Departementschef: Ved otte anledninger burde vi have advaret minister om skandalen i Forsvaret

KOMMUNIKATION: Forsvarsministeriet burde ifølge ministeriets departementschef ved otte anledninger have fortalt den ansvarlige minister om de omfattende problemer i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.  

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) blev til sin egen store fortrydelse først alarmeret om det massive regnskabsrod i Forsvarets Ejendomsstyrelse 4. december. 

Det var under et døgn, inden sagen først blev beskrevet i medierne og senere af et oprørt statsrevisorpanel.

Men sagen burde være blevet bragt til daværende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) skrivebord allerede i april i år, hvor departementet første gang blev bekendt med sagen.

Det skete, da Rigsrevisionen meddelte Forsvarsministeriet, at de havde modtaget en kritisk henvendelse fra en whistleblower.

Det skriver Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, i et følgebrev til den samlede redegørelse for sagsforløbet, der blev offentliggjort tirsdag. 

I følgebrevet undskylder Thomas Ahrenkiel for, at Trine Bramsen først fik kendskab til sagen forrige onsdag. 

"Det er i sidste ende mit ansvar at sikre, at du bliver orienteret rettidigt, og jeg beklager meget departementets fejl i denne sag," skriver han til ministeren. 

Kommunikationen glippede otte gange
Nedenfor er de otte gange, hvor Forsvarsministeriets departement ifølge departementschef Thomas Ahrenkiel burde have orienteret ministeren.

  1. Da Rigsrevisionen i begyndelsen af april første gang meddeler en kontorchef i Forsvarsministeriet, at den har modtaget en henvendelse fra en whistleblower om "mulig svig" i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. 
  2. Da Trine Bramsen tiltræder som forsvarsminister i slutningen af juni. 
  3. Da departementet gennem september og oktober forstår, at Rigsrevisionens undersøgelse kan føre til alvorlig kritik. Sagen er blandt andet oppe på et ledelsesmøde i Forsvarsministeriet 17. september, hvor Thomas Ahrenkiel deltager. 
  4. Da Rigsrevisionen 1. oktober sender et udkast til den meget kritiske beretning, der senere blev præsenteret af statsrevisorerne 6. december, til høring i Forsvarsministeriet. 
  5. Da Rigsrevisionen 29. oktober gør Forsvarsministeriet opmærksom på, at der er risiko for regnskabssvig og dokumentfalskneri i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og at deres oplysninger er så alvorlige, at ministeriet bør reagere.
  6. Da Rigsrevisionen 5. november fortæller departementet, at whistlebloweren har besluttet at politianmelde den involverede leverandør i sagen. 
  7. Da Rigsrevisionen 8. november fortæller departementet, at whistlebloweren er i kontakt med flere medier.
  8. Da Rigsrevisionen 18. november sender departementet en ny udgave af beretningen, der blev præsenteret 6. december, hvor kritikken indskærpes yderligere i forhold til tidligere udgave. Her skriver Rigsrevisionen blandt andet, at ministeriet ikke har levet op til "helt basale krav til forvaltning på indkøbsområdet". 

Tema: Regnskabsrod i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Forrige artikel Ny vicedirektør kender allerede til Digitaliseringsstyrelsens arbejde Ny vicedirektør kender allerede til Digitaliseringsstyrelsens arbejde Næste artikel Folketingets nye ombudsmand: Det ligger ikke i mit dna at være pleaser Folketingets nye ombudsmand: Det ligger ikke i mit dna at være pleaser