Beskæftigelsesminister: Vi har et ansvar for ikke at lave for komplekse love

SYGEDAGPENGE: Regeringen har ikke sovet i timen i håndtering af sygedagpenge-sagen, men politikere har et ansvar for ikke at gøre lovgivningen for kompleks for kommunerne at forvalte efter, lød det fra beskæftigelsesministeren på samråd. 

Julie Lundbek

"Min egen oplevelse, der hvor jeg sidder nu, er, at det vi har med at gøre her, det er virkelig komplekst. Og jeg har en række gange sagt til dem, jeg nu arbejder sammen med, at jeg er glad for, at jeg ikke er socialrådgiver og skal sidde og forvalte det her i dagligdagen"

Bemærkningen faldt fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, da han onsdag var i samråd i Beskæftigelsesudvalget om de sygdomsramte borgere, der ulovligt har fået frakendt deres sygedagpenge, og som blandt andet Kolding Kommune nu ikke vil tilbagebetale med den begrundelse, at sagerne er forældede. 

Ministeren forklarede på samrådet, at han på grund af sin habilitet ikke må kommentere på den konkrete sag om forældelse, fordi den lige nu kører i statsforvaltningen. 

Men på samrådet blev der generelt plads til overordnede betragtninger og "selvkritik" i forbindelse med drøftelsen af situationerne med uberettigede frakendelser af sygedagpenge, som Jørn Neergaard Larsen (V) kaldte "et ulykkeligt sagskompleks".

Ministeren benyttede således også lejligheden til at reflektere over, at han helt generelt finder det afgørende, at politikere ikke laver love, som er umulige at forvalte efter, fordi de er for komplekse. Noget, som han særligt er blevet opmærksom på i sin ministertid, lød det.

Neergaard: Vi har ikke sovet i timen
Baggrunden for "sagskomplekset" er, at Ankestyrelsen - på grund af en dom fra Højesteret - i november offentliggjorde en principafgørelse, der fastlægger en ny praksis, der betyder, at kommuner og Ankestyrelsen skal tage stilling til, om de skal genoptage sager, hvor udbetalingen af sygedagpenge er standset med tilbagevirkende kraft. Med andre ord, så er der borgere, der ikke har fået udbetalt sygedagpenge i den periode, de har ret til, og det har Højesteret altså kendt ulovligt - og kommunerne skal således tage sagerne op igen. 

Mens ministeren generelt pegede på, at der er et ansvar for ikke at lave for komplekse lovgivninger, så mener han, at der er blevet handlet helt efter bogen i den statslige håndtering af sagen.

Samme dag som Ankestyrelsens principafgørelse blev offentliggjort, sendte Styrelsen for Arbejdsmarked og rekruttering et brev til alle landets kommuner. Efter aftale med Ankestyrelsen informerede styrelsen om den nye praksis på området og kommunernes pligt til at genoptage relevante sager. Ankestyrelsen sendte også samme dag både breve til KL og fagforbundene om den nye praksis og genoptagelsesspørgsmålet, forklarede ministeren. 

Hjælp på vej
I forlængelse af principafgørelsen pegede Neergaard på, at Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering er ved at opdatere vejledning for sygedagpengeperiode og forlængelse på baggrund af ændret praksis. Derudover holder Ankestyrelsen møder i de kommende måneder med kommuner for at drøfte praksisændring og genoptagelsesspørgsmålet med kommunerne. 

Derudover er der også mulighed for, at der - som på børneområdet - kan nedsættes en task-force til at hjælpe de kommuner, der har brug for det. 

Intet overblik over omfang
Finn Sørensen (EL) efterspurgte en opgørelse over omfanget af sagen, altså hvor mange, den berører. Det har myndighederne dog oplyst ministeren, at der ikke findes. Han vil dog nu forhøre sig om muligheden for at få en sådan oversigt. 

Kommunerne har fået at vide, at de ved egen drift skal genoptage sagerne. I den ekstraordinære situation, at de ikke har det fulde overblik, kan de offentliggøre muligheden for at få sagen genoptaget, eksempelvis i lokale medier. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

0:000:00