Derfor er der brug for at styrke EU-repræsentationen i Bruxelles

BAGGRUND: Danmark har en af EU’s mindste repræsentationer i Bruxelles. Nu skal den oprustes, lyder det fra regeringen. Det er der god grund til, for EU-systemet har forandret sig, og står over for store omvæltninger, siger lobbyister og eks-ambassadør.

Den centrale opgave for Danmarks EU-repræsentation er arbejdet i EU's ministerråd. Her diskuterer og forhandler ministrene fra de 28 EU-lande. Inden ministrene kommer på banen foregår forhandlingerne mellem diplomater i såkaldte arbejdsgrupper. 
Den centrale opgave for Danmarks EU-repræsentation er arbejdet i EU's ministerråd. Her diskuterer og forhandler ministrene fra de 28 EU-lande. Inden ministrene kommer på banen foregår forhandlingerne mellem diplomater i såkaldte arbejdsgrupper. Foto: The European Union
Michael Hjøllund

”Alle de ting, der ligger ud over at passe arbejdsgrupperne i Ministerrådet, er noget nødlidende. Og det tror jeg skyldes det faktum, at vi har en for lille EU-repræsentation"

Poul Skytte Christoffersen
Tidligere EU-ambassadør

BRUXELLES: Dansk diplomatis forpost i Bruxelles – EU-repræsentationen – skal styrkes. Sådan lød det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) forud for regeringens annoncering af finansloven for 2017.

Og ser man på de nøgne tal, er Danmark i dag blandt EU-repræsentationernes absolutte juniorhold, når det gælder antallet af ansatte. 

Faktisk har kun Slovenien, Letland og Luxembourg færre ansatte på deres EU-repræsentationer. Og fraregner man lokalt ansatte ligger Danmark kun en enkelt placering fra at kunne tage prisen som EU's mindste EU-repræsentation.

Dokumentation

Den danske EU-repræsentation
EU-repræsentationen varetager danske interesser i EU. Til daglig repræsenterer EU-repræsentationen den danske regering i forhold til EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet. Samtidig fremmer den Danmarks politik i forhandlingerne med de andre EU-lande i Ministerrådet. Det er EU-repræsentationens medarbejdere, der sidder i arbejdsgrupperne, der bearbejder et forslag, inden de 28 EU-landes ministre senere i processen kommer ind i forhandlingen. Her er det EU-repræsentationen, der bistår skiftende ministre i alle slags sager lige fra miljøregulering til udenrigspolitik.

Kilde: www.eu.um.dk/da/om-os/ 


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00