Departementschefernes stoledans: Få overblik over udskiftningerne blandt landets topembedsmænd

OVERBLIK: I ministerierne har der været ti udskiftninger af departementschefer i løbet af regeringens levetid. Se listen over rokaderne blandt topembedsmændene i dansk politik.

I løbet af regeringens snart halvandet års levetid har ti af ministerierne fået en ny embedsmand i spidsen.

Nogle af departementscheferne er blevet afskediget, andre har fået nyt job, mens der også er dem, som er flyttet til et andet ministerium.

Få overblikket over hvilke ministerier der har fået nye departementschefer siden valget. Vi starter med de seneste udskiftninger.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet: 

Lars Frelle-PetersenNy departementschef: Lars Frelle-Petersen
Den seneste tilføjelse er sket i Klima-, Energi og Forsyningsministeriet, hvor Lars Frelle-Petersen bliver ny departementschef fra 1. januar. Han tager over efter Morten Bæk, som i september blev ny departementschef i Forsvarsministeriet.

Han kommer fra en stilling som direktør i Dansk Industri, hvor han er ansvarlig for DI Digital.

Forsvarsministeriet

Morten BækNy departementschef: Morten Bæk
Det er et helt nyt ressortområde, som Morten Bæk skal stå i spidsen for, efter han er skiftet til Forsvarsministeriet fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Inden han blev departementschef i Klimaministeriet, har han nemlig også været direktør i Energistyrelsen.

Han bliver betragtet som en ledelsesnørd, der skal rette op på problemerne i Forsvarsministeriet. Sådan lyder det i Altingets portræt af Morten Bæk, hvor han også af tidligere kollegaer bliver beskrevet som lidt utålmodig.

Thomas AhrenkielAfgående departementschef: Thomas Ahrenkiel
Det var meningen, at Thomas Ahrenkiel skulle forlade sin stilling som departementschef i Forsvarsministeriet til fordel for en post som ambassadør i Berlin. I august måned blev Ahrenkiel i stedet fritaget fra tjeneste efter en alvorlig kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Inden jobbet som departementschef var Ahrenkiel nemlig chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

I oktober kom det frem, at Ahrenkiel er blevet ansat i en ny rolle i Forsvarsministeriet.

Læs mere: En meget ordentlig mand med et spor af møgsager bag sig

Kulturministeriet

Dorte Nøhr AndersenNy departementschef: Dorte Nøhr Andersen
Dorte Nøhr Andersen måtte i gang med en omstilling fra klimapolitik til kulturpolitik, da hun i maj overtog stillingen som departementschef efter Marie Hansen i Kulturministeriet. Dorte Nøhr Andersen kom fra en stilling som afdelingschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, men skulle nu midt under coronakrisen i stedet hjælpe kulturminister Joy Mogensen (S).

Marie HansenAfgående departementschef: Marie Hansen
Under fire regeringer sad Marie Hansen i spidsen af Kulturministeriet som departementschef. Men i maj takkede hun af og satte sig i stedet i stolen som ny direktør for Folketinget.

Marie Hansen har en baggrund som cand.polit. fra Københavns Universitet og har tidligere i sin karriere været direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen, afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet og ministersekretær i Statsministeriet.

Justitsministeriet

Johan Kristian LegarthNy departementschef: Johan Kristian Legarth
Efter Barbara Bertelsen tog afsked med Justitsministeriet, blev Johan Kristian Legarth konstitueret i stillingen som ministeriets departementschef. Det endte også med at blive Legarth, der i sidste ende blev endeligt udnævnt som ny departementschef.

Johan Kristian Legarth kom fra en stilling som juridisk chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og har 18 års erfaring i Justitsministeriet. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

Statsministeriet

Barbara BertelsenNy departementschef: Barbara Bertelsen
I januar hentede statsminister Mette Frederiksen (S) sin tidligere departementschef i Justitsministeriet, Barbara Bertelsen, over til Statsministeriet.

Det var også Mette Frederiksen, der i sin tid som justitsminister ansatte Barbara Bertelsen som departementschef. I løbet af tiden i Justitsministeriet fik de to opbygget en god kemi og et tillidsbånd. Sådan lyder beskrivelsen af Bertelsen i Altingets portræt af departementschefen. 

Læs også: I Justitsministeriet blev Barbara Bertelsen til en embedsmand efter Mette Frederiksens hoved

Christian Kettel ThomsenAfgående departementschef: Christian Kettel Thomsen
Det var blot et spørgsmål om tid, inden Mette Frederiksen (S) sendte Christian Kettel Thomsen videre i systemet. Sådan lød vurderingen fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein, da statsminister Mette Frederiksen i januar 2020 lavede en udskiftning på departementschefsposten.

Christian Kettel Thomsen havde været departementschef i Statsministeriet siden 2010, men han blev nu i stedet indstillet af regeringen til at blive ny næstformand i den Europæiske Investeringsbank, hvilket er det job, som han i dag bestrider.

Beskæftigelsesministeriet

Søren KryhlmandNy departementschef: Søren Kryhlmand
Det blev i Arbejdstilsynet, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skulle finde sin nye departementschef. Søren Kryhlmand kom fra en stilling som direktør i Arbejdstilsynet. Men Beskæftigelsesministeriet var ikke ukendt terræn. Kryhlmand har tidligere haft stillinger som både afdelingschef og kontorchef i ministeriet.

Jakob JensenAfgående departementschef: Jakob Jensen
Det var en stilling som administrerende direktør i Dansk Boldspil Union, der fik Jakob Jensen til at drible sig ud af Beskæftigelsesministeriet. Et ministerium hvor han havde havde arbejdet siden 2012 og løbende steg i graderne, indtil han endte med at blive ansat som departementschef i januar 2017.

Hvis Jakob Jensen ikke var blevet embedsmand, var han blevet denne generations Ulf Pilgaard. Sådan lød det fra Morten Albæk i Altingets portræt fra 2017 af Jakob Jensen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Hanne MeldgaardNy departementschef: Hanne Meldgaard
Det blev en medarbejder fra egne rækker, der indtog den ledige stilling som departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Hanne Melgaard var direktør i ministeriets politiske afdeling, indtil hun 1. januar indtog departementschefstolen.

Tidligere har Hanne Meldgaard været både konsulent, kontorchef og afdelingsleder i ministeriet.

Agnete GersingAfgående departementschef: Agnete Gersing
Midt i november 2019 måtte Agnete Gersing tage afsked med Uddannelses-og Forskningsministeriet, da hun blev kommitteret i Finansministeriet. Forsker i ledelse og organisation ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh vurderede dengang overfor Altinget, at rokaden ikke var sket på Gersings eget initiativ.

Læs mere: Endnu en departementschef rykker til Finansministeriet: "Man kan kalde det en elefantkirkegård eller et paradis for eksperter"

Børne- og Undervisningsministeriet

Birgitte HansenNy departementschef: Birgitte Hansen
Det blev anden gang på kort tid, at Birgitte Hansen skulle overtage en stilling efter Søren Hartmann Hede. Første gang var i august 2018, hvor stillingen som direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) blev ledig.

Birgitte har en lang karriere på Slotsholmen bag sig. Hun har blandt andet været ministersekretær for Mimi Jakobsen (CD) i Erhvervsministeriet og specialkonsulent i Finansministeriet.

Søren Hartmann HedeAfgående departementschef: Søren Hartmann Hede
Det blev kun til halvandet år som departementschef, før Søren Hartmann Hede fandt nye græsgange. Han tog afsked med ministeriet og tjekkede ind som administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns kommune.   

Tidligere har han været afdelingschef i henholdsvis Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet samt været direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Social- og Indenrigsministeriet

Sophus GarfielNy departementschef: Sophus Garfiel
Det blev den tidligere departementschef for Økonomi- og Indenrigsministeriet Sophus Garfiel, der overtog posten som departementschef i det nye Social- og Indenrigsministerium.

51-årige Sophus Garfiel, der har en kandidatgrad i økonomi fra Københavns Universitet, var fra 2005 til 2010 departementsråd i Statsministeriet.

Jens Strunge BondeAfgående departementschef: Jens Strunge Bonde
I forbindelse med regeringsdannelsen i 2019 måtte departementscheferne i henholdsvis Børne- og Socialministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet acceptere, at der kun var plads til en af dem. Det stod klart, da de to ministerier blev lagt sammen til Social- og Indenrigsministeriet. Det endte med at være Jens Strunge Bonde, der mistede titlen som departementschef.

Jens Strunge Bonde fik i stedet tilbudt en stilling som kommitteret i Finansministeriet. I september i år blev han ansat i Statsministeriet som tovholder for regeringens nye nærhedsreform.

Finansministeriet

Peter Stensgaard MørchNy departementschef: Peter Stensgaard Mørch
Peter Stensgaard Mørch har været kendt som en af de største karrierekometer på Slotsholmen, da han som 37-årig blev departementschef for Beskæftigelsesministeriet. Det var dengang, at beskæftigelsesministeren hed Mette Frederiksen (S). Hans karriere toppede yderligere, da han i august 2019 kunne skrive departementschef i Finansministeriet på cv'et.

Læs mere: Karrierekomet vender hjem: Finansminister får ny departementschef

Martin PræstegaardAfgående departementschef: Martin Præstegaard
Det blev til fem år i stolen som departementschef i Finansministeriet, da Martin Præstegaard kort tid efter folketingsvalget i juni 2019 opsagde sit job til fordel for en lederstilling som finansdirektør og viceadministrerende direktør i pensionskassen ATP.

Præstegaard blev kendt som en departementschef, der anlagde en mere åben stil. Sådan lød det i det portræt, som Altinget dengang tegnede af den afgående departementschef. Ifølge portrættet slog han på trommerne for, at embedsværket skulle tale højt som modsvar til den faldende tillid til embedsværket. Præstegaard sendte blandt andet en afdelingschef i Deadline på DR2 for at advare mod politisk dikterede regnemodeller.

Læs mere: Præstegaard kæmpede en åben kamp for budgetbisserne 

,

Forrige artikel Ugens embedsmand: Martin Hansen arbejder for en dagsorden med medvind Ugens embedsmand: Martin Hansen arbejder for en dagsorden med medvind Næste artikel Finansministeriet vil købe dansk gasnet for milliarder: ”Det er lidt en afviklingsforretning” Finansministeriet vil købe dansk gasnet for milliarder: ”Det er lidt en afviklingsforretning”