Danske politikeres magt til at uddele statsborgerskaber er enestående i EU. Nu siger europæiske professorer, at det ikke burde forekomme i en retsstat

Danmark skiller sig ud i EU ved årligt at lade folketingspolitikere afgøre flere hundrede ansøgninger om statsborgerskab. “Bemærkelsesværdigt” og “problematisk”, lyder det fra udenlandske professorer, der kalder det for “et levn fra det 19. århundrede".

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) pointerer, at det er en konsekvens af vores grundlov, at det i Danmark er folketingspolitikere, der behandler enkeltsager om dispensation til at få statsborgerskab.
Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) pointerer, at det er en konsekvens af vores grundlov, at det i Danmark er folketingspolitikere, der behandler enkeltsager om dispensation til at få statsborgerskab.Foto: Thomas Lekfeldt/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Bag lukkede døre sidder danske folketingspolitikere hvert år og behandler mellem 200 og 500 særlige sager om statsborgerskaber.

Politikerne skal hverken forklare sig eller følge bestemte love, når de beslutter, om en person kan få dansk statsborgerskab eller ej. De stemmer udelukkende ud fra egen overbevisning.

I intet andet EU-land sagsbehandler politikere på den måde. Eller i det omfang.

0:000:00