Debat

Sygeplejeråd til Løhde: Giv os en løsning på problemet med ledelsesspændet

DEBAT: Hvordan kan en innovationsminister udtale, at ledelsesspændet i det offentlige er blevet for stort og samtidig præsentere en reform uden én eneste løsning på problematikken, spørger Irene Hesselberg, der er formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd.

Irene Hesselberg fra Dansk Sygeplejeråd fortæller, at 17 procent af hendes kolleger har personaleansvar for over 50 medarbejdere.
Irene Hesselberg fra Dansk Sygeplejeråd fortæller, at 17 procent af hendes kolleger har personaleansvar for over 50 medarbejdere.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Irene Hesselberg
Formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd

Ledelsesspændet skal ikke være for stort i det offentlige.

Det var en af anbefalingerne, som Ledelseskommissionen sidste år fremsatte, da den skulle give bud på, hvad der skal til for at levere god ledelse i det offentlige.

Alle nikkede og var enige. Men da kommuner og regioner senere skulle lave budgetaftaler og de fleste steder finde besparelser, pegede mange desværre på at spare på ledere og administration.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten. Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Endnu mere interessant bliver det så nu med regeringens oplæg til en ledelsesreform under titlen 'En offentlig sektor rustet til fremtiden'.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har præsenteret 22 konkrete initiativer, der skal medvirke til at føre den offentlige sektor ind i fremtiden. Et oplæg udarbejdet på baggrund af Ledelseskommissionens anbefalinger.

Der er en hel del, der får meget svært ved at lave nærværende ledelse, hvis de skal have øje for 50 forskellige personer med forskellige opgaver og behov.

Irene Hesselberg
Formand for Lederforeningen, Dansk Sygeplejeråd

Kan en innovationsminister i den forbindelse udtale, at ledelsesspændet i det offentlige er blevet for stort mange steder og så samtidig sige, at ledere, der ikke formår at lede, skabe præstationer og motivere, ikke skal blive ved med at være ledere?

Vel at mærke uden et eneste sted i de 22 konkrete initiativer at komme med en løsning på ledelsesspændsproblematikken.

Svært at vise nærvær
Lad mig komme med et tal fra min verden.

En undersøgelse blandt de ledende sygeplejersker viser, at hver sjette ledende sygeplejerske, 17 procent af mine kolleger, har personaleansvar for flere end 50 medarbejdere.

Men kan man praktisere personaleledelse for flere end 50 personer og alligevel være nærværende over for alle?

Nogle, endda mange, kan helt sikkert løfte opgaven. Jeg skal være den første til at skrive under på, at vi som sygeplejefaglige ledere har endog meget fine lederegenskaber.

Det hører helt naturligt med i vores jobfunktion at kunne håndtere mange opgaver på én gang og stadigvæk bevare både overblik, mål og retning.

Men der er en hel del, der får meget svært ved at lave nærværende ledelse, hvis de skal have øje for 50 forskellige personer med forskellige opgaver og behov.

Jeg har så tilmed også lederkolleger, der skal tackle og vise nærværende ledelse for væsentlig flere. Også op til over 100 medarbejdere i direkte reference.

Flere ledere giver fordele
Lad mig sætte et regnestykke op:

Mindre ledelsesspænd betyder sikkert flere ledere. Og ja, flere ledere koster flere penge, om end lederlønningerne i det offentlige ofte ikke er væsentligt højere end en medarbejderløn.

Men flere ledere med de rette kompetencer, beføjelser og kvalifikationer giver også mindre sygefravær. Det er lig med flere medarbejdere på arbejde.

Flere medarbejdere på arbejde giver mulighed for at oplære nye medarbejdere, elever og studerende, koordinere, udvikle og udføre kvalitet i pleje og omsorgsopgaver. Det er lig med at lave arbejdet ordentligt.

At lave arbejdet ordentligt betyder færre indlæggelser, mere forebyggelse, mere tilfredse patienter og borgere, som ikke generes af forlængede sygdomsforløb, fordi flere instanser laver det samme eller venter på hinanden eller af bivirkninger grundet forkert eller mangelfuld indsats.

Alt sammen noget, der både giver tilfredshed, tryghed, stolthed og glæde hos patienter, borgere og medarbejdere. Ikke mindst sikrer det, at vi bruger skatteborgernes penge ordentligt.

Hvordan vi kan føre den offentlige sektor ind i fremtiden bør indeholde det egentlig ret enkle regnestykke. Et regnestykke, som Ledelseskommissionen også har anbefalet.
____

Irene Hesselberg er formand for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, der omfatter flere end 4.000 ledende sygeplejersker med personaleansvar på alle niveauer inden for det danske sundhedsvæsen. Hun var en del af følgegruppen til Ledelseskommissionen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00