Bramsen bombarderet med samrådsspørgsmål

SVAR: Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Venstre vil alle sammen have forsvarsminister Trine Bramsen i samråd oven på regnskabsskandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Forsvarsminister Trine Bramsen kan godt begynde at finde tid i kalenderen til at aflægge Folketingets Forsvarsudvalg besøg. Sandsynligvis mere end en gang.

Partier i begge sider af folketingssalen står nemlig i kø efter at få forsvarsministeren til at redegøre for regnskabsskandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Således har både Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Venstre kaldt ministeren i samråd, efter at Altinget torsdag kunne afsløre massive problemer med at leve op til almindelige regnskabsregler i den styrelse, som med et budget på knap to milliarder kroner er ansvarlig for alle Forsvarets bygge- og anlægsprojekter samt driften af alle Forsvarets bygninger. 

Aldrig set noget lignende
Rigsrevisionen offentliggjorde fredag en beretning om sagen, som fik statsrevisorerne til at udtale deres allerstærkeste kritik.

”Jeg har været statsrevisor i mere end 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er rystende,” sagde statsrevisorernes formand, Henrik Thorup, da han sammen med de øvrige fem tydeligt rystede statsrevisorer holdt pressemøde om sagen fredag.

Den første til at få sit samrådsspørgsmål registreret i Folketingets dokumentdatabase var Venstres forsvarsordfører, Karsten Lauritzen. Han vil gerne have forsvarsministeren til helt overordnet at redegøre for Rigsrevisionens beretning om Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og hvordan hun agter at følge op på sagen. Det, ønsker Lauritzen, skal ske på et lukket samråd i Forsvarsudvalget. 

Kontrol af samarbejdspartnere
Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Bent Bøgsted, er afsender på det andet og tredje samrådsspørgsmål. Bøgsted vil gerne have ministeren til at svare på, om der i Ejendomsstyrelsen fra 2010 til 2017 har fundet de samme ting sted, som Rigsrevisionen har afdækket, at der er sket i 2018. Bøgsted vil desuden vide, hvordan ministeren vil sikre, at der også sker en kontrol af Ejendomsstyrelsens samarbejdspartnere i forbindelse med indkøb.

Endelig vil Bent Bøgsted også gerne have ministeren til at undersøge, om der i andre af Forsvarsministeriets styrelser er sket noget tilsvarende som i Forsvarets Ejendomsstyrelse. 

Fortrolig redegørelse
Både Venstre og Dansk Folkeparti er en del af forsvarsforligskredsen, så Bent Bøgsted og Karsten Lauritzen kunne sagtens have bedt om at få en fortrolig redegørelse på næste forligskredsmøde. Men nu giver de de partier, som ikke er en del af forsvarsforligskredsen, en mulighed for også at høre ministeren forklare sig og stille opfølgende spørgsmål.

To af de partier er Enhedslisten og SF. Her har forsvarsordførerne dog allerede bebudet, at de også vil indkalde ministeren til samråd. Præcis hvad Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, og SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, vil have forsvarsminister Trine Bramsen til at svare på i samrådene, fremgår endnu ikke af Folketingets dokumentoversigt.

Forrige artikel Energinet klar med ny strategi: Klimaet skal i centrum, og der skal tages flere chancer Energinet klar med ny strategi: Klimaet skal i centrum, og der skal tages flere chancer Næste artikel Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny pressechef fra Udenrigsministeriet Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny pressechef fra Udenrigsministeriet