Debat

Dansk Erhverv: National OPS-enhed skal fremme samarbejdet på tværs

DEBAT: Der er utallige fordele ved at lade det offentlige og private spille sammen. En ny national OPS-enhed kan sikre spredning af erfaringer og viden, skriver Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen.

Flere offentlige opgaver bør konkurrenceudsættes for at sikre konkurrencedygtighed, mener Brian Mikkelsen.
Flere offentlige opgaver bør konkurrenceudsættes for at sikre konkurrencedygtighed, mener Brian Mikkelsen.Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Mikkelsen
Direktør i Dansk Erhverv 

Hvis vi målretter det offentliges indkøb i retning af mere offentlig-privat samarbejde, mere konkurrenceudsættelse, mere innovation, flere grønne tiltag og bedre værdi og kvalitet for pengene, kan vi mærkbart forbedre konkurrenceevnen til gavn for alle danskere.

Ja, vi har faktisk ikke noget valg i en situation, hvor klimaforandringerne kalder på handling, store generationer forlader arbejdsmarkedet, og befolkningen bliver ældre. 

Sammen om fremtiden
Det er Dansk Erhvervs holdning og anledningen til, at vi under overskriften "Sammen om fremtiden" lancerer vores bud på, hvordan offentlig-privat samarbejde styrkes. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Politikken indeholder en række anbefalinger til, hvordan vi kan smøre tandhjulene og optimere samarbejdet, så vi også fremover kan levere de gode løsninger, som alle lige fra borgerne i kommunen til verdensmarkedet efterspørger.  

Der findes mange gode eksempler på samarbejde, der skaber værdi, men de er alt for spredte og mangler et fundament at vidensdele ud fra. 

Der findes mange gode eksempler på samarbejde, der skaber værdi, men de er alt for spredte og mangler et fundament at vidensdele ud fra. 

Brian Mikkelsen
Direktør, Dansk Erhverv

Vi foreslår derfor oprettelse af en national OPS-enhed, der under ledelse af en professionel bestyrelse bestående af videnspersoner og stakeholdere på området skal holde fokus og tryk på dagsordenen, indsamle viden og dele erfaringer. 

Enheden skal udgøre den organisatoriske driver i en samlet national strategi, der sætter samspillet mellem offentlige og private aktører forrest, når det gælder om at finde fremtidens løsninger.   

Færre offentlige opgaver udbydes
Vi oplever i disse år en opbremsning i antallet af offentlige opgaver, der konkurrenceudsættes.

På den måde forpasser det offentlige chancen for nytænkning, digitalisering, udvikling af nye løsninger til den grønne omstilling og en række andre fordele, som det private kan tilføre den offentlige opgaveløsning.

Nye tal fra Dansk Erhverv viser, at erhvervslivet står klar til at indfri grønne krav i udbud. Der er vidtgående muligheder for at sætte parametre op om arbejdsvilkår, bæredygtighed og miljøhensyn, klimapåvirkning, socialt ansvar, med videre.

Hele 84 procent af de adspurgte virksomheder i Dansk Erhvervs undersøgelse svarer, at klima og miljø bør være blandt kravene, når det offentlige sender opgaver i udbud. Derfor ligger det lige til højrebenet at bruge konkurrenceudsættelse aktivt i arbejdet for at indfri brede og ambitiøse klimamålsætninger. 

Danmark kan ikke stå uden for international konkurrence
Grundlaget for stærk konkurrenceevne ligger ikke alene hos virksomhederne, men har rod i den helt overordnede samfundsstruktur med stærke uddannelsesinstitutioner, der sikrer social mobilitet og en højtuddannet befolkning, og et af verdens bedste sundhedsvæsener, der er med til at sikre høj folkesundhed. 

Men konkurrencekraft er også et spørgsmål om at sikre gode rammevilkår for vores virksomheder, så de kan afsætte deres viden og produkter på verdensmarkedet og dermed skaffe de indtægter, der skal betale for vores velfærdsmodel. 

Ønsker vi at fastholde vores velfærdsniveau, er politikerne nødt til at forholde sig til, hvordan dansk konkurrencekraft styrkes. Evner vi ikke at konkurrere på det globale marked, er der ingen efterspørgsel efter danske produkter og dermed ingen indtægter til Danmark.

Det betyder i sidste ende, at der heller ingen penge er til finansiering af det velfærdssamfund, vi har og også ønsker for vores børn og børnebørn.  

Den internationale konkurrence kan ingen melde sig ud af – og slet ikke i et lille land som Danmark, hvis økonomi er afhængig af omverdenens interesse for at investere i og købe varer fra os.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tiltrådte, slog hun fast, at "den offentlige og private sektor i Danmark ikke er hinandens modsætninger, men faktisk hinandens forudsætninger."

Fra Dansk Erhvervs side er vi fuldstændig enige, og vores medlemmer er klar til at bidrage med viden, innovation, kvalitet og konkurrence i den offentlige sektor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00