valgperiode, har givet grund til at have blind tillid." 

"Stod det til LA alene, skulle man undersøge hele forløbet. Man kan jo for eksempel læse, at udvalgte partiledere på et tidspunkt er blevet briefet om Lars Findsens sexliv. Det har jeg svært ved at se være relevant. Det er værd at undersøge, hvordan alverden det kan gå til." 

Oppositionen er ved at have sendt en del breve til regeringen – er det den måde, I bedst er i opposition til en flertalsregering?

"Oppositionen gør samlet set klogt i at stå sammen, når og hvis vi oplever en flertalsregering, der agerer magtfuldkommen og ikke ønsker at facilitere et bredt samarbejde." 

Læs også

Hvorfor er det magtfuldkomment, at regeringen lægger et forslag frem, som den siger, er til forhandling? 

"Jeg mener, at det er dybt problematisk, at der bliver lavet en kommissionsundersøgelse med det smallest mulige flertal, der nærmest kirurgisk præcist skal navigere uden om alt det, der er mest relevant at undersøge. Især når sagen har været så diskuteret og betændt."

Hvad vil I gøre, hvis det her brev ikke bliver mødt af lydhørhed fra regeringen? 

"Nu må vi se, om regeringen kalder ind til reelle forhandlinger. Hvis den ikke vil det, må vi overveje, hvad vi så skal gøre." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00