Debat

DFU-formand: Nej, Johanne Dalgaard, udflytninger er ikke katastrofale

REPLIK: Johanne Dalgaard hævder, at udflytninger ikke gør noget positivt. Men udflytninger fra hovedstaden giver værdi til hele landet og ikke kun Udkantsdanmark, skriver DFU-formand Chris Bjerknæs.

Jeg tror på, at det giver mening med vækst og arbejdspladser i hele landet, skriver Chris Bjerknæs, der er formand for Dansk Folkepartis Ungdom.
Jeg tror på, at det giver mening med vækst og arbejdspladser i hele landet, skriver Chris Bjerknæs, der er formand for Dansk Folkepartis Ungdom.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Chris Bjerknæs
Formand, Dansk Folkepartis Ungdom

Vi vandt første runde af debatten om udflytningen af statslige arbejdspladser.

Vi, der ønsker et Danmark i balance og værner om de yderste kanter af landet, vi har fået flyttet dem derud – men udfordringen er, hvad skal der så ske nu?

Johanne Thorup Dalgaard hævder i en kommentar i Altinget, at de udflytninger, som Dansk Folkeparti var med til at beslutte i den forrige regeringsperiode, ikke gør noget som helst godt og faktisk kun er en katastrofe.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For vi tabte anden del af opgaven: at sikre ressourcerne og italesætte, hvad vi skal bruge det til, fordi vi glemte fortællingen, hvorfor vi i det hele taget gjorde, som vi gjorde.

Skal yderkanterne affolkes?
Det hele endte i Udkantsdanmark mod København – eller København mod politikerne, som var onde i sulet over, at København buldrer derudad. En ubalance, som var åbenlys for enhver.

Det eneste, der ikke må ske her, er, at man sætter sig mellem to stole, fordi man med den ene hånd flytter arbejdspladser ud i landet, men ikke tilfører de nødvendige ressourcer eller prioriteringer med den anden.

Chris Bjerknæs
Formand, Dansk Folkepartis Ungdom

Men det handler om mere end økonomi og demokrati. Det handler også om demografi. Det giver mening at have en ligelig fordeling af sol og vind, land og by og ikke mindst overbefolkning og affolkning.

Så spørgsmålet er, hvad det er, vi vil med vores samfund? Vil vi have et helt land i balance, hvor der er arbejdspladser og liv i alle dele af landet, eller skal yderkanterne affolkes, så vi kun har de mellemstore byer tilbage? Vi er jo godt begyndt efter kommunalreformen, og urbaniseringen finder jo steder i hele Europa.

Nødvendige ressourcer skal tilføres
De ventetider, som bliver længere i Styrelsen for Patientklager, er naturligvis et problem. Derfor skal ressourcerne følge med, hvis man vil prioritere en udflytning. Man skal knuse et par æg for at lave en omelet, og derfor er der naturligvis bump på vejen i en overgangsperiode.

Jeg siger ikke, som Johanne Thorup Dalgaard hævder, at der spildes, hvor der handles. Der er ingen, der har sagt, at opgaverne ved en udflytning ville kunne løftes en-til-en. Viden går tabt, medarbejdere forsvinder, og en ny kultur skal bygges op. Det løses ikke fra den ene dag til den anden.

Det eneste, der ikke må ske her, er, at man sætter sig mellem to stole, fordi man med den ene hånd flytter arbejdspladser ud i landet, men ikke tilfører de nødvendige ressourcer eller prioriteringer med den anden.

Jeg tror på, at det giver mening med vækst og arbejdspladser i hele landet. Jeg tror også på, at vi i fremtiden vil se, at flere vil flytte fra byerne og ud og være mere selvforsørgende med egne nyttehaver i deres grønne boliger med små vindmøller. Og hvis vi skal sætte fart på den udvikling, er der nogle afgørende spørgsmål, som vi skal begynde at regne på.

Læs også

Bliver hurtigt hypotetisk
Det er her, hvor vi støder ind i, hvad der ifølge mig bør være det næste i denne debat: Overgangsperioder kræver tid og ressourcer. Jeg mener, at vi bør tale om, hvad vi vil med de her udflytninger, og hvor vi gerne vil hen.

Vi er enige om, at diversiteten giver værdi, men hvilken? Når akademikeren er nabo til arbejderfamilien, og deres børn leger sammen, bliver naboens børn så dermed mindre kriminelle, får højere uddannelser eller lader være med at ryge?

Skal vi se på, om det generelle lønniveau i områderne stiger? Eller er der en højere social mobilitet? Udfordringen er, at det hurtigt bliver meget hypotetisk. Det eneste, som vi reelt kan sige noget om, er, at vi forhåbentlig i fællesskab har besluttet, at det giver værdi.

Vi skal ikke deles over
Har man sagt A, må man også sige B, og derfor kan vi altid måle på de ovennævnte teser. Men det vigtige er, at det giver værdi, og det må vi jo så prioritere.

Danmark er et for lille land til, at vi skal deles over. Derfor er jeg også enig med Johanne Thorup Dalgaard, når det kommer til at styrke det kommunale. Jeg tror på alt det, som udflytninger kan for vores land.

Alt, hvad vi kan gøre for at skrue på og styrke hele landet. Alt det, som ikke bare handler om sagsbehandlingstider eller ressourcer. Nej, det nære, det menneskelige og alle de positive afledte effekter. Det er dén debat, der er værd at tage, hvis du spørger mig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Chris Bjerknæs

Kommende chefkonsulent, Dansk Industri (1/5-24), afgående partisekretær, Dansk Folkeparti
farvehandler

0:000:00