Dagens overblik: Flertal i Folketinget varsler mere udflytning, og aktindsigt afslører minister i misinformation

OVERBLIK: Dansk Folkeparti bakker op om regeringspartiernes nye udflytningsplaner. Aktindsigt afslører, at minister gav Folketinget forkerte oplysninger under et samråd. Få dagens politiske overblik her. 

Der tegner sig nu et flertal i Folketinget for at udflytte endnu flere arbejdspladser
Der tegner sig nu et flertal i Folketinget for at udflytte endnu flere arbejdspladserFoto: /Ritzau/Mads Claus Rasmussen
Christina Houlind

Velkommen til endnu en dag i dansk politik. 

Et flertal i Folketinget bakker op om at udflytte dele af de uafhængige institutioner under Folketinget.

Flertallet er opstået, efter DR kunne fortælle, at gruppeformændene for Venstre, Liberal Alliance og Konservative havde skrevet et fælles brev til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og foreslået netop det.

Ifølge DR drejer det sig om udflytning af arbejdspladser fra blandt andet Ombudsmanden og Rigsrevisionen.

Dansk Folkeparti er ifølge TV 2 Lorry enig med regeringspartiernes gruppeformænd.

"Hvis man kan finde nogle ordentlige faciliteter, hvor man kan være. Så er vi sådan set for, at man også kan flytte ikkestatslige opgaver og kontrol væk fra Slotsholmen. Det kan sagtens lade sig gøre," siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, ifølge TV 2 Lorry.

Dermed tegner der sig altså et flertal for at flytte endnu flere arbejdspladser ud af hovedstaden.

Djøf: Mere udflytning er en dårlig idé
Djøf er ifølge Jyllands-Posten ikke begejstrede for regeringens planer om at flytte flere arbejdspladser ud af København.

"Jeg tror ikke, at det er nogen god idé at flytte de institutioner, der ligger meget tæt på regeringen, langt væk. Vi har jo allerede set kritikken af Det Økonomiske Råd, der har en funktion, der ligner lidt," siger Sara Vergo, formand for fagforeningen Djøf Offentlig, ifølge Jyllands-Posten.

Landdistrikterne: Udflytning er en god idé
Omvendt bliver forslaget om at flytte flere arbejdspladser ud af hovedstaden vel modtaget hos Landdistrikternes Fællesråd, der varetager fælles opgaver og interesser for landdistrikter og yderområder. 

Det skriver de i en pressemeddelelse.

"Statslige institutioner løser opgaver for borgere og virksomheder i hele landet. Det samme gælder Folketinget og dets institutioner. Derfor bør arbejdspladserne også være fordelt i hele landet," siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, i pressemeddelelsen.

Læs også

Støjbergs embedsmænd kendte til dom tidligere, end hun fortalte
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gav forkerte oplysninger til Folketinget i et samråd 11. januar.

Det skriver Radio 24syv på baggrund af en række agtindsigter.

Det var nemlig forkert, da hun fortalte Folketinget, at hendes embedsmænd først hørte om den såkaldte Paposhvili-dom i marts sidste år.

På baggrund af aktindsigterne konkluderer Radio 24syv, at Inger Støjbergs ministerium allerede en måned tidligere blev gjort bekendt med dommen.

Ifølge professor i forfatningsret Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet er de nye oplysninger med til at så tvivl, om det kan være sandt, at ministeriet ikke havde hørt om dommen før marts, som Inger Støjberg ellers har sagt.

"Det føjer sig jo til en række andre omstændigheder, som gør, at man har meget svært ved at tro, at ministeriet skulle have været fuldstændig uvidende om en så vigtig begivenhed som Paposhvili-dommen indtil marts, næsten tre måneder efter dommen blev afsagt," siger Jens Elo Rytter til Radio 24syv.

Hverken Inger Støjberg eller hendes ministerium har ønsket at udtale sig om de nye oplysninger til Radio 24syv. 

Men ministeriets pressechef skriver i en mail, at de er indkaldt i samråd, hvor der vil blive redegjort for forskellige elementer i sagen, og at de indtil da ikke har yderligere kommentarer. 

Samrådet afholdes tirsdag 20. februar klokken 14.30. 

Danske IS-krigere skal måske hentes hjem til Danmark
Forsvarsministeren åbner for, at Danmark kan modtage tilfangetagne IS-krigere og retsforfølge dem her i landet.

Det skriver DR.

Det sker, efter at USA’s forsvarsminister James Mattis på et møde i Rom opfordrede de øvrige koalitionslande til at hente egne statsborgere, der har kæmpet for IS, hjem.

Selvom forsvarsministeren som udgangspunkt mener, at danske IS-krigere skal retsforfølges i de lande, hvor de har begået forbrydelser, ønsker han ifølge DR ikke at lade koalitionens samarbejdspartner, SDF, i stikken med de mange krigsfanger.

"Vi har haft et godt samarbejde med SDF, og SDF har ydet en kæmpe indsats i kampen mod Isil (andet ord for Islamisk Stat, red.). Derfor er et andet udgangspunkt, at vi ikke skal svigte en samarbejdspartner og ligesom prøve at fedte det her problem af på dem. Derfor må vi se på de konkrete tilfælde," siger Claus Hjort Frederiksen til DR.

DF: Danske IS-krigere er landsforrædere og skal aldrig hjem
Dansk Folkeparti mener ifølge DR, at Danmark skal afvise at hjemtage fængslede danske IS-krigere.

Søren Espersen siger til DR, at det er umuligt at finde vidner og løfte en sag, så de kan blive straffet på fornuftig vis. Men han er varm fortaler for at hjælpe irakere og syrere med at lave flere fængsler, som kan rumme de danske syrienskrigere.

"Det her er ikke en analog situation, som kan sammenlignes med folk, der eksempelvis smugler narkotika i Thailand og efter nogle år gerne vil til Danmark og afsone. Dem vil man godt kunne hjælpe. Men det her er landsforræderi, og det skal straffes på den måde, som irakerne og syrerne finder bedst," siger Søren Espersen til DR.

DF vil have særlig voksenattest
Dansk Folkeparti foreslår at indføre en såkaldt voksenattest.

Det skriver Jyllands-Posten

Med voksenattesten vil domme for blandt andet seksuelle overgreb, vold og tyveri være synlige for arbejdsgivere i mindst 10 år og i nogle tilfælde længere.

Attesten skal fremvises ved alle ansættelser på eksempelvis plejehjem, bosteder og i hjemmeplejen på samme måde, som børneattesten skal vises, når man skal ansættes i en børnehave.

"Det er så vigtigt, at vi forebygger, at folk kan fortsætte med at krænke andre. Derfor skal vi have en attest målrettet dem, der arbejder med vores svageste borgere," siger Dansk Folkepartis handicapordfører, Karina Adsbøl, til Jyllands-Posten.

Folketinget skal behandle forslaget i næste uge.

Folketinget holder mindehøjtidelighed for Prins Henrik
Tirsdag vil Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), holde tale, og der vil være et minuts stilhed for den afdøde prins.

Det skriver DR.

Efter højtideligheden udsættes mødet i Folketingssalen til klokken 13.00.

Når mødet i salen genoptages tirsdag, vil den oprindelige dagsorden blive gennemført.

Derudover oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse, at man flager på halv hver dag til og med mandag den 19. februar fra samtlige statsbygninger og statsskibe fra klokken 08.00 og indtil solnedgang.

Den 20. februar flages der på halv stang fra samtlige statsbygninger og statsskibe fra klokken 08.00 og indtil efter lysning af velsignelsen i Christiansborg Slotskirke, som man regner med finder sted klokken 11.45.

Efter lysning af velsignelsen flages der på hel stang indtil solnedgang. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Jens Elo Rytter

Professor, Juridisk Fakultet, Københavns Universitet
cand.jur. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

0:000:00